Analyse register CBP: tienduizenden databases met (gevoelige) persoonsgegevens

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Analyse register CBP: tienduizenden databases met (gevoelige) persoonsgegevens.
Niet iedereen staat overal in natuurlijk. Maar dat op ten minste 12.000 een database is waar een BSN wordt vastgelegd is best heftig. Al die databases zijn vast niet allemaal even goed beveiligd. Of de eigenaren zijn niet allemaal goedbedoeld en zorgvuldig….
Oh, en de registratie zelf is een puinhoop. Dat geeft ook weinig vertrouwen.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Frank789

Bij een hoop kleine zelfstandigen is hun KvK nummer gelijk aan hun BSN. Hoe krom wil je het hebben?

#2 tigger

Ik kreeg vorige week een brief van Stedin, ze willen bij mij een “slimme meter” installeren.
Blijkt dat dat ding elke 2 seconden mijn stroomverbruik doorgeeft. Ze kunnen dus precies zien wanneer ik thuis ben, naar het werk ga, naar bed ga, TV kijk en de was doe…
Er is wel een optie om het doorgeven van de gegevens elke 2 seconden te stoppen, maar dan geven ze het nog steeds 1 keer per dag door… Dus zien ze nog steeds veel te veel.

#3 Frank789

@2: Ben je aan het opruien of heb je een brilletje nodig?
Het elektriciteitsverbruik wordt hooguit per kwartier opgeslagen en gasverbruik per uur. OPGESLAGEN. Het uitlezen hoeft maar één keer per dag te gebeuren. Geen enkel zinnig bedrijf gaat elk kwartier onnodig communicatiekosten veroorzaken.
En je kunt alle communicatie omtrent meterstanden weigeren, ook de tweemaandelijkse uitlezing.

#4 tigger

@3:
Je kunt van alles weigeren en dan krijg je en berichtje dat je het weer elk jaar door moet geven. Helaas kun je op geen enkele manier controleren wat dat ding doorgeeft. Je moet de netbeheerder op hun blauwe ogen geloven dat ze goed omgaan met de gegevens die ze binnen kunnen harken. Alle gegevens zijn daarnaast beschikbaar voor bepaalde apps en websites en volgens de IT-wereld erg beroerd beveiligd. Als laatste grote nadeel is het feit dat die dingen elektronisch zijn, de beheerder kan dus elke stand in het apparaat zetten die ze maar wil. Een mechanische meter levert, zolang het niet stuk is, een objectief verifieerbare stand.

Toevoeging:
De Autoriteit Persoonsgegevens zou volgens de voorzitter OP ZIJN MINST vijf keer zoveel budget moeten hebben om jouw en mijn privacy fatsoenlijk te kunnen bewaken. https://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/30/privacywaakhond-cbp-kampt-met-onderbezetting-a1410454

#5 Frank789

[ Je kunt van alles weigeren en dan krijg je en berichtje dat je het weer elk jaar door moet geven. ]
Ja, wat wil je nu? Als jij alles weigert zul je toch zelf de standen moeten aflezen en doorgeven.

[ Alle gegevens zijn daarnaast beschikbaar voor bepaalde apps en websites en volgens de IT-wereld erg beroerd beveiligd.]
Ze worden alleen beschikbaar gesteld als jij je aanmeldt voor zo’n app en dat ga jij niet doen, dus wat zeur je nu?

[ de beheerder kan dus elke stand in het apparaat zetten die ze maar wil. ]
De beheerder heeft weinig belang bij het manipuleren, het belang van een producent is vele malen groter en die kan niet bij de meter komen.

Als je helemaal safe wilt, pak je de slimme meter in de alufolie, kunnen ze die niet via GPRS uitlezen.

Ik zou me meer zorgen maken om hackers die producenten of beheerders willen dwarszitten, aan enkel jouw meter hebben die niets.

#6 tigger

“Ja, wat wil je nu? Als jij alles weigert zul je toch zelf de standen moeten aflezen en doorgeven.”

Ik denk dat ik het niet helemaal goed verwoord heb. Mijn punt is dat je niet weet wat dat ding doorgeeft. Waarschijnlijk is mijn weigering alleen een administratieve handeling en gaan ze door met het verzamelen van mijn gegevens, alleen doen ze net alsof ze het niet weten en moet ik het daarnaast handmatig doorgeven. Er zit een GSM kaart in die er niet uit gaat als jij weigert en je weet niet wat het doorgeeft.

“Ze worden alleen beschikbaar gesteld als jij je aanmeldt voor zo’n app”
Waar lees je dat? Volgens mij is alles gewoon te downloaden door zo’n bedrijf.

“De beheerder heeft weinig belang bij het manipuleren,”
1. Ze dreigden mij een paar jaar geleden af te sluiten omdat er slechte communicatie tussen de producent en Stedin was. Hadden ze ook geen belang bij…
2. De beheerder zou ook geen belang moeten hebben aan het verzamelen van zoveel gegevens, maar blijkbaar ligt dat anders.

“Ik zou me meer zorgen maken om hackers die producenten of beheerders willen dwarszitten, aan enkel jouw meter hebben die niets.”
Ik maak me ook druk om hackers en anderen die met mijn gegevens dingen willen doen waar ik geen weet van heb. Daarom heb ik geen Facebook en wil ik ook liever niet zo’n privacy verneukend apparaat in mijn huis.

#7 Frank789

Ga eens kijken bij Consuwijzer want je speculeert te veel.
Als de inlichtingendiensten achter je aanzitten ben je toch hopeloos verloren, voor de rest denk ik dat je teveel beren op de weg ziet.
https://www.consuwijzer.nl/energie/energiemeter/de-slimme-meter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*