‘Als het misgaat gaat het ook écht mis, tragisch mis’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ombudsman Reinier van Zuthen in een interview in het FD:

U zegt dat de overheid voor 80% van de burgers goed werk doet en voor 20% niet altijd, en soms dramatisch slecht. Moet je de hele overheid inrichten op die 20%?

‘Ja, want als het stelsel eenvoudiger wordt, heeft ook die 80% er profijt van. Dat scheelt ook in de controle. Met 20% heb je het wel gewoon over drie miljoen Nederlanders, jong en oud. Het zijn ook vaak de mensen die niet digitaal vaardig zijn, niet goed kunnen lezen en schrijven, die de laagste inkomens hebben en die de overheid juist heel hard nodig hebben.’

Wat is uw kwaliteitsoordeel over de overheid?

‘Mensen worden in Nederland met klachten en problemen echt héél goed geholpen. Maar als het misgaat gaat het ook écht mis, tragisch mis. Het drama van de toeslagenaffaire is dat de mensen bij de dienst Toeslagen het ook vreselijk vinden. Dus het is geen kwade wil. Maar dan zeg ik mijn vader na: dat moest er nog bijkomen ook.’

 

+2

Reacties (9)

#1 Bismarck

Duh, je moet de overheid inrichten op 100% van je burgers, niet op 80%.

#2 Hans Custers

Dat het soms misgaat lijkt me onvermijdelijk. Maar bij 20% van de bevolking, dat is wel heel veel. Bij een goed functionerende overheid zou je eerder 2% verwachten, of zo.

#3 Bernie Weiss

De fout in dit verhaal zit ‘m in de aanname dat het één en ander radicaal fout verliep. De werkelijkheid is dat het allemaal nu juist hardstikke goed ging, met name bij de toeslagenaffaire. Het beleid en de politiek waren erop gericht om bepaalde vooraf gedefinieerde groepen burgers standaard tot crimineel en frauderend te bombarderen, en dan vervolgens stug volhouden tot ze volledig leegeplunderd en kapotgemaakt zijn.

Welnu: dat politieke uitgangspunt en daaropvolgende beleid zijn geslaagd.

Dat dat wat minder populair lijkt te zijn, en omdat we nu vlak voor een verkiezingsperiode zijn, doet dáár niets aan af, hooguit aan de politiek wil en bereidheid om toe te geven dat de burger de vijand is.

Burgers van dit land doen er goed aan de overheid als hun zelfverklaarde vijand te zien. Want dat is de houding waarmee de overheid u ook benadert.

#3.1 Jos van Dijk - Reactie op #3

Ik heb hier toch wel moeite mee. De overheid is toch van ons? Van wie zou ze anders zijn? Maar je hebt gelijk: dit is een verkiezingsthema: een overheid die handelt volgens een menselijke maat

#3.2 Bernie Weiss - Reactie op #3.1

Verwar “zou moeten zijn” niet met “is”. Toegegeven, het is even naar lucht happen. Maar al onder Lubbers één flapte Hirsch Ballin de term “de calculerende burger” er uit. Gewoon een burger die kijkt, denkt, z’n rechten begrijpt, en gebruikt, zou je denken. Maar dat is niet wat de overheid er onder verstond en verstaat. De burger die zich op z’n rechten beroept is een burger die zich middelen toeëigent die de overheid eigenlijk niet wil afstaan.

Laat het concept van “de overheid is van ons” maar los, tenzij als een nastrevenswaardig ideaal.

#3.3 Jos van Dijk - Reactie op #3.2

De overheid als vijand voorstellen bevestigt een wantrouwen dat uiteindelijk voor de samenleving destructieve gevolgen zal hebben. Stel alles wat misgaat aan de kaak. Maar we leven hier niet in de VS waar burgers zich bewapenen om zich tegen alles en iedereen te kunnen verdedigen. Dat beeld van het bedreigde individu tegenover die almachtige staat is onderdeel van een ideologie die niet past in een democratische rechtsstaat.

#3.4 Micowoco - Reactie op #3.3

Die wapengekte in de VS is een nevenproduct van het militair-industriële complex, dat meer dan de helft van de belastinggelden opslokt. Daar is niemand blij mee. Een slang die in z’n staart bijt, zou je kunnen zeggen.
Wat we hier zien is het gevolg van de neerwaartse klassenstrijd die de vvd is blijven voeren terwijl de sociaaldemocraten sinds Paars I de handdoek in de ring hebben gegooid. Lonen, uitkeringen, toeslagen, het kan allemaal best wat minder van de liberalen. Héél wat minder. Want er zitten fraudeurs tussen, dat weet iedereen. En dus gooi je zand in de toeslagenmachine: hevel het takenpakket over naar de toch al overbezette belastingdienst, bezuinig eens flink op het ambtenarenbestand en de software, beschuldig burgers met een verdachte naam pre-emptive van fraude, ontneem ze rechtsbijstand en kijk eens even wat een feest. HA HA HA! Altijd lachen met de liberalen.

#3.5 Bismarck - Reactie op #3

Ik kan in zoverre met je mee dat het de uitdrukkelijke opdracht van de politiek was (en er zitten heel wat schuldigen met boter op het hoofd in de 2e Kamer, inclusief Omtzigt!) om alles wat maar een schijn van misbruik van toeslagen had zo keihard mogelijk af te straffen (want Oost-Europeanen maken misbruik van ónze belastingcenten!), maar dat is toch nog wel een paar stappen verwijderd van “de burger is de vijand”.

#4 beugwant

Het drama van de toeslagenaffaire is dat de mensen bij de dienst Toeslagen het ook vreselijk vinden. Dus het is geen kwade wil.

Ik heb er moeite mee dat zomaar te geloven. Die ‘mensen’ hebben schromelijk gefaald zand in (hun eigen) foute machinerie te strooien. Door die kwaaie wil van hoger geplaatsten toch braaf uit te voeren, zijn ze medeschuldig.
Ik ben gelukkig geen slachtoffer van die affaire, maar heb niet de illusie dat deze kwestie mijn door de jaren toch al drastisch geslonken vertrouwen heeft vergroot. Niet dat ik dat wel in mijn medemens zou hebben: Al die knuppels om mij heen, die tegen beter weten in telkens weer op diezelfde machtspartijen blijven stemmen… Sta je met een zielig kind bij ze op de stoep, willen ze best helpen, niet beseffende dat ze indirect die ellende zelf veroorzaakt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*