Aanhangers Clinton minder honkvast

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Aanhangers Clinton minder honkvast

Verrassende cijfers: Obama-aanhangers stappen minder snel over naar McCain dan Clintonistas.

0

Reacties (6)

#1 Domino

Als ik het dus goed begrijp gaat het veel minder om de politieke richting dan om de persoon bij de verkiezingen in november bij de 6657 ondervraagde democratische kiezers.
Dat ziet er somber uit voor de democraten met hun huidige kandidaten.

#2 pedro

Verrassend? Vorige keer was je in de discussie erg zeker van het tegendeel. Dan is deze poll wel verrassend, ja. Het probleem is natuurlijk, dat we van hier uit weinig zicht hebben op hoe zeer racisme en / of misogynie nog leven. Het wachten blijft op een onderzoek, waarin gekeken wordt naar de double bill: stappen deze mensen ook naar McCain over, als beide kandidaten samen gaan, of als ´hun´ kandidaat niet numero uno wordt?

#3 Bismarck

Naja, verassend? De afstand McCain-Clinton (beiden een beetje goddelozen en establishment) is veel kleiner dan McCain-Obama lijkt me, dus zal allicht tussen McCain en Clinton eerder eswitched worden dan tussen Obama en 1 van de anderen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om die mensen, mwaar om degenen die nu nog geen keuze gemaakt hebben, de grote meerderheid die pas 2 dagen voor de cverkiezingen begint na te denken over wat hij gaat stemmen.

Vergeet niet dat de opkomst bij de primaries, zelfs nu ze ongekend hoog zijn, nog geen 30% van alle kiesgerechtigden betreft, tegen ongeveer het dubbele als het echt om het president kiezen gaat.

#4 pedro

@3: “Vergeet niet dat de opkomst bij de primaries, zelfs nu ze ongekend hoog zijn, nog geen 30% van alle kiesgerechtigden betreft, tegen ongeveer het dubbele als het echt om het president kiezen gaat”.

Pardon? Je baseert je daarbij alleen maar op de vorige verkiezingen, toen de opkomst bij de presidentsverkiezingen bijna aan de 60% uit kwam. Normaal gesproken ligt de opkomst bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen (sinds 1960) rond de 50%. En die 50% is dan alleen nog maar 50% van de mensen, die de moeite hebben genomen om zich als kiezer te registreren (en dat doet ongeveer 70% van de kiesgerechtigden). Bij de presidentsverkiezingen gaat dus ongeveer 35% van alle kiesgerechtigde Amerikanen naar de stembus. Dat verschil is dus niet zo groot.

#5 Bismarck

@4:
-Waarom verwacht jij een lagere opkomst bij de komende verkiezingen dan bij de vorige?
-Bij de priamries gaat het ook om het percentage van de geregistreerde kiezers, dus dan moet je ook even 28% van 70% nemen, kom je uit op 20%.

Dus, uitgaande van wel 60% opkomst (gezien de huidige stand van zaken lijkt me dat eerder een onderschatting dan een overschatting), heeft nog steeds niet half zoveel mensen gestemd als bij de presidentsverkiezingen verwacht kan worden.

#6 pedro

@5:

1. Ik heb geen idee wat de opkomst wordt: het langjarig gemiddelde of de waan van gisteren. De vorige verkiezingen werden gekenmerkt door een hoge opkomst vanwege de toen al zeer omstreden oorlog in Irak. dat zou nu weer kunnen gebeuren, maar evengoed blijven die mensen nu thuis, omdat hun stem de vorige keer ook niets heeft betekent.
2. Als dat zo is, is je opmerking over het dubbele aantal stemmen waar. Tegelijk is het werkelijke percentage stemmers natuurlijk een goede indicator voor het democratisch gehalte van een samenleving (als weinig mensen stemmen is er sprake van een elitaire samenleving, waar grote groepen mensen zich niet bij betrokken voelen). Alleen daarom al vind het altijd een goede zaak om die cijfers te noemen. Bij dictaturen zitten we immers ook altijd te gniffelen om de opkomstpercentages van 99%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*