“160 van de 207 miljard euro steun voor Griekenland bij banken en rijken terecht gekomen”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (13)

#1 Christian Jongeneel

Ze maken een rekenfout: het is nog meer. Dat was ook de bedoeling. Het reddingspakket moest de schuldenpositie van Griekenland verbeteren en dat doe je door je schulden af te betalen. Die schulden worden grotendeels gehouden door banken, die op hun beurt weer schulden hebben aan bedrijven en particulieren (dat heet spaargeld).

Die ‘activiste’ heeft dan ook ongelijk dat het geld ‘dus’ niet ten goede is gekomen aan gewone Grieken. De 35 miljoen die in het saneren van Griekse banken gestoken is, heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat hun spaarcenten veilig zijn.

#2 Micowoco

Ik heb gehoord van Griekse kennissen die nu van twee Euro per dag moeten zien te leven. Spaargeld, que?

#3 Olav

Een spook waart door Europa…

#4 Olav

@1: Christian, die schulden bestaan voor een groot deel uit geld dat nooit bestaan heeft tot het werd uitgeleend. Niks spaargeld.

#5 majava

Dit wisten we toch allemaal wel? Waarom zou Giannis-met-de-pet anders de straat op zijn gegaan?

#6 Bismarck

@1: Duh, bij bepaalde sites met een roze kleurtje doen ze inderdaad wel alsof al die miljarden richting Griekenland gingen, maar wie een beetje opgelet had weet ook wel dat de hele “steun aan Griekenland” vrijwel linea recta naar Westerse banken ging (en nog steeds gaat, want Griekenland heeft nog lang niet alles gekregen, maar krijgt steeds net genoeg om aflopende schulden af te betalen, mits het tenminste elke keer weer door het hoepeltje springt dat de ECB en IMF voorhouden).

#7 Henk van S tot S

Zie @6
en:

Hoe was dat ook alweer met de Rijkssteun aan de Nederlandse banken (m.u.v. Rabo- en Voedselbank) ?
;-)

#8 Kalief

Godzijdank gaat dat geld dus naar mensen die er mee om kunnen gaan, de banken en de rijken. En niet naar de mensen die nooit meer dan een tientje hebben vastgehouden, die feesten het toch alleen maar meteen op.

#9 analist

@6: de europese commissie is hoofdrolspeler in deze.

#10 Christian Jongeneel

Aardig grafiekje in de Economist van deze week: Griekse huishoudens hebben nog altijd twee keer zoveel vermogen als Duitse, vooral omdat ze vaker eigenaar zijn van het huis waar ze wonen.

#11 sikbock

@10: En laten we daarbij het zwarte geld van de grieken niet vergeten.

Deze link is trouwens ook leuk. Daaruit blijkt dat de gemiddelde inwoner van de meeste overige zuidelijke landen ook veel rijker is dan wordt voorgesteld.. ( grafiekje met meer landen uit de EU).. en wij maar solidair zijn ;-)

http://tinyurl.com/co7km8q

#12 Christian

@10 Maar zo heel solidair zijn we dus nog niet geweest, zie @6

#13 sikbock

@12.. dat is – als je naar het door mij gelinkte onderzoek kijkt – dus ook niet nodig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*