Woord van de week: Rendementsegaliteitsreserve

,

Het einde van het weekeinde betekent voor mij een stap in een parallelle wereld. Normen, waarden en de taal van het dagelijkse leven moet ik achter me laten als de lift naar de werkvloer open gaat. Of je nu naar kantoor, college of naar school moet, vrijwel iedereen staat bloot aan hetzelfde fenomeen. Ik doel niet op de gebruikelijke flauwe en platte office-grapjes die in de buitenwereld nooit getolereerd zouden worden, maar op de ogenschijnlijk intelligente termen en het kennelijk nuttige jargon dat ieder zichzelf respecterende professional dient te gebruiken.

Hoog tijd dus om van de nood een deugd te maken. Tijd voor een nieuwe onzinnige categorie: het woord van de week.

Deze week de ?Rendementsegaliteitsreserve?. Doet u een gooi? Wat betekent het?
N.B. Deze categorie maakt tevens onderdeel uit van een lezersonderzoek. Deze week onderzoekt GeenCommentaar het aantal boekhouders onder haar bezoekers.

0

Reacties (7)

#1 Steeph

Uh, ik ben duidelijk geen boekhouder.
Uh…..
Ik zou zeggen dat het betekent: Een voorzichtige houding (reserve) ten opzicht van het gelijk behandelen (egaliteit) van anderen omdat het mogelijk toch weinig oplevert (rendement)?
?

 • Volgende discussie
#2 Troebel

Ook volstrekt geen boekhouder. Geld dat men ergens neerzet om vandaaruit te kunnen gebruiken als er in de geprojecteerde te incasseren hoeveelheid geld een kleine dip zit.
Vroeger heette dit het goedmaken van de relatieve cashflow absorptiecompensatiecurve.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

*buigt voor Troebel’s duimzuigkwaliteiten*

Een reserve waarin het rendement van verschillende projecten terecht komt en dat gedistribueerd kan worden naar projecten die te weinig rendement draaien.

Overpompen zodat het niet overkomt alsof je de mist in bent gegaan zeg maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 pokey by proxy

Ik weet niet wat het betekent, maar ik heb wel bijna BullshitBingo!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Paul

Wat betekent het?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Ja, dat vraag ik me ook af… PPG?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 PPG

Sorry, sorry. Ik heb het druk. Niet erg professioneel, geef ik toe. Mijn welgemeende, nederige excuses.

Maar mag ik toch zo vrij zijn om een nieuw artikel voor te stellen voor de universele mensenrechten: het recht op internet op de werkplek;)

Terzake: de rendementsegaliteitsreserve, of bekender misschien de rendementsegalisatiereserve, is een financiële reserve van een organisatie bedoeld om bepaalde hoge en incidentiele kosten te kunnen betalen. Egaliteitsreserves of egalisatiereserves in het algemeen worden ingezet om verwachte, doch tegelijkertijd niet jaarlijks terugkerende zaken die hoge kosten met zich meebrengen, te kunnen financieren. Afschrijvingen horen daar niet bij, deze zijn niet ?onvoorspelbaar? genoeg. Rendementsegaliteitsreserves – meer specifiek – worden gebruikt door pensioenfondsen om tegenvallers van het vermogensbeheer te dekken, zodat toch aan de verplichtingen van het fonds voldaan kunnen worden. Deze verplichtingen bestaan bijvoorbeeld uit vooraf vastgestelde indexaties e.d.

 • Vorige discussie