WK voetbal 2010: Afrikanen of Brazilianen winnen

Brazilië viert feest (Foto: Flickr/alvez)

De commentatoren buitelen over elkaar heen over de vraag of Oranje kan winnen. En wat denkt u zelf? Wint ons elftal het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika? Nee, natuurlijk niet. Wint er een ander Europees elftal? Nee, dat ook niet. Een Latijnsamerikaans team misschien? Zou kunnen, als je de Brazilianen bedoelt. En een Afrikaans team? Wellicht. Het is niet zo moeilijk om de winnaar te voorspellen als je naar de geschiedenis van het WK-voetbal kijkt.

Je kunt nog zo’n bewonderaar van de schaar van de Argentijn Leo Messi zijn, of het verwoestende afstandsschot van Portugees Ronaldo: het maakt voor de uitkomst niet uit. Er is nog nooit een Argentijns elftal Wereldkampioen voetbal geworden op een ander continent dan Latijns-Amerika. Europese elftallen zijn alleen winnaar geworden van de meest fel begeerde voetbaltrofee als het kampioenschap in Europa georganiseerd werd. Het is een langdurige WK voetbaltraditie: het continent waarop het toernooi gehouden wordt, levert de winnaar. Er is maar een uitzondering: Brazilie.

Het Braziliaans elftal heeft in het verleden als enige weten te winnen op een ander continent: in Zweden (1958), de Verenigde Staten (1994) en Japan (2002). Dat deed niemand de swingende sambavoetballers na. Een voorspelling voor Zuid-Afrika 2010 op basis van het verleden is dus makkelijk. Een Afrikaans of Braziliaans team wint. Onthoud dat bij het bekijken van al die optimistische Nederlandse commentatoren.

 1. 1

  Brasil.. Lala lala lala lalaaa!

  Ja, ik heb weinig met voetbal (zie bv tijdstip van deze post), maar ik ben wel gestrikt voor een voetbalpooltje en die hoop ik te winnen. Dus ik hoop dat Brazilië het goed doet. :)

 2. 2

  Ik hoop dat NL niet de 2e ronde haalt, lekker rustig weer in NL, die oranjegekte. Maar als ik naar buiten kijk is het behoorlijk rustig bij deze doorgaans zeer drukke straat. Zie ik daar inbrekers over een dak lopen?

 3. 3

  Het ligt er maar aan – kennelijk is volgens schrijver dezes Mexico (met winst voor Brazilië in 1970 en Argentinië in 1986) deel van Zuid-Amerika. Het wordt ook vaak onder Noord-Amerika gerekend, en dan wordt de regel dat op 1958 na, elke keer een Europees land in Europa, en een Zuid-Amerikaans land buiten Europa gewonnen heeft. Argentinië moet dan ook mijns inziens niet uitgevlakt worden als kanshebber.

 4. 5

  @4: Mexico mag dan bij Latijns Amerika horen, het ligt toch echt op het Noord-Amerikaanse kontinent (en dat is heel wat minder arbitrair dan de scheiding tussen Europa en Azië). Zie #3 ook nergens Midden-Amerika noemen.

  Ik zie trouwens het Argentinië van die eerste wedstrijd ’t WK zo snel nog niet winnen.

 5. 7

  Als je werelddelen niet geografisch, maar kultureel definiëert, dan zou Noord-Afrika ook niet bij de rest van Afrika horen en valt Algerije ook af als kanshebber.
  Jammer, had ze bovenaan m’n lijstje staan.

 6. 8

  Kameroen en Nigeria (en Algerije) zijn alvast begonnen met een nederlaag. Zuid-Afrika speelt gelijk en Ghana wint. Tot nu toe is Afrika het continent met het laagste rendement aan punten per wedstrijd, maar dat kan nog veranderen.

  Dus wint Brazilië.

 7. 9

  Het gaat hier om statistiek, niet om voetbal. Ben zelf van de geografische school, dus theoretisch maakt Argentinië wel degelijk kans.

  Zoals wel vaker is Noord-Korea de gevaarlijke outsider.

 8. 10

  Ach als je met statistieken begint, zou je misschien eens bij het begin kunnen beginnen: Afrikaanse landen winnen het WK niet. Aziatische landen winnen het WK niet. Oceanische landen winnen het WK niet. Noord-Amerikaanse landen winnen het WK niet. Allemaal nooit gebeurd. De winnaar van het WK komt dus uit Zuid-Amerika of Europa, net als de andere finalist. Altijd gebeurd.

 9. 11

  @9: de kans dat Noord-Korea wint is net zo als die van Nieuw-Zeeland: nul.

  @10: de winnaar van dit WK komt op basis van de WK-geschiedenis juist niet uit Europa! De kans dat deze uit Afrika komt is groter dan ooit. Of toch de Brazilianen.

 10. 12

  @11: Nee je hebt helemaal gelijk. De winnaar van het WK kwam slechts in 50% van de WK’s uit Europa. De kans dat een Afrikaans land het WK wint is op grond van de WK-geschiedenis net zo groot als de winstkans voor Nieuw-Zeeland en Noord-Korea.

 11. 14

  na terug komst uit het land van zure melk en honing Heb ik gezien dat er alleen verliezers zijn Kijk alleen al naar de moorden die gepleegd zijn 0 de overvallen 4 en bom aanslagen ?Ja wij weten wel hoe we een land klein moeten krijgen dat niet naar onze pijpen danst De kaap kleurt weer oranje Bedankt Buitenlandse zaken voor u tip houden wij de wereldkampioenschappen dan op ameland en de congo gegrort gerard

 12. 15

  On Topic: Vanaf nu is in elk geval deze statistiek veranderd:

  Kontinenten waarop gewonnen:
  Brazilië: 4 (Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië)
  Argentinië: 2 (Zuid-Amerika, Noord-Amerika)
  Europa: 2 (Europa, Afrika)

  Voor wie z’n werelddelen anders wil indelen, hier nog twee alternatieven:

  alternatief 1:
  Brazilië: 4 (Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Azië)
  Europa: 2 (Europa, Afrika)

  alternatief 2:
  Brazilië: 4 (Europa, Spaans-Amerika, Noord-Amerika, Azië)
  Spaans-Amerika: 2 (Spaans-Amerika, Brazilië)
  Europa: 2 (Europa, Afrika)

  Er zijn nog wel meer alternatieven te bedenken, zou je bijvoorbeeld Spaans-Amerika uitbreiden tot ‘de spaanstalige wereld’, dan krijg je de ingewikkelde vraag: hoort Spanje dan tegelijkertijd ook nog bij Europa?

  Voetbaltechnisch zou ik voor alternatief 1 zijn, en als ik eerlijk ben is m’n eigen indeling ook niet helemaal korrekt. Eigenlijk is Europa natuurlijk maar gewoon een schiereiland van Azië.

  Dat levert op:
  Brazilië: 3 (Eurazië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika)
  Argentinië: 2 (Zuid-Amerika, Noord-Amerika)
  een euraziatisch land: 2 (Eurazië, Afrika), maar je mag dat euraziatisch best vernauwen tot europees, doet ’t artikel tenslotte ook door Brazilië apart te nemen.

  Overigens had ik drie dagen geleden al voorspeld dat een europees land zou winnen.

 13. 16

  Ter aanvulling op #15:
  En je kunt natuurlijk in mijn eerste indeling ook Argentinië en Brazilië nog samen als Zuid-Amerika rekenen, in dat geval is ‘t:
  Zuid-Amerika: 4
  Europa: 2

 14. 17

  Je zou kunnen beargumenteren dat dit weliswaar de eerste zege van Europa op niet-Europese bodem is, maar dat het ook het eerste toernooi op niet-Europese bodem is dat wel in een Europese tijdzone wordt gespeeld. :-)

  In dat geval:
  Latijns-Amerika: Zuid-Amerikaanse landen
  Noord-Amerika: Brazilië
  Aziatische tijdzone: Brazilië
  Europa-/Afrika-tijdzone: Europese landen of Brazilië

 15. 18

  @17: Goed punt, had ik nog niet bedacht, maar als je Europa en Afrika in één zone bij elkaar voegt, zou ik dat ook doen voor Noord- en Zuid-Amerika.

  Dan zou je trouwens ook nog kunnen kijken naar een WK tijdens de plaatselijke zomer of winter of ergens waar de seizoenen niet uit zomer en winter bestaan (en hoe dat dan weer al-dan-niet synchroon loopt met ’t gelijktijdige seizoen in ’t winnende land).