Wil je meer verdienen dan een bankier? Word boer!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (11)

#1 Anoniem

(in Amerika)

  • Volgende discussie
#2 richard

yeah right.
iets zegt mij dat diegenen die boeren geld lenen om te kunnen boeren vooral veel gaan verdienen, en dan natuurlijk ook diegenen die in schaarse landbouwproducten handelen.

De zelfstandige boer zoals wij hem kennen heeft sowieso zijn tijd gehad, imho. De bulkmarkt zal gedomineerd worden door grote agrarische bedrijven die hun kapitaal veel flexibeler in kunnen zetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

of investeer in landbouwgrond, wel oppassen dat het geen land grabbing wordt maar deze jongens pakken het -op het eerste gezicht- zorgvuldig aan:

http://www.landcommodities.com

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 MrOoijer

Niet in Nederland … hier hebben (slechts) zes inkooporganisaties de volledige macht in de voedsel supply keten en kunnen boeren en tuinders daarom een behoorlijke marge wel vergeten.

Lees vooral dit bericht zorgvuldig over EHEC-crisis:

http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/het_lijk_van_de_tuinbouw/

De tuinders hebben 50 mio per week minder inkomen. De handel heeft 30 mio per week minder winst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 piet de nuttige idioot

ik vind ’t zo’n merkwaardige aanname dat stijgende voedselprijzen automatisch leiden tot hogere winsten. Met m’n boerenverstand zou ik juist denken dat juist door die stijgende prijzen de consumenten afhaken, of je neemt genoegen met lagere winstmarges. Of doet aan schaalvergroting/fusering, waar alleen maar kredietverstrekkers en grote corporaties garen bij spinnen. De boer wordt dan niet veel meer dan een werknemer in die corporatie. Of een coöperatie.
Ik zie ook steeds minder verschil tussen de totalitaire structuur met kolchozen/coöperaties en de boven alle partijen staande ‘corporates’ van tegenwoordig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Vitu

@2 & 5
Onder invloed van de hoge prijzen van agrarische producten stijgen de inkomens in de land- en tuinbouw.

Volgens de ramingen heeft in ons land in 2010 nog ‘slechts’ 5% van de agrarisch gezinnen een negatief inkomen. Dit is het laagste percentage in deze eeuw. Het aandeel gezinnen met een inkomen boven de ton loopt in 2010 op tot meer dan 20%.

http://www.lei.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Land_en_Tuinbouw_komen_beter_uit_de_crisis_dan_andere_sectoren_persbericht.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

En ja hoor, de commentaren gaan overwegend weer es over “meer verdienen dan een bankier en winstmarges/ inkomen boven een ton en zelfstandige boer z’n tijd gehad” whawhawhawhawha…

kent u die uitdrukking? In de zin van Duurzame Bestaanszekerheid, al was het maar voor de kinderen zoon-op-zoon ?

O nee, want de graaikanker waart nog als een doemspook in al de domme koppies rond natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Of (en op de puinhopen in en rond Detroit is dat al gaande: volkstuintjes als paddestoelen)…al was het maar om het systeem round- up en gemanipuleerde zaden omver te gooien.

*is niet tegen deze technieken, mits deze voor het algemeen belang/ nut worden aangewend i.p.v. uitsluitend uit winstbejag*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 about:

Laten wij hier nu eens twee komkommers per week eten, dat is -stel, voor het gemak- voor één euro. En 4 miljoen andere huishoudens in Nederland doen dat ook: 4 miljoen € per week. Maar nu doen we dat opeens niet meer. Volgens de link bij @4 MrOoijer scheelt dat de tuinders zo iets van 1/8 van de consumentenprijzen, en dat komt dan op 0,5 miljoen per week. Wie verzint dan daartegenover die hoge schade-bedragen, zoals 30 mio of 50 mio per week, honderd keer wat ik bereken? Ik weet dat het Groningse gas als petrotomaat en petropaprika vanuit Nederland wordt geëxporteerd, maar op het moment is het toch eigenlijk wel komkommertijd, en er zijn meer exporterende landen dan Nederland alleen. En dat opeens 400 miljoen huishoudens de Nederlandse komkommer boycotten, en dus een meer dan een miljard huishoudens de Spaanse en Deense en Duitse en Franse komkommers, dat wil er bij mij niet in. Dus http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/het_lijk_van_de_tuinbouw/ overdrijft schromelijk. (Hier past de rhetorische vraag “Waarom?”, maar ik weet wel waarom.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 This
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Harm

@ – piet, onze zeer nuttige idioot schrijft:

“Ik zie ook steeds minder verschil tussen de totalitaire structuur met kolchozen/coöperaties en de boven alle partijen staande ‘corporates’ van tegenwoordig.”

He, he, eindelijk nog een idioot. Soms denk ik wel eens (…) dat ik de dingen zo zie.

Ik zeg wel eens tegen die lui die hier doelloos met een flesje bier in de hand in de schaduw van een boom bij de rivier zitten te babbelen: ik ken Europeanen die hun hele leven hard werken en hier van dromen.

Op de een of andere manier lijkt het wel of niemand het voor het kiezen heeft.

  • Vorige discussie