Wetenschappers krijgen eigen Google

Zoekmachine Google komt met een nieuwe uitbreiding: scholar.google.com. Google Scholar zoekt alleen in wetenschappelijke publicaties, scripties en technische rapporten. Tevens zoekt Google gelijk de extragratis exemplaren op de homepages van wetenschappers erbij, aangezien voor wetenschappelijke artikelen altijd fors betaald moet worden is dit een fijne service.

using the citations at the end of each paper, rather than web links. It automatically identifies the format and content of scientific texts from around the web (Nature.com)

 1. 3

  Nou,

  met de proxy van de RUG merk je geen donder of die artikelen duur zijn om in te lezen. Alleen de blaadjes die ook in Winterswijk gedrukt zouden kunnen zijn, kunnen nu misschien ingelezen worden; three cheers!
  We staan namelijk echt te wachten op al die “me too!” -onderzoeken…

 2. 4

  Interessant stukje hoogwaardige technologie die miljarden waard is mogelijk, maar ik betwijfel of het effectiever is dan simpelweg de gehele titel die niet gratis te bereiken is te googlen, hetgeen je direct naar de auteur’s homepage leidt, waar je hetzelfde artikel kunt downloaden. Maar misschien dat een eenvoudige professor dat nog niet uitgevogeld heeft.

 3. 5

  @caprio: auteurs hebben geen copyright over hun gepubliceerde artikelen. Zij mogen dus niet de ‘eindversies’ van hun artikelen op hun eigen website hosten. In de praktijk merk ik dat dat ook niet gebeurd. Het ligt dus m.i. niet aan de eenvoudige professor.

 4. 6

  Het gebeurt soms wel, uit onwetendheid of gewoon clandestien. Meestal als je de auteur in kwestie een mailtje stuurt krijg je ze gratis als attachment of zet ie ze ‘per ongeluk’ in een open dir.

 5. 8

  Het gebeurt m.i. vooral met ‘in press’ artikelen: geaccepteerd, maar het drukken laat nog op zich wachten – niet zelden 1-2 jaar….
  Wetenschappelijke tijdschriften hebben vaak wel een in press section op het web, veel tijdschriften hebben een ruime voorraad (backlog) artikelen die ‘binnenkort’ uitkomen.

  Gelegenheidspublicaties (boeken rond een thema, n.a.v. een congres etc.) meestal niet. Als auteur wil je wel graag dat zo snel mogelijk naar je gerefereerd wordt – beschikbaarheid is daarvoor essentieel.

 6. 9

  Laatst nog uitgebreid met Elsevier Science gecorrespondeerd over copyright. Conclusie: auteurs mogen GEEN pdf-jes op hun website zetten zonder voorafgaande toestemming van Elsevier. Auteurs mogen WEL pdf-jes versturen als daar om gevraagd wordt. Dit om commerciele verspreiding tegen te gaan. Dezelfde regels gelden voor alle grote publishers en societies.

  Overigens bestond er al lang een academische zoekmachine: http://www.scirus.com

  Dus ik begrijp alle ophef niet zo.
  Dus ik

 7. 11

  Wellicht omdat het nog een beta versie is? Ik ben slechts op de tekst in het vuige Nature blaadje afgegaan en had gisteren geen tijd om zelf wat uit te vogelen.

  Misschien moet je het berichtje ook meer zien als: kijk weer een nieuwe uitbreiding van Google.

 8. 12

  Ik las op Nu.nl dat Google door porno sites wordt aangeklaagd, omdat je er de afbeeldingen op de sites mee kunt vinden, zonder dat je een (betaald) password nodig hebt. Kijk, dat vind ik nou een nuttige optie van Google!