Wester-Koggenland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het is bijna aandoenlijk om te zien. Terwijl de echte ministers met allemaal Belangrijke-Grote-Mensen-Politiek-achtige dingen bezig zijn, is Thom de Graaf in zijn eigen speelhoekje aan het fröbelen. Zijn voorganger, die andere krullenbol, mocht met computers spelen terwijl de Grote Mensen aan het vergaderen waren. Thom heeft een ander speeltje: de gekozen burgemeester. Af en toe mag hij even wat roepen: ‘Het gaat allemaal echt door, hoor! Vanaf 2006 worden burgemeesters democratisch gekozen!’.

Opa Remkes heeft wel schik in die jongen. ‘Krullenbol! Deugniet!’ roept hij dan vertederd. Vervolgens gaat iedereen weer aan het werk. Die gekozen burgemeester komt er toch niet. Maar sssst, niks tegen Thommie zeggen, hij zit net zo lekker rustig te spelen, de kleine guit. Engels praten! De echte ministers lachen nog even om het idee, een gekozen burgemeester! Stel je dat eens voor! Wat zouden al die kneusjes van de Tweede Kamer en het kabinet dan naar toe moeten als ze, met behoud van honderd procent wachtgeld, lekker zijn uitgerust van hun Zware Taken?

De leuke internationale baantjes, daarvoor komt de tweede garnituur uiteraard niet in aanmerking. Geinige betrekkingen bij de Europese Unie, de Navo, de Verenigde Naties en dat soort zaken, waar je een leuke wagen met chauffeur voor krijgt, die zijn alleen voor ex-ministers. Die hebben toch al zo moeten afzien met die jodenfooi die ze in Den Haag een salaris noemen. Wim Kok kwam net nog z’n nieuwe auto laten zien. Die krijgt hij als commissaris van de ING. JP was gewoon een beetje jaloers.

Maar de kneuzen moeten we ook ergens kwijt. En wat zouden we dan moeten als we ze geen burgemeesterspost kunnen bezorgen? De oppositie is al omgekocht, want deze week hebben we Leonie Sipkes nog een leuk joppie als burgemeester van Wester-Koggenland bezorgd. Niemand heeft ooit van dat gat gehoord, maar Leonie is er o zo groots mee. Trots loopt ze met die ambtsketen te paraderen. Straks moeten we nog wat voor Femke regelen. Als moeder wil ze het wat rustiger aan gaan doen en eerste burger zijn in een leuk stadje is echt iets voor haar. De koek wordt heel eerlijk verdeeld, elke partij krijgt het zijne.

Sjakie Wallage heeft het best naar zijn zin in het noorden. Vooraf maakte hij zich nog zorgen of hij daar in Groningen nog wel in the picture zou blijven, maar hij weet regelmatig de landelijke pers te halen, dus dat viel niet tegen voor hem. ’t Kon slechter, zegt hij als een echte Grunninger. Zolang wij als regeringspartijen maar zorgen dat de PvdA-ers en Groenlinksers fijne burgemeestersposten krijgen, valt het met de oppositie wel mee.

Johan Remkes wrijft zich nog eens vergenoegd in de handen. Zalm zit naar hem te knipogen, maar dat doet hij naar iedereen, net als Adam Curry. Altijd lachen met Gerrit. Vanwege zijn grote mond tegen de Duitsers en de Fransen moet het hele land nu bloeden om de drie procent te halen. Ach, nog maar wat extra snijden in de zorg en het onderwijs. De oppositie zal je niet horen, zeker niet nu we ‘zwaargewicht’ Ruudje Vreeman, die zo jammerlijk naast het net viste bij het NOC-NSF, hebben blij gemaakt met Tilburg. Rob Oudkerk wil nu al weer naar Zaanstad, maar daar moeten we eerst nog even goed over nadenken. Een tippelzone op de Zaanse Schans is misschien toch een minder goed idee.

Met die NOC-NSF zag je trouwens wel wat er van komt! We hadden het al lang bedisseld, dat Ruud daar voorzitter zou worden, maar dat waren toch een soort van verkiezingen, en toen werd Erica het. Ook goed, maar Ruud was niet zo blij. Benoemen is toch een beter systeem. Gelukkig is Ruud met Tilburg heel tevreden. Nu Doekle nog ergens plaatsen. Maar niet te snel, laat hem maar even ‘eager’ blijven, dan komt het met de cao’s ook wel goed.

De ontwikkeling van de JSF wordt 45 miljoen euro duurder. En Zalmpie zei nog dat de aannames die waren gemaakt heel behoudend waren ingeschat. ‘Je weet wat dat betekent, he?’ zei Woutertje Bos vanochtend guitig in de wandelgangen. Zijn burgemeesterschap van Amsterdam is weer een stukje dichterbij gekomen. Zolang hij zich in de kamer niet te lastig opstelt, kijken we wel wat we kunnen regelen voor die jongen. Voor wat, hoort wat. Stel dat dit allemaal niet meer kan, als een burgemeester straks gewoon gekozen zou moeten worden, door het volk. De minister trekt er onwillekeurig een vies gezicht bij. In plaats van gesjeesde Haagse politici zou Jan en Alleman zich dan zo maar verkiesbaar kunnen stellen! Dat zou een mooi rommeltje worden. Thom begin wat te kirren in de box. De minister staat op en geeft hem gauw een grote fopspeen. Vernieuwing lokaal bestuur, stond erop. Thom is wel weer even zoet.

0

Reacties (5)

#1 niemsz

zelfs in een afgebrand bomenbos ontluiken nu weer frisse groene blaadjes

  • Volgende discussie
#2 Carlos

“Thom begin wat te kirren in de box”. hehehe… :-)

Offtopic: telepathie werkt! Zat ik vanmiddag nog in mezelf te morren dat ik dit rotlog in m’n eentje op gang moet houden, plots potsen er vier collegae achter elkaar waaronder zelfs weer JNB hoezee!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 niemsz

(kijkt aandoenlijk, met de oren lichtjes naar achteren en langzaam knikkend) “de lente is echt doorgebroken”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lilith

Een vermakelijk verhaal weer :)

Zo … en nu beloven niet meer zo lang meer op vakantie te gaan …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mark

Juist.
Je hoort overigens over de meeste burgemeesters nooit wat. Ja poseren met supporters met uithanglullen of een fotografieverbod instellen. Maar in de ogen van de aanvoerder van de Limburgse separatistische campers (zie ook het verslag van Ini) blijft de burgemeester evenwel een belangrijke gesprekspartner.

  • Vorige discussie