Werklozen gaan in staking

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Ook zij gaan weer op zoek naar werk (Foto: Flickr/mountain_man_ny_2)

Ruim 120.000 werklozen uit het hele land zullen vanaf aanstaande maandag voor onbepaalde tijd aan de slag gaan in diverse sectoren. Met deze actie uiten zij hun ongenoegen over de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Nu het kabinet de maatregel definitief lijkt door te voeren zien de werkzoekenden geen alternatief voor ‘harde actie’.

“Dit jaar leek al een eeuwigheid te duren, moet ik soms tot mijn 67e thuis blijven zitten? Ik vertik het, ze zullen weten wie ik ben en waar ik sta.” Karswald Daversdracht (58), ex-data-analist te Bilthoven, maakt duidelijk dat hij het er niet zomaar bij laat zitten. Daversdracht werd vorig jaar wegbezuinigd, waarna ‘een goedkoop jong knulletje’ zijn plaats innam. Vanaf aanstaande woensdag zal hij dagelijks als laminaatopmeter werken bij Leen Bakker in Utrecht.

Daversdracht en zijn medewerkzoekenden staan in hun woede tegenover ‘Kabinet Aso de Zoveelste’ niet alleen. Werkgevers stellen massaal belangeloos vacatures ter beschikking om de ‘provokoosjes’ te hulp te schieten. Zo kunnen ruim 1500 werklozen vanaf begin volgende week rekenen op een betrekking als leverkaas- ontwerper bij Knorr. IKEA verklaart uit monde van woordvoerder Knut Fjörpström per direct de behoefte te hebben gecreëerd aan 160 trapleuningrecensenten, verspreid over filialen door het hele land.

Het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageren zeer geschokt op de aangekondigde actie. Minister Donner van SZW laat in een eerste commentaar weten “een ernstige onnatuurlijke disharmonie te voorzien tussen de factoren crisis en werkgelegenheid, welke op lange termijn slechts nadelig kan uitpakken voor één van de twee, dan wel beide, dan wel geen.” Minister Bos van Financiën verklaart niet in te kunnen en willen zien waarom de burger zich zo venijnig keert tegen herziening van een onbetaalbaar systeem. “Met name van een werkloze mag je verwachten dat hij tijd en gelegenheid genoeg heeft om zich te verdiepen in de achtergrond van deze materie. Laten we het erop houden dat het de eeuwig rommelende Nederlandse onderbuik is die hier spreekt,” aldus de vicepremier.

Het UWV heeft bekend gemaakt naar de rechter te stappen om zo een verbod op de werklozenstaking af te dwingen.

Reacties zijn uitgeschakeld