Wêreldbeker Suid Afrika: Groot Bang Maak filmpje vir sokker fans

Oranje heeft Denemarken, Japan en Kameroen geloot voor het WK voetbal in Zuid-Afrika. Appeltje eitje, dat belooft minstens tien dagen gegarandeerd winnen! Welke Oranjefan wil daar nu niet bij zijn? Menig fan heeft zijn ticket al bijelkaar gespaard en kan nu vol vertrouwen gaan boeken. Maar om de huiselijke discussie ‘of papa deze zomer wel naar Zuid-Afrika moet afreizen’ even op scherp te zetten is hier een filmpje van een Blanke Bangmaker met latent racistische intenties. Sensasie met opzwepende beats eronder. Alle vooroordelen gemakshalve langs één scrollbalkie van 7min37, je vraagt je af: waarom staat dit nog niet op Dumpert maar wel op Sargasso?

Thuisblijven dan maar? Want Zuid-Afrika is geen lieflijk Zwitserland waar je met een oranje roeptoeter op je hoofd straalbezopen om half drie ’s nachts nog over straat kan dweilen…

Dat klopt, maar of het nu zó instabiel is dat je er geen groot sportevenement kan organiseren? Wie een beetje oplet zal rondom de stadions en op de toeristische hotspots weinig overkomen. Zelfs de Amerikaanse overheid erkent: “Although the vast majority of visitors complete their travels in South Africa without incident”. Of hecht u meer waarde aan het youtube-advies van het Suid Afrikaans Nie Reis Nie Bureau?

 1. 2

  btw ik haakte snel af bij het filmpje..niet mijn kopje thee. Het vervelende bij mij is dat alle beelden onder mijn schedel blijven, dus ik hoed mij.

 2. 5

  Dat weten allemaal al lang over Zuid-Afrika. Ik denk/weet dat de organisatie alles zal doen om de bezoekers af te schermen van het tuig uit de richel. Bijv. het stadion in Johannesburg zit tussen de zakenwijk en Soweto in. Soweto zal best gezellig zijn voor een goedkope maaltijd.

 3. 8

  Ik zeg niet dat Zuid-Afrika ‘niet erg is’, ik zeg dat als je als Oranje malloot gewoon vlakbij andere malloten blijft, nabij het stadion en in de toeristische centra groepsgewijs een biertje drinkt en voor het donker je in de hotelbar vestigt je weinig zal overkomen. Dus niet met een grote oranje opblaashamer alleen de townships in wandelen…

 4. 10

  Een onnozele vraag misschien, maar waar zitten de “latent racistische intenties” nou in dit filmpje? Tuurlijk, de meerderheid van de boeven in het clipje zijn zwart, maar de meerderheid van de slachtoffers is dat ook. En dat komt misschien doordat de meerderheid van de bevolking van Zuid Afrika zwart is.

  Sowieso komt in een post over latent racisme de zinsnede “lieflijk Zwitserland” in deze tijd een beetje vreemd over.

 5. 11

  @Joost. Dit filmpje is niet ‘latent racistisch’, het laat alleen zien; dat je leven er geen stuiver waard is.
  Wat was dat nou weeral voor gelul: voetbal is oorlog ?

 6. 13

  @Joost: De daders in het filmpje zijn vrijwel allemaal zwart, de slachtoffers zijn bijna allemaal blank. Rond minuut 4 noemt het filmpje het beroep van *blanke* boer het meest gevaarlijk in ZA, for crying out loud.