Als het aantal ambtenaren in Nederland met 15% wordt teruggebracht, kan met de vrijgenomen middelen de helft van de gezondheidszorg worden betaald dat stelt Wereldbank econoom Caralee McLiesh vandaag in Het Financieele Dagblad. Automatisering is volgens McLiesh een middel om flink te bezuiningen op de overheidsuitgaven. Alleen al 11% van het overheidsbudget gaat naar de regulering van bedrijven. “Als bedrijven meer zaken, zoals het vastleggen van eigendomsrechten, douaneformaliteiten en belastingen, kunnen regelen via internet scheelt dat veel tijd, werk en ergernis.” (Tiscali). Deze uitspraken sluiten goed aan bij wat veel politieke partijen momenteel voorstellen in hun verkiezingsprogramma’s en zullen de komende weken dus nog wel vaker worden aangehaald in verkiezingsdebatten, te pas of te onpas soort van.
McLiesh schreef mee aan het Wereldbank-rapport ‘Doing Business 2007’ dat vandaag verscheen. Het rapport stelt dat het in het afgelopen jaar wereldwijd gemakkelijker werd om zaken te doen. Maar Wereldbank directeur Paul Wolfowitz voegt daar aan toe dat in veel landen de regels voor zakendoen nog zo beknellend zijn dat bedrijven genoodzaakt zijn om buiten de formele economie te opereren. Nederland hoort ondanks haar bureaucratie toch (nog) bij de top 30 landen waar het goed zaken doen is, aldus het rapport. The top 30 economies in the world, in order, are Singapore, New Zealand, the United States, Canada, Hong Kong/China, the United Kingdom, Denmark, Australia, Norway, Ireland, Japan, Iceland, Sweden, Finland, Switzerland, Lithuania, Estonia, Thailand, Puerto Rico, Belgium, Germany, the Netherlands, Korea, Latvia, Malaysia, Israel, St. Lucia, Chile, South Africa and Austria. (worldbank.org). Het gehele rapport met kekke landenoverzichtjes is te downloaden alhierrr.
Reacties (12)
Japan ook? Dacht altijd dat je daar als niet-Japanner zonder goede contacten in de LDP daar geen poot aan de grond kreeg.
Het goeie nieuws is dus dat een bureaucratie blijkbaar niet van invloed is op het al-dan-niet-goed-zaken-kunnen-doen…
Owkee, 3 opmerkingen:
1. bij de vorige verkiezingen uitgezocht door de Volkskrant, het bleek dat elke keer als een regering zei dat het aantal ambtenaren omlaag zou gaan, dat totaal over de kabinetsperiode er meer ambtenaren bij gekomen waren.
2. Automatisering. Sinds de ontdekking van de microchip zou alles makkelijker kunnen, toch blijkt automatisering een myhte.
Waarom moeten we nu gaan betalen voor onze betaaltransacties? als er ergens geautomatiseerd wordt is het daar wel, en nu zegt men dat het te duur geworden is? ikke niet snappe. De balies bij de NS zijn vervangen door automaten, je moet nog steeds wachten voor je kaartje. Nog nooit zoveel pc problemen gehad als sinds de invoering van ‘Plug & Play’.
3. De wereldbank is nu niet echt een ‘onafhankelijk’ orgaan, meer een verlengstuk van het bedrijfsleven.
En over die 11%. Het kan zijn dat er teveel regelgeving is. Alleen nu wordt er de suggestie gewekt dat alle 11% overbodig is. Mijn vraag: hoe is die regelgeving er gekomen? Blijkbaar vonden we het in het verleden noodzakelijk om de bedrijven de betreffende regel op te leggen.
Even een weetje over bedrijven:
Een bedrijf streeft naar continuiteit. Om dat te krijgen moet men winst maken. En om winst te maken maakt men keuzes. En dus vallen die keuzes uit in het voordeel van het bedrijf. Maatschappelijk bewustzijn? alleen als het niet schaadt. Duurzaamheid en goed voor het millieu? alleen als het de winst niet aantast. Goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden? Die voorwaarden en omstandigheden moeten goed voor het bedrijf zijn, niet noodzakelijkerwijs voor de werknemer.
Kortom, weer een behoorlijke simplificatie van de werkelijkheid, en meer een rapport dat bedoeld is als steun in de rug voor bepaalde belangen (bedrijven en politici) in de wereld.
[quote=””]Nog nooit zoveel pc problemen gehad als sinds de invoering van ‘Plug & Play’.[/quote]
Maar da’s dan weer makkelijk op te lossen. Stimuleer de economie en koop d’r bijvoorbeeld zo ene.
@ imgikke: Het snijden in de bureaucratie, daar heeft nog geen enkel kabinet zijn vingers echt aan durven branden. Ze komen niet verder dan symbolisch wat wetjes of regeltjes afschaffen. Deze regering kwam op de valreep ook met wat dingetjes, ik weet niet eens meer precies wat het was. Afschaffen van de kapvergunning, of zo?
Om echt iets aan de bureaucratie te doen zou een kabinet de strijd aan moeten gaan met het management en de managementcultuur die op het moment (niet alleen bij de overheid, volgens mij) heerst. De cultuur van regeltjes, procedures, monitoring, formulieren en parafen en vooral de mentaliteit die er achter zit: niemand eigen verantwoordelijkheid geven en niemand vertrouwen.
Dat wordt een zware strijd. Om daaraan te beginnen, dat vereist moed.
@ #4 punt 3
Dat is nog zacht uitgedrukt. Ik dacht zelf meer aan: “een machtsoorgaan van een klein clubje amerikaanse hegemonen”
@Oplawaai. Helemaal mee eens. Beleidsmakers, dat is waar dit land er teveel van heeft. Overal, in alle lagen, bij gemeenten, wooningcoorperaties, provincie, onderwijs, zorg etc zitten beleidsmakers. Men ziet een probleem (of denkt te zien) en stelt beleid op dat dat moet oplossen. Op dit moment is het zelfs zo erg dat het lijkt of er nergens meer iemand werkt die ook kan uitvoeren.
Goed voorbeeld is de zorg. Doordat de verplegers in het afdelingsoverleg zitten kunnen de patienten even niet geholpen worden. Wat wordt er in dat overleg besproken? Hoe het toch komt dat niet alle patienten geholpen kunnen worden. Laten we morgen nog maar 2 uur overleg inplannen om het over dat grote probleem te hebben. Het is zeer belangrijk dat we allemaal met de neus dezelfde kant op staan als we zo’n essentieel probleem willen oplossen. Morgen 11:30 uur dan maar? Truus, bestel jij de broodjes?………
Laat staan wat er in Nederland zoal niet gesloopt wordt, alleen met als reden zodat er in het nieuwe gebouw/indeling een gedenkplaatje met de namen van de slopers erop komt.
“Kijk schat, hier staat mijn naam, het heeft de gemeente en de inwoners enkele miljoenen gekost om dit plein eerst autovrij te maken (voor miljoenen verbouwd) en het 7 jaar later weer open te stellen voor auto’s (weer voor miljoenen verbouwd). (Waargebeurd in Tilburg). En weet je wat het volgende project wordt? We gaan het station van Tilburg 200 meter verplaatsen. Weet je wat het mooie is? de gemeente vindt het nog goed ook. Haha. En daarna gaan we een grote doorgaande weg van de ene kant van het spoor naar de andere kant van het spoor verplaatsen. Is niet nodig, maar wel leuk. Ja daar moeten enkele honderden woningen voor gesloopt worden maar dat is ook ons werk. Ghe Ghe. Dus schat, wou je nog naar Dubai op vakantie?”
Wereldbank en goede voorstellen. Brrrr.
En i.d.d. dat heilige geloof in automatisering is toch ook al achterhaald? Of loop ik 5 jaar achter????
http://www.computable.nl/artikels/archief0/d51ag002.htm
’Je vindt computers overal terug, behalve in de statistieken'
http://www.jubileenederland.nl/index/module/pages_html/id/156/_go/Thema_s/Illegitieme_schulden.html
In alle gevallen bleek de duurzaamheid van de resultaten problematisch. Vrijwel alle ontvangende landen bleken
steeds afhankelijker te worden van hulp.
En Henry Kissinger – toch niet bepaald een linkse rakker – sneerde twee jaar geleden al: ‘Het IMF werkt net als een dokter die maar één pilletje heeft voor iedere ziekte.’ Volgens hem leidt de politiek van het Fonds altijd tot ‘explosieve werkloosheid en groeiende malaise onder de bevolking’.
http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200010/globalisering.stm
Grote boeven zijn het! *haalt neus op…
Excuses voor de topic-kill. Maar lang niet gezien/gelezen. Goede vakantie gehad?