Recessie, veiligheid en de verlepte kerstboom

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De stad New York trekt jaarlijks 200 miljoen dollar uit voor een übermodern camerasysteem (wat het nog meer kan zie je in het clipje aan het einde van deze post). De kosten worden vooralsnog door het Department of Homeland Security vergoed. Maar als de stad zelf jaarlijks 200 miljoen moet ophoesten, dan moet dat maar, zei burgemeester Bloomberg op een persconferentie.

Het blijft een surrealistische paradox.

Er wordt overal op bezuinigd. De stationsmedewerkers, die een oogje in het zeil houden, zijn op veel New Yorkse stops wegbezuinigd. Leraren worden ontslagen. In enkele steden upstate gaat na twaalven het straatlicht uit, of helemaal niet meer aan. Ziekenhuizen bezwijken onder hun schuldenlast. Het aanzwellende leger van langdurig werklozen kijkt telkens angstig toe hoe het Congres op het nippertje de WW weer een paar maanden verlengt. De kerken in New York zuchten en steunen onder de toenemende druk om steeds meer monden te moeten voeden, ook die van gezinnen met werkende ouders die simpelweg niet meer rond kunnen komen. In vijftien jaar tijd is de armoede niet zo groot geweest als nu, zijn de verschillen tussen rijk en arm nog nooit zo omvangrijk. Onderwijl wordt de middenklasse uitgebeend.

En neem dan als contrapunt deze cijfers, afkomstig van marktwatchers Visiongain en Homeland Security Research.

  • The US economic downturn has had an adverse effect on the 2010 US Private Sector Homeland Security (HLS) market. Despite bottom-line concerns, the private sector has a strong demand for HLS related products and services. Whilst the economic factors may have changed growth expectations in 2010, the market is positioned to recover strongly in the 2011-2014 period.
  • Based on Visiongain’s research, global government spending in 2010 on homeland security will reach $178.2bn. Over the forecast period of 2010-2020, the cumulative homeland security market will total nearly $2.7 trillion.
  • US Homeland Defense (HLD) & Counter-Terror Intelligence Market will grow from $20 billion in 2010 to $24 billion by 2014
  • Over the next five years, the US HLS-HLD market (federal, state and local governments, and the private sector) will grow at a CAGR of at least 5% from $69 billion in 2010 to $85 billion by 2014.
  • The US HLD funding (including the DOD and the Department of Engergie (herinnert u zich de gasexplosie nog in San Francisco) will grow at a CAGR of at least 3.6% from $30 billion in 2010 to $34.6 billion by 2014.
  • The US private sector controls 86% of the nation high-priority infrastructure sites.

En dan gaat het niet eens om het terroristische gevaar. ,,Key changes and trends have also had a significant impact on the private sector market. There is a trend towards upgrading of the chemical industry security, smart grid security systems, cyber security, perimeter security, command, control & communication systems, IT systems and workforce & visitors screening systems”, aldus Homeland Security Research.

Met tweehonderd miljoen kun je veel doen. Stations bemensen, leraren voor de klas houden, ziekenhuizen behouden. De kans dat die tweehonderd miljoen daadwerkelijk een aanslag voorkomen is echter bijzonder klein. Er hangen nergens in de stad zoveel camera’s als op Times Square (waar ook een politiepost zit, alsmede een zeer omvangrijke private bewaking patrouilleert), maar toch ontsnapte deze commerciële oase onlangs ternauwernood aan een aanslag.

En zal het beeld voor Nederland er heel anders uitzien? De Troonrede en de plannen voor een ministerie van Veiligheid doen weinig goeds vermoeden. Leuk hoor 1000 extra agenten (echt leuk, zeker als ze op straat komen), maar kunnen die straks nog wel hun zorgpremie betalen? Welke overheidstaken vallen weg als er 13.000 ambtenaren moeten verdwijnen? Hoe ziet die piramide van Mazlov er dan uit? Een stevige, brede basis die slechts een dun sprietje aan voorzieningen hoeft te dragen? Dat is geen piramide, maar een verlepte kerstboom.

Reacties (5)

#1 lmgikke

Camerabewaking is heel handig om achteraf te kunnen concluderen dat er inderdaad een misdrijf is gepleegd

  • Volgende discussie
#2 Bob

“Bemensen”?

In ieder geval weet je nu in welke bedrijven je aandelen kunt kopen.

Voor de rest wel mee eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Is 1000 agenten extra op straat echt leuk? Die agenten zijn namelijk ook mensen die je moet vinden voor die baan. Gezien het feit dat een groot deel van de huidige agenten al niet echt geschikt is voor die baan, vrees ik met grote vreze dat er geen geschikte kandidaten gevonden kunnen worden en er dus weer 1000 ongeschikten in uniform worden gehesen. En op nog meer VMBO-ers met de middelen om mij te beboeten of arresteren, het inlevingsvermogen van een steen en een bovengemiddelde neiging tot machtswellust en corruptie zit ík in ieder geval niet te wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Share

@3 En wie controleert al die camera’s.. volstrekt betrouwbare werknemers van universitair niveau? Of denk je soms dat dat volautomatisch gebeurd en feilloos is? Je zou ook agenten een opleiding en een fatsoenlijk salaris kunnen geven. En die agenten weer de sociale controle onder de mensen laten vergroten. Dat zal nog heel lang effectiever blijven dan welke machinerie der NWO dan ook, denk ik. Want hoe vernuftig de camera/computer ook, wat weet dat nou van mensen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Oh dat ben ik zonder meer met je eens. Die camera’s zie ik net zo min zitten. Maar ik heb er een bijzonder hard hoofd in dat opleidingsniveau of inkomen van agenten omhoog gaan en zolang dat niet het geval is, lijken meer agenten me een bijzonder ineffectieve (en dus ook inefficiënte) maatregel. Voor de duidelijkheid: Ik heb liever 1 goede agent op straat dan 10 stuks werkverschaffing (geef die liever een geel hesje in plaats en laat ze verloedering opruimen, dat helpt ook bij preventie van misdaad).

  • Vorige discussie