Weer fraai staaltje censuur van Apple

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-09-2022

Apple weigert een app over slachtoffers van drone-aanvallen in zijn winkel.

En dit is nu precies waarom ik geen iPhone of iPad wil. Ja het ziet er gelikt uit, het werkt, geen troep etc. Maar uiteindelijk bepaalt Apple, zonder al teveel omhaal, of een app wel of niet aan het aanbod wordt toegevoegd. En soms is dat ronduit kwalijk.

Zoals in het geval van de Drones+-app van de New Yorkse student Josh Begley. Op basis van data over drone-inslagen en – slachtoffers heeft hij een app gemaakt die je een waarschuwing geeft waar en hoeveel doden er bij zo’n aanval zijn gevallen. Begley wilde naar eigen zeggen mensen bewust maken van die min of meer verborgen oorlog die de VS nu op een veilig afstandje in Pakistan voeren. Hij zette zijn idee niet eens in zulke scherpe bewoordingen uiteen. Hij was gewoon benieuwd of gebruikers ook wel eens een ander signaaltje wilde dan een update bij Words With Friends, de Amerikaanse versie van Wordfeud.

Apple zag problemen.

Apple stoorde zich aan de inhoud. ‘Excessively objectionable or crude content will be rejected’, schreef hij aan Begley. ‘We found that your app contains content that many audiences would find objectionable.’

Pardon?

De VS voeren een heimelijke oorlog. Een Engels onderzoekscollectief houdt nauwgezet bij hoeveel drones worden afgevuurd en hoeveel slachtoffers daarbij vallen. Dat lijkt mij vrije nieuwsgaring, sterker nog, het lijkt ij erg belangrijk werk. En het lijkt mij dat het Begley vrij staat om die informatie via een app aan te kunnen bieden. Voor de duidelijkheid: er worden geen afgerukte ledematen getoond, alleen een simpel kaartje met waar de drone is ingeslagen en hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen.

Nu steeds meer informatie via de kanalen van technologie-giganten als Apple, Facebook en Google lopen, zullen we ook steeds vaker te maken krijgen met het filter dat deze bedrijven op hun gadgets zetten. Dat is een zeer ongewenste ontwikkeling. Uiteindelijk moet iedereen kennis kunnen nemen van de boze buitenwereld en niet blijven hangen in de hygiënische tech-bubble die een aantal Amerikaanse bedrijven voor ons bouwen.

Het hele verhaal vind je bij The Bureau for Investigative Journalism.

Foto Julio Martinez

Reacties (18)

#1 Tom van Doormaal

Dit is goed werk! Sterker, het is een immense schande voor “the open society” en een bedrijf als Apple onwaardig. Het is ook geen “fraai staaltje”, maar het is gore stinkende censuur van het slag Big Brother. Dit hoort op de voorpagina van de NRC.

  • Volgende discussie
#1.1 HansR - Reactie op #1

een bedrijf als Apple onwaardig

Haha, laat me niet lachen.
Wat is Apple dan?
Waar staat Apple voor?

Zoiets als ‘Heren doen zoiets niet’?

Heren bestaan niet. En wat we hier zien zegt meer over Apple dan we anders ooit te weten komen.

Geen woorden maar daden. En in de daden herkent men de ware aard.
Daarom zijn de woorden van politici, managers en in zijn algemeenheid zwarte pakken dragers volstrekt zinloos, overbodig, leugenachtig etc…

Newspeak en big brother.
Silver tongued devils.

…Apple onwaardig…? , rot op!
*moppert nog wat verder*

#1.2 Tom van Doormaal - Reactie op #1.1

Van mij mag je mopperen.
Maar bedenk dat Apple het duurste bedrijf ter wereld is. Dat heeft alles te maken met geweldig ontwerpwerk. Maar ook met uitbuiting van Chinese arbeiders, milieuverontreiniging en agressief commercieel beleid.
Dat weten we allemaal. Maar wat we niet weten is dat je ook een ideologie “least” als je Apple koopt: Apple als dienaar van een totalitair marktgeloof, waar het rechter en beul spelen wordt verhuld.
The Open Society was een aanklacht van Popper tegen totalitaire systemen in de wereld. Dus kijk naar wat ik bedoel en mopper privé…

#2 Bismarck

Ik snap dat hele gebeuren met de stores toch al niet. In Android kun je de app op zich ook handmatig installeren (met een .apk, een soort installatiebestandje), maar om de één of andere reden (ik vraag me echt af waarom), zetten ook de makers van gratis apps nooit zo’n .apk op hun eigen site (waar ze bv. wel zelf het winsdows/linux/etc. installatiebestand aanbieden), maar laten de installatie altijd via google play verlopen, die dan weer per sé allerlei persoongegevens (en alle informatie van het apparaat waar je die app op wil zetten) van je wil hebben, voor je de app mag downloaden (als je apparaat tenminste door hen is toegestaan voor die app).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 KommisarisRex - Reactie op #2

Voordeel van de store is dat alles automatisch geupdate wordt. Maar er zijn wel apps die als .apk te downloaden zijn, bijv. Firefox voor Android. Alleen niet zoveel.

Er zijn ook alternatieve app stores trouwens, met een aantal apps die niet in de play store staan. Niet heel erg nodig want Google is vrij coulant.

Dit verhaal is precies waarom ik geen Apple koop en het mensen ook niet snel aanraadt. De te Apple ‘ belasting’ en de rol als agressor op een manier waarop alleen een Amerikaans bedrijf dat kan wat betreft patenten geeft de doorslag.

Trouwens je neefjes met iPhones jaloers maken met een Nintendo 64 emulator op je Android tel (Apple laat geen ‘emulators’ die eigen code kunnen uitvoeren toe) is ook leuk :-).

#2.2 Bismarck - Reactie op #2.1

Firefox is inderdaad een uitzondering (al moet je je suf zoeken om die .apk te vinden), maar dat gebruik toch al niet op Android (omdat Dolphin het naar mijn mening beter bedacht heeft ). Helaas heb je daarmee ook echt de enige uitzondering te pakken die ik gevonden heb. En ja er zijn alternatieve markten, maar die missen toch vaak de nodige apps. Overigens zouden updates ook te regelen moeten zijn met een FileHippo-app (maarja, als iedereen op Google Play aangewezen is, is er geen markt voor zo’n app).

#2.3 KommisarisRex - Reactie op #2.2

Ligt er aan. M’n zusje (verder een redelijke digibeet) wou tot mijn verassing zich niet aanmelden met een Google account. Vond ze maar niks dat Google zo haar hele handel en wandel in de gaten kon houden. En eigenlijk moest ik haar gelijk geven (ik gebruik de google diensten te veel dus ben al verloren). Een aantal apps bleek via SlideMe te downloaden… en Whatsapp (wat ze wel veel gebruikt) zelfs via een APK!

Ziehier:

http://www.whatsapp.com/android/current/WhatsApp.apk

#2.4 KommisarisRex - Reactie op #2.3

Of als je een die-hard Cyanogenmod gebruiker bent ;-)

  • Volgende reactie op #2.3
#2.5 Bismarck - Reactie op #2.3

Aardig van je, maar aan mij niet besteedt. Misschien ben ik de enige, maar in Whatsapp heb ik geen interesse.

  • Volgende reactie op #2.3
  • Vorige reactie op #2.3
#2.6 Rob - Reactie op #2.3

Is het geschikt voor mijn Nokia 1600?

  • Vorige reactie op #2.3
#3 lapis

Balkanisering en censuur. Iedereen liep vroeger altijd wel op Microsoft te schelden, en terecht, maar vooral Apple en Facebook hebben de laatste paar jaar toch wel bewezen geen haar beter te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Dirk Zeeman

Ik heb Apple al gedumpt nadat bleek dat mijn iPhone zo gebouwd was dat mijn internetprovider (Vodafone, ook een onguur bedrijf) op willekeurige momenten de instellingen op mijn telefoon kon wijzigen, en mijn mogelijkheid om ze te herstellen kon blokkeren.

Ook aardig om te weten: Apple heeft een patentaanvraag ingediend voor het automatisch blokkeren van bepaalde functies (bijv. je camera) afhankelijk van de lokatie waar je telefoon zich bevindt. Apple is een kwaadaardig bedrijf, naar mijn mening. (Meer info, google: Apple Patent Camera Disable)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bolke de big

Ik moest van Apple ook al stoppen met mijn handeltje in vergulde cockringen, het bleek dat Apple al het patent had op het verkopen van veel te dure rommel aan eikels.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #5

lol

#6 FiFa

Ik ben in 1995 overgestapt op Apple (Mac) en vond eigenlijk alleen de os wel goed. Het bedrijf was met de computers niet echt innoverend maar er zaten heel veel andere voordelen aan (gebruiksvriendelijk, geen gezeik met virussen en dat soort dingen).

Ik had tot voor kort een Mac Pro, dat is zo’n grote zilveren kast van 48 kilo met (in dit geval) een configuratie uit 2006.

Als ik nu zou overstappen op zo’n nieuwe configuratie dan zou ik 8500 euro kwijt zijn en diezelfde configuratie kost met een Windows 7 1200 euro dus de keus was snel gemaakt en ben nu al maanden een tevreden Windows 7 gebruiker, iets meer gedoe maar dat is makkelijk op te lossen met 3th party oplossingen.

Verder zit Apple overal met hun dikke reet tussen, fuck them time is over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Henk van S tot S - Reactie op #6

wat te denken van speeltje als deze:
http://linapple.sourceforge.net/
en
nl.wikipedia.org/wiki/Emulator

#7 jeanclaude

alleen een simpel kaartje met waar de drone is ingeslagen en hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen.

Drones slaan niet in, ze schieten raketten af.
De meest gebruikte drone heet Predator, een toepasselijke naam, net als de naam van raketten die het ding afschiet, als CIA mannen in Virginia op knopjes drukken, een beker koffie in de hand, in een air conditioned kantoor, die heten Hellfire.

Na hun kantoor-, moordtijd rijden ze weer naar huis, om met de kinderen te spelen.

Toen de Iraanse zender Press.tv nog ontvangen kon worden kon je daar dagelijks horen waar de VS weer gemoord had, voor vrijheid, democratie, en mensenrechten, uiteraard.

Het is natuurlijk een goede zaak dat VS bedrijven ons de onaangename kanten van het brengen van vrijheid en democratie willen onthouden.
Nederlandse media doen daar natuurlijk aan mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 jeanclaude

Gister vermoordde de VS met zo’n moordtuigje dertien mensen in Yemen, volgens Russia Today.
Westerse media melden dat niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie