1. 2

  @ Steeph de subtekst
  “Feels like a train speeding at a concrete wall at 100 m/h”
  Precies het is dramatisch, maar de keiharde logica van het wij of zij heeft het overgenomen. Iedereen ziet waar dat tot leidt, maar het lijkt niet te stoppen.

  Zie bijvoorbeeld deze analyse over de toestand in Baghdad. Het beschrijft de strijd in Baghdad tussen de Sjiieten en Soeniten over controle over delen van de stad en de toegangswegen. Een gespeleten Baghdad met een sjia oosten en een soenni westen van Baghdad wordt als mogelijke uitkomst genoemd.
  Je ziet op de kaart de logica achter het onder controle houden van de stad en wat dat betekent voor de wijken eromheen en de mensen erin.

  [img]http://msnbcmedia.msn.com/i/msnbc/Components/Art/WORLD_NEWS/060901/AP_baghdad_religion_060901.gif[/img]

  http://www.msnbc.msn.com/id/14627075/

  @ Bismarck Dat is nieuws uit deze categorie

 2. 3

  Aan de top stuift het dus wel. Dan wordt zelfs de ayatollah van zijn politieke macht ontdaan en functioneert hij alleen in de godsdienst. Zelfs zijn milities staan onder toezicht van de nieuwe man met het zwaard.

  Die oude wijze imam uit Kurtlar vadisi had al meer invloed dan Al-Sistani nu.

 3. 5

  Wat zeg ik decennia, Mesopotamië en dan Ottomaanse Rijk en dan de Ba’ath-partij , schei toch uit zeg, al millenia gaande, sinds de zevende eeuw na het jaar zonder zomer (krakatau) ..niks nieuws onder de zon.

  De schuld van Bush;)

 4. 8

  In pakweg 416 a.d. zakte en plofte de Krakatau met o.a. als gevolg dat er een groot gat ontstond in het voorheen lange eiland Indonesie. Zo ontstonden Sumatra en Java.

  De laatste jaren is deze datum wat verschoven en lijkt het erop dat deze plof van fenomenale betekenis is geweest in de geschiedenis van de moderne mens, waaronder het ontstaan van de Islam.

  Het zou kunnen zijn, er was eerst grote weerstand vanwege de geschetste implicaties, dat geschiedenis over een paar decennia herschreven gaat worden. De nauwkeurige geschiedsschrijving in China is hier van grote betekenis geweest.

  http://www.ees1.lanl.gov/Wohletz/Krakatau.htm

 5. 10

  Yellowstone heren,…Yellowstone!. De grootste, althans bekende, krater ligt in Yellowstone,..2500 x Mount St.Helens. Laatste ontploffing doodde álles groter dan een gemiddeld mini hangbuikzwijn. En toen,..en toen modelleerden Christus , Allah met de hulp van wat minder daadkrachtige kornuiten uit de overgebleven knaag- en buideldieren een wezentje dat nooit tevreden is of z’n muil kan houden. Ja,…zo was het!

 6. 13

  @10: Die Yellowstone, kunnen we niet nu energie daarvan tappen en zo in 1 klap het uitbreken voorkomen en de energieproblemaiek voor een paar eeuwen oplossen?

 7. 16

  @ Larie 4, 5
  [quote=””] Ho ho, was deze burgeroorlog al niet decennia gaande? So what’s new?[/quote]
  De geschiedenis van Irak is inderdaad erg gewelddadig, de dreiging van sektarisch geweld was er altijd wel, maar dat is toch geen constante burgeroorlog denk ik. Het is vooral voortdurende clanpolitiek met cliëntealisme (je vertrouwt je eigen club en wantrouwt de ander), met minderheden aan de macht die de staatsinstituties en middelen gebruiken voor hun eigen voordeel en geweld zien als belangrijkste middel in de politieke overlevingsstrijd.
  Charles Tripp beschrijft dit heel duidelijk vanaf de Osmaanse tijd t/m Sadam in A Hisory of Iraq. Interessant boek, wel een beetje droog.

  [quote=””] schei toch uit zeg, al millenia gaande, sinds de zevende eeuw na het jaar zonder zomer (krakatau) ..niks nieuws onder de zon [/quote]

  Tja, zelfs als dat zo is, dan is het nog wel de vraag hoeveel mensen elkaar deze keer de schedels gaan inslaan en tussen hoeveel verschillende partijen die strijd gevoerd wordt. De lijst wordt steeds langer lijkt het wel.

  Overigens, dat Sjieten in Baghdad het machtscentrum bezetten, dat is sinds 1055 niet meer zo geweest en toch echt wel nieuw

 8. 18

  Mensen, begrijpen jullie het dan niet. De amerikanen zijn met opzet irak binnengevallen zodat er een burgeroorlog zou ontstaan en het probleem zich op die manier zelf zou oplossen… moslims onder elkaar und so weiter.

  Toch?

 9. 19

  @ TRS: Dat zou inhouden dat ze zich vóór die inval uitgebreid verdiept zouden hebben in de situatie in Irak: geschiedenis, cultuur, sluimerende conflicten en gevoeligheiden, dat soort zaken. Zouden ze dat gedaan hebben? Ik twijfel.

 10. 22

  Uit de link naar de Washington Post over de investigator:

  “Bob Woodward, an assisting managing editor at The Washington Post….”

  Ongelofelijk. Hun eigen man van de Watergate zo te kakken zetten.