Weekendquote | Zwaar weer

‘We zijn voorbereid op zwaar weer’, stelt Balkenende. ‘De omzetdalingen bij bedrijven zijn van ongekende omvang. We moeten er rekening mee houden dat herstel de komende jaren uitblijft.’ (Volkskrant)

Premier Balkenende en vicepremier Bos waarschuwden vrijdag voor een recessie. Inmiddels praten beleggers al over mogelijke faillissementen van bedrijven. De Volkskrant deed onderzoek aan de 22 verzekeringspremies die beleggers betalen om zich in te dekken tegen een faillissement. Hoe hoger de premie hoe groter de kans dat een bedrijf haar schulden niet kan betalen. De grootste kanshebbers volgens deze redenering zijn chipfabrikant NXP en staalfabrikant Corus. Gaan we de komende jaren afscheid nemen van een stukje nationale trots: onze (Brits-Indiase) Hoogovens bij IJmuiden?

 1. 1

  Shit happens, als een bedrijf failliet gaat omdat er gewoon geen vraag meer is naar haar producten dan doe je daar helemaal niks aan.

 2. 2

  Van de 25 bedrijven uit beursgraadmeter AEX ogen staalgigant Arcelor Mittal, vastgoedfonds Unibail Rodamco en verzekeraar Aegon het kwetsbaarst.

  Aegon lijkt me nog wel het interessantst als die failliet gaat. Big impact denk ik zo.

  En @Ronald ach, Ronald.

 3. 8

  zoiets als het andere gejank van de graaizijkerds die, wanneer systeem implodeert, allen met de hand omhoog staan om lekker hypersocialisties het geld van iedereen gebruiken om de eigen onkunde/arrogantie bij te passen?

 4. 9

  @8: Ge krijgt alvast de Donkey Shocking Award 2008, want het is waar, vreselijk waar wat je daar zegt. Het zal alleen niet de stevige pijler worden voor het beleid. Bos en Donner doen wel wat stoer, ze zijn sinterklaas niet, maar het eerste geld is al gestort in de bedelende handjes.
  Dus wat je daar roept, is slechts een kreet in de woestenij.

  Misschien zou de overheid een extra loket bij de GKB kunnen openen. Een loket voor bedrijven die schuldhulp wensen en op precies dezelfde manier en onder precies dezelfde voorwaarden worden geholpen als alle andere mensen die zwaar in de schulden zitten.

 5. 10

  Bos, Wellink en Zalm hebben onze kansen verprutst om er met minder schade vanaf te komen. Bos, Wellink en Zalm de straat op strappen helpt. Dan kunnen misschien bekwame mensen hun plaats in nemen.

 6. 11

  Zalm heeft iets gedaan waar tot levenslang op staat, veiligebankcom. Het is te zot dat Zalm nu van Bos mag pronken als redder van ABNAMRO en Fortis. Die banken zijn door ons gered, met onze belastingmilijarden.

 7. 12

  Ik krijg toch zo de kots van luitjes die nu over ‘belastingmiljarden’ beginnen te nuilen.

  Eerst elkaar overbieden voor een kloterig vinex-woninkje, bij verkoop de overwaarde incasseren of al dan niet consumptief gebruiken (toen dat nog kon), en nu het feest afgelopen is de moralist uit gaan hangen. Baaaah.

 8. 13

  En daarnaast vind ik het weer typisch nederlands: nee hoor, niet accepteren dat de hele meute collectief gek is geworden van hebzucht, maar ‘de schuld’ zoeken bij een stel politici. Gatverdergatver.

 9. 14

  LOL @ Gronk

  …niet accepteren dat de hele meute collectief gek is geworden van hebzucht, maar ‘de schuld’ zoeken bij een stel politici.

  Gelijk heb je