Weekendquote – Wees erg bang

Wat ooit kenmerkend was voor dictaturen, is inmiddels doodnormaal in de moderne democratie: het aanwakkeren en uitbuiten van angst. Vroeger probeerde een democratische overheid zijn burgers juist te bevrijden van angsten: angst voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid. Angst was immer een slechte raadgever; ze kon leiden tot een vlucht in extremisme, tot revolutie. Zo vertelde de Amerikaanse president Roosevelt zijn landgenoten in 1933, tijdens het hoogtepunt van de Grote Depressie, dat ze ‘niets te vrezen hadden behalve de vrees zelf’. Maar die bezorgdheid is verleden tijd. Vadertje Staat is een bullebak geworden; een onheilsprofeet die ons welbewust de stuipen op het lijf jaagt.

Aldus Marcel Hulspas in de laatste De Pers op zaterdag.
Met de fraaie samenvatting van hoe angst de laatste jaren een geaccepteerd middel is geworden voor overheid, media, bedrijven én burgers gaan we de zomer in.

Overigens ligt de halve redactie momenteel vrij van angst op het strand nat te regenen. De komende weken zal het hier daarom wat stiller zijn.

 1. 1

  Wat een ontzettend slechte kennis van geschiedenis toont deze quote aan. Fearmongering is heus niet alleen van deze tijd en beperkt tot dictaturen.

 2. 6

  Je kan een interessant overzicht maken van de historische “media-angsten”. In Europa mag de kerk een heleboel op haar conto bijschrijven. Uit eigen waarneming meld ik de cholera-epidemie uit 1830, waarvan de gang door Europa in de Leydsche Courant destijds met angst en beven werd gevolgd.

  Er zitten zoals iedereen kan zien ware — maar ook rare — stukjes in het artikel van Marcel.

  Waar hij wel volledig gelijk in heeft is de constatering dat er een omslag is geweeest vanuit de oude notie…. overheid+we::maken betere maatschappij.

  De nieuwe boodschap is inderdaad overheid::maakt betere maatschappij VAN ONS.

  Ergens in de blogosfeer werd al geopperd dat dit het nieuwe CDA-denken zou zijn. Met de VS als groot voorbeeld. Ik beng bang dat de waarheid daar bijzonder dicht bij zit.

 3. 7

  Klinkt als Terror Management Theory toegepast om hedendaagse verschijnselen. Plus een vleugje securitization theory.

  Leuk overzicht, maar niet echt diepgaand.
  De waarom vraag blijft grotendeels achterwege en hij blijft steken in beschrijvingen.

  Beetje gezeur van mij, maar het onderwerp is zeer interessant, mag zeker wat meer aandacht krijgen.

 4. 8

  @6: “De nieuwe boodschap is inderdaad overheid::maakt betere maatschappij VAN ONS. [..] Ergens in de blogosfeer werd al geopperd dat dit het nieuwe CDA-denken zou zijn. Met de VS als groot voorbeeld.”

  Balkenende zegt het zelf al: “How can you hold a society together without infringing on the independence of the spheres that comprise it? One man who has devoted a great deal of energy to this question is the sociologist Amitai Etzioni.”

  http://www.minaz.nl/english/News/Speeches/2005/October/Speech_by_Prime_Minister_Jan_Peter_Balkenende_Kroli_Gspr_Reformed_University_Budapest

  Van Etzioni is niet alleen Balkenende fan, ook Hirsch Ballin en eigenlijk het gehele CDA. Etzioni’s pleidooi voor de staat als hoeder van het venwicht van gemeenschappen (‘spheres’). Dat het CDA in Etzioni een rechtvaardiging ziet gebruikt om de aloude verzuiling desnoods met actief overheidsingrijpen te sturen, daar zien we de gevolgen nu van. Querulanten als Wilders en Nekschot passen daar zeker niet in, zij ondermijnen de centrale rol die het CDA voor de overheid ziet. Tel daarbij op het paternalisme om de moslim-deel van de bevolking (de nobele wilden) om te vormen tot precies zo’n zuil, en je hebt het hele verhaal.

  Wat het met de USA te maken: daar past dat ‘sphere’-denken op zich beter, gewoon al vanwege de grootte van het land, het is veel minder homogeen en je hebt er ook niet zo’n ambtenarendictatuur als hier.

  (Om met The Great Lebowski te spreken: “Say what you like about the tenets of National Socialism, Dude, at least it’s an ethos”)

 5. 13

  De besmuikte en godskolerig hypocriete manier waarop de M.P.Balkenlul de zaak Fred Spijkers behandelt, daar druipt de rattenfactor in dike stralen vanaf.

  Die gemeenschapspraatjes… gelovig Christen… jurist…. ge-in-spi-reerd door Abraham Kuyper – de kampioen der kleyne luyden & de aartsvijand van de echte armen … ik zou ervan kunnen gaan vloeken.

  GVD.

 6. 14

  Och ja, het zaaien van angst: communisme, terrorisme, werkloosheid, milieuverontreiniging, Gristendom, Islam… Dagelijkse politieke methoden om stemmen te winnen, het publiek te desinformeren(= oorlogstaktiek.. zou er toch wat aan de hand wezen?) , de burgerlijke vrijheden te beknotten, etcetera etcetera.

  Als m44 een rustig hoekje zoekt, kom ik even een uurtje met hem meevloeken…. voor de relaks!