Weekendquote – Honden

Marokkanen doen me een beetje denken aan Beertje, mijn Cairn-terriër. Lekker pittig, eigenwijs. Je moet ze af en toe stevig toespreken maar als dat gebeurt, komt het allemaal best goed.

In zijn overpeinzingen of hij nu wel of niet Wilders moet steunen, maakt columnist Simon Rozendaal van Elsevier in één vloeiende beweging duidelijk dat hij hem al voorbij is. Voor zijn eigen gezondheid had hij toch beter net zulke domme stukken kunnen blijven schrijven over het klimaat.
Zelden zoveel kort-door-de-bocht onzin bij elkaar gezien.

 1. 2

  Het is wat uit de hoogte, maar hondenliefhebbers zijn nu eenmaal rare mensen. Hij lijkt een stuk vriendelijker over de gepigmenteerde medemens te denken dan Wilders, in elk geval.

  En hij heeft een punt: Waar moet je nou in hemelsnaam op stemmen als je wel rechts bent, maar je niet echt druk kan maken over de islam? Het antwoord is dat de VVD wel gek zou zijn om te proberen om net als Geert een wij-haten-hoofddoekjes-partij te vormen.

 2. 4

  Tja. Volgens mij worden regelmatig en door iedereen bevolkingsgroepen over één kam geschoren en vergeleken met van alles en nog wat. Is dat nou zo erg? Dat Rozendaal Marokkanen hier vergelijkt met zijn hond zegt vooral veel over zijn belevingswereld. Is dat nou direct zo erg? Maakt hij daarmee duidelijk dat hij Wilders al voorbij is? En wat heeft dat met zijn gezondheid te maken?

  Trouwens, los van de “schrijverskwaliteiten” van Rozendaal, maakt de rest van zijn column duidelijk dat hij Wilders voorbij is?

  Ik heb maar één probleem met Geert Wilders en dat is hetzelfde ook heb met Rita Verdonk: ik heb niet zoveel problemen met moslims en de islam.

  Achterlijk
  Ja, ik vind de islam een beetje achterlijk, maar niet heel veel achterlijker dan christendom en jodendom. De Koran is een tikje weerzinwekkender dan het Oude en het Nieuwe Testament maar ik heb er alle vertrouwen in dat we over een jaar of twintig heel veel plezier gaan beleven aan onze Marokkanen en Turken.

  Vooral dat gezeur over Marokkanen. Ik vind Marokkanen eigenlijk wel iets hebben. Okay, ze zijn niet altijd te vertrouwen, ze hebben een grote bek, maar ze hebben pit en ze zijn charmant. Maar ja, zeiden we dat twintig jaar geleden ook niet over Italianen?

 3. 6

  …het huidige speerpunt van rechts: het geloof in de Koran?

  Ik denk eigenlijk dat Simon een nog groter punt mist [of misschien dit wel opzettelijk zo neerschrijft]. De Koran is geen speerpunt van rechts. Het is een speerpunt van Wilders (en misschien van Verdonk). Dat maakt zijn stukje eigenlijk tot een verklaring van afvalligheid van Wilders. En daarmee tot een bekentenis dat hij hem vroeger wel goed (aardig) vond. En hij verklaart ook dat Pim ook een beetje passé voor hem is.

  Ik vind het stuk niet zo dom.
  Het is gewoon een persoonlijke verklaring.
  Een verklaring dat in elk geval rechts rechts voor hem niet meer voldoet. Je zou daar eigenlijk best tevreden over mogen zijn. Toch?

 4. 7

  Tsjah, eigenlijk precies het artikel wat je kunt verwachten van iemand die in de veronderstelling leeft dat het politieke spectrum zich laat representeren als een eendimensionale mathematische figuur en zijn leven spendeert zich afvragende waar op die lijn hij zichzelf moet plaatsen. Het hoeft ons dan ook niet te verbazen dat hij vervolgens probeert een begin maakt een bijectie tussen hondenrassen en nationaliteiten op te stellen.

  Maar als ik toch met een Cairn-terriër vergeleken zou worden, zou ik me toch aardig beledigd voelen. Wat een afgrijselijke kuthonden zijn dat zeg. Ik kan me nog goed herinneren dat ik toen ik een jaar of 6 was, naar school rende en een bejaarde gek met zo’n afgrijselijk mormel tegenkwam. “Niet rennen!” riep ze nog, maar het hondje hing al aan mijn broek en ik zwaai hem met 1 welgemikte zwiep van mijn been zo het hek van het schoolplein over. Hondje onbereikbaar, vrouw boos, ik tevreden, en de haat jegens die kutbeesten en hun eigenaren is voor de rest van mijn leven vastgelegd.

  Maargoed, Simon Roozendaal heeft dus zo’n mormel? Wat vallen de verschillende puzzelstukjes van de wereld vandaag toch mooi op hun plaats. Nu nog een hoog hek om Simon overheen te gooien en mijn dag is weer goed.

  En ik mag me weer afvragen hoe ik in godsnaam mijn van oorsprong Marokkaanse hoogopgeleide goedverdienende collega’s weer onder ogen moet komen zonder me kapot te schamen voor dit soort malloten.

 5. 11

  @zmc: ik zie niet in waarom je je tegenover je collega’s zou moeten schamen voor Rozendaal.

  En over je #9: heb je zijn hele column wel gelezen? Nogmaals, het is geen briljant stuk, precies zoals we van Rozendaal gewend zijn, maar tegelijkertijd zie ik geen aanleiding tot zoveel verontwaardiging. Zeker van Steeph ben ik beter gefundeerde verontwaardiging gewend.

 6. 12

  Eens met HansR.

  Rozendaal probeert volgens mij juist een positief gebaar te maken. Alleen doet hij dat op zo’n onhandige manier, dat hij vooral de gebrekkige, sociale vaardigheden van bèta-studenten demonstreert.

  Karakteristieken van bevolkingsgroepen vergelijken met een bepaald soort honden is gewoon dom. Zo niet absurd. Hij zal zijn schoonmoeder ook wel complimenteren met dingen als; “zo, u ziet er nu minder lelijk uit dan een paar maanden geleden.”

  @zmc

  Hou eens op met die antiracisme-gedachtepolitie dreigementen. Slaat nogal lauw, freedom of speech, jeweettog.

 7. 15

  @jan: :-)

  @de rest: Uh, misschien ontgaat u de pointe (sorry S’z, ik vind het toch de aandacht waard). Voor een moslim is een hond ongeveer wel het laagste wat er is, heb ik begrepen. Daarmee vergeleken worden is dus een zeer ernstige beschuldiging, ook al bedoelt hij het vast anders.

 8. 17

  @Steeph
  …ook al bedoelt hij het vast anders.

  Ik twijfel daar eigenlijk niet aan.

  En het vuurtje opstoken moeten we dan maar aan de Marokkanen zelf over laten als die het het vuurtje waard vinden. Lijkt me dat die echter rollend van de lach over deze discussie bij het avondmaal zitten. Ook zij hebben humor denk ik en weten wanneer iets de moeite waard is en wanneer niet.

  Moslims zijn alleen beledigd als de imam dat wil.
  Net zoals christenen beledigd zijn als de paus of dominee dat wil.

  Geen slapende honden wakker maken!

  @JSK#16
  Tuurlijk joh…

 9. 18

  Rozendaal had mij al de kast gekregen met:

  “Ik heb ooit dienst geweigerd (ik weet niet meer precies waarom).”

  Nou meneer de wetenschapsjournalist, ik weet toevallig wel heel goed waarom ik dat gedaan heb, en die MAVO jongen die na mij zijn geweten moest uitleggen had het een stuk moeilijker dan ik, kan ik je verzekeren.

  Bah!

  Of zou hij de procedure zijn gestart om te kunnen afstuderen, om daarna toch gewoon in dienst te gaan?
  Dat was niet geheel ongebruikelijk bij eeuwige studenten, en wat mij betreft te billijken.
  Maar iedereeen die ooit geweigerd heeft weet verdomd goed waarom.

 10. 19

  Het stukje heeft een interessante overpeinzing (al vergeet hij de VVD dan een beetje). Zijn begin en einde vind ik dan overigens niet zo sterk:

  ‘Eigenlijk heb ik geen idee of ik links of rechts ben’

  &

  ‘Tot wie moet je je wenden, voor wie moet je kiezen, als je opvattingen hebt die voor rechts doorgaan (ik haat files, ik haat belastingen, ik haat windmolens, ik haat subsidies voor probleemwijken) maar je geen probleem hebt met het huidige speerpunt van rechts: het geloof in de Koran?’

 11. 20

  Rozendaal komt wat ongeloofwaardig uit de hoek.

  “Ik vind dat Nederlanders schandalig veel belasting betalen en daar schandalig weinig voor terug krijgen.”

  Meneer Rozendaal, de reden dat wij belasting betalen is zodat wij over perfect verlichtte biljartlakens kunnen rijden, onderwijs tegen een redelijke prijs kunnen genieten, je niet omkomt van de honger als je je poot breekt, en je toilet werkt als je deze doortrekt.
  Een makkelijk en ondoordacht standpunt. Je mag toch meer verwachten van persoon als Rozendaal.

  De overpijnzing is edoch intressant. Vooral rechtse politici zich onder de noemer van het liberalisme zich laten gijzelen door de islam.

  @Steeph,

  voorbeelden van de zoveel kort door de bocht onzin?
  De verglijking met de terrier is wat vervelend en had anders gebracht kunnen worden. Mijnsziens zijn de typeringen van zijn hand (çharmant & pittig) puur gebaseerd op veronderstellingen.

 12. 22

  @20: Ja, want in landen als Zwitserland waar men beduidend minder belasting betaalt vallen de wegen en scholen al bij de eerste aanraking uit elkaar. :P

  @21: Geen excuus.

 13. 23

  @JSK: Nooit geweest zeker?. De belasting is maximaal 12,5% en de andere kosten nog eens maximaal 12,5 %,. Standaard is het salaris 15 maanden op jaarbasis, bruto als dan vrijwel netto..wat dat aangaat heeft u gelijk. Wat scholen en wegen betreft is uw inzicht , hoe zal ik het benoemen..wat beperkt.

 14. 24

  @Steeph

  Sorry voor de linktip :)

  Anekdote:

  Kroeg Noordermarkt. Zo tegen sluitingstijd, maar nog wel druk. Een tamelijk beschonken oudere man was verdrietig, omdat zijn hond was overleden. De hond heette Beertje.
  Hé , da’s toevallig, zei een vriend die nog wel enigszins bij de pinken was:
  “ik had een beer, en die noemde ik hondje”

 15. 25

  @20: U laat gemakshalve duidelijk even weg: subsidie voor waterstof-projecten, subsidie voor biobrandstofprojecten, landbouwsubsidie, subsidie voor pro-EU-grondwet-propaganda, kosten voor opsporing en vernietiging wietplantages, subsidie voor mensen met een hypotheek, subsidie voor mensen met een huurhuis, kosten voor lantaarnpalen en alle onzinverlichting die op last van onze overheid is aangebracht, kosten voor Afghanistan en Irak (“defensie:P”), kosten voor de Betuwelijn (4 miljard voor vervoerscapaciteit gelijk aan ongeveer 6 boten), kosten voor ontwikkelingssamenwerking, kosten voor het onnodig kappen van bos en het er wegsturen van actievoerders (Schinveld), subsidie voor het om de pak hem beet 40 jaar volledig platgooien en herbouwen van het gros van de universitsgebouwen, kosten voor het handhaven van onze nodeloos strenge schoolplicht (leerplicht lijkt me voldoende), subsidie op ‘innovatieve softwareprojecten’… nouja zo kan ik nog dagen doorgaan, maar volgens mij heb ik hier al een paar miljard aan potentiele besparingen genoemd. We zouden aanmerkelijk minder belasting kunnen betalen als onze overheid eindelijk eens ophield met haar wanstaltige, niet wetenschappelijk onderbouwde filantropische gedrag.

 16. 27

  @zmc kan wel wezen, al die stoute belastingen, en dat je je geld kwijtraakt aan onzinnige dingen, geld dat je zo goed voor heel andere aankopen kan gebruiken, maar gek genoeg zijn “hoge prijzen” voor consumptiegoederen hier nou net NIET een probleem. Per saldo stijgt de prijs/kwaliteitverhouding van talloze zaken al jaren lang. Ben benieuwd of dat juist niet te danken is aan een groot aantal checkpoints die met belastinggeld zijn opgezet.

 17. 28

  Een gast die onbeholpen toegeeft: al die vaste standpunten, al die argumenten, ik weet het ook niet meer zo precies.

  Eigenlijk niks mis mee.

 18. 30

  zmc 25

  Gezien de waslijst aan uitgaven die je zelf al aangeeft is het duidelijk dat de belastingbetaler absoluut er iets voor terugkrijgt. Of je het daarmee eens bent is een tweede.

  JSK 22.

  een Zwiters voorbeeld aanhalen waarbij belastingen lager zijn dan in NL kan best. Dat doet echter niets af aan het feit dat Nederland toch een aardig wegennet op poten heeft alsmede redelijk goedkoop onderwijs aanbiedt (zeker internationaal gezien). Over de wijze van bestedingen van belastinggelden kan men inderdaad twisten.

 19. 31

  @15: ik begreep het probleem al niet, maar nu zie ik wat je bedoelt: omdat in Islamitische landen een hond het laagste is, moeten wij de hond niet als metafoor gebruiken. Een klassiek voorbeeld van multicultureel denken en naar mijn mening flauwekul. Om met Leonidas uit de film 300 te spreken: Dit is Nederland! Koeien zijn hier ook niet heilig.

 20. 32

  Ik vind dat Nederlanders schandalig veel belasting betalen en daar schandalig weinig voor terug krijgen. Hij is de enige die dat zo duidelijk zegt.

  Een fotootje uit een land waar ze niet zo gemeen tegen de burger zijn..

  [img]http://farm1.static.flickr.com/27/39466360_7d7351e4ec.jpg?v=0[/img]

  http://flickr.com/photos/laurafries/39466360/

  Nog eentje?

  [img]http://graphics8.nytimes.com/images/2007/08/07/us/07bridge.600.jpg[/img]

 21. 33

  @SalonSocialist: Ik heb volgens mij juist aardig mijn best gedaan om een lijstje maatregelen op te noemen die volstrekt zinloos zijn, volledig door onszelf betaald worden of, erger nog, onze economie en onze eigen belangen schaden.

 22. 34

  Dat doet echter niets af aan het feit dat Nederland toch een aardig wegennet op poten heeft alsmede redelijk goedkoop onderwijs aanbiedt (zeker internationaal gezien).

  Mijn voorbeeld geeft wel aan dat het goedkoper kan. En zo goed(koop) is ons (hoger) onderwijs nou ook weer niet, maak geen illusie.