‘Ik, James Randi, zal vandaag sterven’ (De Tijd)
Skeptisch illusionist James Randi stopte iedere ochtend een papiertje in zijn broekzak met bovenstaande tekst. Mocht hij onverhoopt onder een stadsbus komen dan zouden mensen hem postuum uitroepen tot helderziende profeet. Zo is het waarschijnlijk ook met een hoop (zelfbenoemde) beursanalisten die in deze onzekere tijden de kapitalistische Apocalyps voorspellen.
Afgelopen vrijdag was men op de internets in rep en roer over de Hindenburg Omen: een technische beursindicator die stelt dat de beurs in elkaar klapt als aan vijf specifieke indicatoren is voldaan. De Hindenburg Omen, die al eerder op 7 juli 2008 correct aangaf dat het mis zou gaan, zou nu voor aankomende september een crash voorzien. Van Nouriel Roubini wordt achteraf gezegd dat hij de kredietcrisis als een van de weinigen zag aankomen. Maar hoe verhoudt Roubini zich tot Randi en waartussen zweeft die Hindenburg Omen dan eigenlijk?
Voor wie later óók als helderziend beursmedium wil doorgaan staan de comments open voor uw accurate Doom & Gloom voorspellingen. Mocht het economische Armageddon straks aanvangen garandeert Sargasso dat de server minstens nog zes uur blijft draaien zodat u hier smalend uw gelijk kunt halen alvorens we allemaal wegzakken in prehistorisch isolement (lees: geen internet, geen geld en veel gedoe met weckpotten enzo).
Reacties (24)
Hahaha @Carlos:
…alvorens we allemaal wegzakken in prehistorisch isolement (lees: geen internet, geen geld en veel gedoe met wekpotten enzo). later toegevoegd. Dat zag ik toch even. Last van een na-vakantiedepressie met apocalyptische beelden?
Grappig toch wel.
Oh, en crisis? What crisis?
Down the drain is OK. Happens anyway someday.
Als de boontjes straks niet meer uit Senegal (kunnen) komen zullen we toch echt zelf onze eigen boontjes moeten doppen en opwecken, soort van…
Downdrainen omwille van ecologisch behoud en stress reductie én weg van het “een economie moet altijd groeien” paradigma is uiteraard OK. Maar de vraag blijft: gaat het met een harde knal (en dito miljoenen slachtoffers) of wordt het een motregen scenario?
Daaropvolgend: als op een dag de pin-automaten niet meer werken, werkgevers niet meer kunnen uitbetalen en banken hun rolluiken naar beneden gooien: hoe lang hou je het dan uit? U HansR waarschijnlijk wel een tijdje: met uw voorraad wijn en oude stink-kazen. Maar mensen zonder voorraadkast en moestuin?
Afijn, ik ga nu even de pruimen op de port zetten.
Alleen voorspellingen doen is natuurlijk makkelijk, er zijn zat mensen die nu over de huizenmarkt zeggen: “Dit had ik al jaren zien aankomen”. Wat ik me dan afvraag is wat mensen dan met kennis doen. Als je bijvoorbeeld dan een John Paulson of Michael Burry hebt, die niet slechts hebben voorspelt maar ook daadwerkelijk op het instorten van de huizenmarkt hebben ingezet en er schatrijk mee zijn geworden.
Ik heb een tijdlang columns van beleggingsanalisten van een grote bank mogen – moeten – bewerken. Waar ze vooral goed in waren, waren “voorspellingen achteraf”. Naderhand konden ze perfect verklaren waarom iets liep zoals het liep, maar de voorspellingen die daadwerkelijk vooraf gebeurden vonden voornamelijk plaats in het kader van het in de markt zetten van een nieuw product. Echt, iedereen met een beetje taalgevoel en een basis van economische kennis kan de beleggingsanalist uithangen…
Hahaha @Carlos:
Nee hoor, als de pinautomaten stoppen heb ik ook een probleem. En ook ik zie het einde naderen. Alleen denk ik nog: het zal mijn tijd wel duren. Niemand luistert toch naar mij, dus ik zeg niks (heb nog een lapje tekst liggen als je nog wat zoekt :)
Ik ga uit van de meest waarschijnlijke voorspelling van de Club van Rome. Het einde gaat in het motregenscenario en begint rond 2050 ± 10 jaar. In de grote klap geloof ik niet.
Overigens: wijn en stinkkazen zijn absoluut aan te raden tijdens de apocalyps.
@8
Beetje als de kikker in de kookpot, langzaam kokend.
@8: Hoe deed nero dat ook al weer toen rome in brand stond?
Gelukkig is mijn tuin groot genoeg om eigen voedsel te verbouwen :D
What goes up must come down.
Typisch bij een decadente maatschappij als de Westerse momenteel. Teveel dingen die geen enkel nuttig doel meer dienen.
Het trekt aan,we gaan er aan. Kies allemaal een kant en leeft er mee, het zwalken wordt vervelend. Beursanalisten, alsjeblieft zeg, dat is nog erger volk dan economen, in theorie hebben ze allemaal gelijk.
@13 Jolijt. Dat is het mooie aan theorie :o)
Ik leende in 2003 al een makro pasje om een complete voorraad in te slaan, olie, rijst, blikken, droogvoer, bouillon, you name it. In 2005 was het op. Nu beperk ik me tot rijst, olie, kruiden en wijn.
@ 11 Vergeet niet om nu alvast een voorraad zaad en pootgoed aan te leggen.
@ 8 en @ 11, kijk eens bij Videovolt naar Orlov’s lessen hoe met de crisis om te gaan. In een geschreven versie van een jaar of wat terug adviseerde Orlov om een goede voorraad wodka aan te leggen (of hier cognac, wiskey, jenever etc.). Hij gebruikte de drank als betaalmiddel om brandstof te kopen om van Moskou naar Petersburg te reizen.
@15. Ik investeer door naar de boxschool te gaan. Reken maar dat bij een bovengeschreven ramp het recht van de sterkste geld, want de politie is uitgeschakeld. Ook heb ik vriendschapsbanden aangehaald met veel mensen in mijn directe omgeving, samen sta je sterk en woon ik tussen twee supermarkten die als eerste geplunderd zullen worden.
Ben benieuwd wat je zoal leert op de boxschool.
@17. Wat denk je? Latijnse grammatica natuurlijk…
Als iedereen verwacht dat het slechter wordt en zuiniger gaat leven, gaat het ook slechter. Als iedereen verwacht dat de beurskoersen zullen stijgen en aandelen gaat kopen, stijgen de koeren ook. Stelling 1: Als iedereen iets gelooft en daarop anticipeert, dan gebeurd het ook.
Maar: Als iedereen positief gestemd is en maar steeds meer spullen, aandelen of huizen gaat kopen, ontstaat er een hause die daarna als luchtbel zal knappen – door verzadiging, door gebrek aan geld, door overbesteding e.d. En als iedereen wat zuiniger en verstandiger met zijn geld omgaat, omdat ze denken dat er anders een hausse/luchtbel dreigt, dan gaat het juist heel goed met de “economie”. Stelling 2: Als iedereen ergens in gelooft en er op anticipeert, dan gebeurd het juist niet.
Stelling 3: In de economie geldt de regel van de uitgesloten derde niet.
alweer, PV, gebeurt het wel…
@jmbl
De grap is dat economie een afgeleide is die geen reet met geloof te maken heeft. Het gaat over landbouw, voeding, mijnbouw etc… en de eenvoud van beschikbaarheid van al die zaken, de competitie onderling en het plezier dat mensen hebben in het bestaan zoals het is. Dat plezier zal minder worden vanwege het gevecht met de buurman om een koekje bij de koffie. En de buurman en jij zeggen dan: fuck het systeem ik heb er zo geen zin meer in. En dat laatste vertaalt zich in dalende koersen. Dat noemen sommigen economie.
Tot toen aan toe ging alles goed
Rijkdom is leegte op glanzende tegels
armoede dozen vol halfvolle potten
rijk een veranda met uitzicht op niets
arm een balkon met gereedschap en fietsen
weelde is niets hoeven te bewaren
armoede rettert van winter naar winter
rijkdom is stilte, en stil achter stilte
armoede haast.
En zo genoten zij dag en nacht
van wit en van stilte en water glad
de stenen stenen en het mos dat daar lag.
Judith Herzberg, uit: Botshol, 1980
All you need is a gun and some exercise.