Weekendquote – Als was in hun handen

Als ik gekozen word als voorzitter van de leden, ben ik als was in hun handen en heb ik te doen wat zij willen.

Aldus Onno Hoes, één van de twee kandidaat voorzitters voor het hoofdbestuur van de VVD.
In een dubbelinterview vanuit de VVD zelf wordt hij samen met tegenkandidaat Ivo Opstelten aan de tand gevoeld.
Geen van beide kandidaten komt nog heel goed uit de verf. Ze hebben het beiden veel over de poppetjes en het terugwinnen van leden. Het gaat weinig over inhoud en standpunten. Maar Onno Hoes is wel consequent, hij wil weer meer macht aan de leden geven:
Het democratiseringsproces in de partij is zodanig ontspoord, dat eigenlijk niemand meer iets te zeggen heeft. En dat vind ik slecht. Als individueel lid weet je niet meer hoe je via de organisatie je geluid naar de partijtop kan krijgen. Je moet maar afwachten tot er iets georganiseerd wordt, waar je gehoord kan worden, dus dat is te ver doorgeschoten.
Zal deze zoveelste positiestrijd binnen de VVD nu met minder kleerscheuren gepaard gaan? Ik weet het niet. Maar de stand is vooralsnog 0-0.

Zie ook het filmpje dat van het interview gemaakt is.

Aardig campagnegeintje van de VVD: De betuttelingsbarometer.

 1. 1

  Ik heb wel respect voor Opstelten. Onno Hoes ken ik onvoldoende om een oordeel over hem te kunnen vormen. Ik ben niet dol op zijn partner, maar ‘opposites attract’, denk ik dan maar.

  Wat betreft de VVD: De wilde-beesten-mentaliteit lijkt een beetje te ver te zijn doorgeschoten binnen de partij. Ik hou van gezonde competitie, maar je moet wel in staat blijven tot coöperatieve strategiën en die komen de laatste tijd niet lekker uit de verf. Wat menselijker mag van mij ook wel.

 2. 2

  De VVD is een partij geworden waarin, net als bij PvdA en CDA, de zichzelf fatsoenlijk noemende elite, het voor het zeggen heeft. Burgers hebben dat haarfijn door en zoeken alternatieve partijen/bewegingen waarin hun gedachten en gevoelens wel serieus worden genomen. Als de VVD doorgaat op de huidige weg en een regentenpartij blijft, dan komen ze niet verder dan 15 zetels. Ook bij de VVD is sprake van een volkomen losgezongen band met de burger.

 3. 3

  Maar Onno, wat doen je dan het eerst jongen ? Verdeel. Zeg bv “Ja, ik voel daar ook voor, maar heb ook rekening te houden met andere blokken, die ook enkele sterke argumenten hebben.” Kwestie van voeling houden, proeven en groepen laten vormen. En heers.