We kunnen onze rekeningen niet meer betalen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, ,

DATA - Consumenten hebben steeds meer moeite met het afbetalen van hun schulden. Bedragen staan bij incassobureaus steeds langer open en het bedrag dat incassobureaus bij consumenten konden innen is het afgelopen kwartaal flink afgenomen. Het bedrag dat in totaal open staat bij incassobureaus heeft de recordhoogte van 6,3 miljard bereikt. Dit blijkt uit een analyse door ANP en Sargasso.nl van vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI).

,,Ik schrok toen ik de cijfers zag,” zegt Jet Creemers, voorzitter van de NVI. ,,We zijn nu kennelijk op het punt aangekomen dat het spaarpotje van mensen leeg is, er ontstaan behoorlijke betalingsproblemen.”

Bij consumenten is aantal openstaande dossiers met 7 procent gestegen. Het aantal nieuwe dossiers nam echter met 6 procent af. De dossiers die er zijn, staan dus steeds langer open. Het bedrag dat incassobureaus konden innen is het vierde kwartaal van 2011 met 26 procent afgenomen. Van Creemers: ,,Hieruit mogen we concluderen dan het voor consumenten moeilijker wordt om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.”

Dat het aantal nieuwe dossiers van consumenten afneemt duidt op twee dingen. Van Creemers: ,, Aan de ene kant zijn consumenten voorzichtiger geworden met het aangaan van schulden en aan de andere kant zijn bedrijven  kritischer geworden in het accepteren van klanten die kopen op krediet.” Bedrijven onderling zijn ook voorzichtiger geworden, ze schakelen voor steeds kleinere bedragen een incassobureau in.

Het totaal van openstaande bedragen, bij zowel consumenten als bedrijven, lag eind 2011 op 6,3 miljard, dit is een recordhoogte. Het aantal dossiers is met 3,5 miljoen ook hoog, maar dit is vergelijkbaar met de stand in het laatste kwartaal van 2010.

De NVI vertegenwoordigt ongeveer 70 procent van de incassobureaus in Nederland.

Reacties (26)

#1 Vast Goed

Goed om in beeld te hebben. Wel vraag ik me af wat de verdeling is over inkomensgroepen en de ontwikkeling per ink.groep. Of misschien is per leeftijdsgroep nog beter: zijn het de jonge huizenkopers (30-40 jaar) die vooral in de problemen komen?

  • Volgende discussie
#2 Rob
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 sjap - Reactie op #2

uiteraard, die copy pasten alle anp berichten

#2.2 Rob - Reactie op #2.1

Das ook waar.

#3 Johan

Wie zijn “we” eigenlijk?
Ik denk dat het om groep mensen gaat die moeilijk met de realiteit kunnen omgaan.
Het kan nog erg pijnlijk gaan worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 L.Brusselman - Reactie op #3

Het gaat niet alleen om credit-card houders maar ook om “onderkanters” en inkomensgroepen net hierboven die de energierekening,ziekenkostenverzekering en de huur niet meer kunnen opbrengen.Deze mensen krijgen de realiteit al een tijdje op hun bordje,zich hiervoor afsluiten kunnen ze al lang niet meer.
De “realiteit”waar ze niet mee kunnen omgaan is die van lonen die niet of nauwelijks stijgen maar de kosten van levensonderhoud des te meer.

#4 Peter

Het zou inderdaad aardig zijn te weten om welke mensen het gaat. Er is een groep(je) mensen die continu schulden hebben en/of draaideurschuldenaar zijn. Je hebt ook sloddervossen, die regelmatig een brief van een incassoburo ontvagnen, maar de rekening welk vlot kunnen betalen.
Dat er minder ‘nieuwe dossiers’ zijn is ook interessant. Want de aanpak van bedrijven en cnsumenten kan dan wel veranderd zijn, maar als het crisis in je poreomonnee is dan verwacht je toch wat meer ellende. Blijkbaar is dat niet waar?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bontenbal

Gelukkig hebben we wél voldoende geld om de hypotheken af te lossen:

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/11/huizenbezitters-lossen-massaal-hypotheken-af/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 vandyke - Reactie op #5

‘we’?

#5.2 Carlos - Reactie op #5.1

Ik vermoed inderdaad dat dit de topinkomens zijn die de bui zien hangen, want als de HRA wordt afgeschaft begint dat bij de hoge hypotheken. De groep met een hoge hypotheek heeft blijkbaar geld over om extra af te lossen, spaargeld, beleggingen of ze verkopen gewoon de boot?

#5.3 Johan - Reactie op #5.2

Of ze moeten binnenkort opnieuw oversluiten en alles op alles wordt gezet om schuld kleiner te maken met behulp ouders (voorschot erfenissen) en spaargeld.

  • Volgende reactie op #5.2
#5.4 DrBanner - Reactie op #5.2

wie (ver)koopt er nou een boot in deze tijd.
geen geld + geen binnenwater

  • Volgende reactie op #5.2
  • Vorige reactie op #5.2
#5.5 Bontenbal - Reactie op #5.2

@Carlos, volgens mij kan het iedereen met een beetje spaargeld zijn, dus niet alleen de topinkomens. Ik denk juist dat het de mensen zijn die enkele jaren geleden zich mee lieten voeren op de verhalen van ‘maximaal lenen’ die daar nu op terugkomen. En dan moet ik toch vooral denken aan Henk & Ingrid.

Maar wellicht nog een interessant vervolgonderzoek?

  • Vorige reactie op #5.2
#6 A. van der Aar

Zoals een wijze deurwaarder mij ooit zei: in goede tijden willen mensen niet betalen, in slechte tijden kunnen ze niet betalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 wian

Het leven is écht een beetje hard om me heen. Mijn vriendin lukt het niet meer om als zzp’er opdrachten binnen te halen. Okay, bij de bank kun je rood staan voor 5000EU(das 1). een andere vriendin van ons heeft haar geld geleend (je gaat toch niet zomaar je bedrijf opzeggen en een bijstand vragen is het laatste dat je doet (6000eu =2)). Morgen zijn er weer goede tijden, was haar gedachte. En dan zit je opeens met drie titels voor je naam in de bijstand en moet je plantjes knippen bij de gemeente. Voor zzp’ers is geen leven na je eigen bedrijf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Bontenbal - Reactie op #7

Voor iemand met drie titels voor de naam had dat toch geen verrassing hoeven zijn?

#8 Ome Jan

Geweldige berichtgeving, wederom totaal nietszeggend.
Het is interessant om te weten om wat voor schulden het gaat, welke doelgroepen en de oorzaak van de schulden.
Een belangrijke bijdrage wordt hierbij geleverd door de overheid, met name de kosten richting overheid rijzen de pan uit, denk hierbij ook aan lokale belastingen. Probeer maar eens een huishouden (man, vrouw en 2 schoolgaande kinderen) draaiende te houden van € 2300 per maand (modaal). Het grootste deel gaat op aan wonen, zorg, nutsvoorzieningen en verdere verplichtingen.
Kom je in de schulden dan spelen de incassobureau’s een dubieuze rol. Analyses bij meerdere clienten leert dat de schuldenlast minimaal 20% toeneemt door stijgende incassokosten. M.a.w. een regelrechte gang richting schuldsanering.
Dan ben je pas echt in de aap gelogeerd, aangezien de WSNP in handen is van echte faalwerkers. Het aantal mensen dat een traject afrondt neemt dan ook steeds verder af.

Laat onze overheid zich weer gaan richten op het creeren van werkgelegenheid, terugdringing kosten etc.

Daarnaast is het belangrijk om mensen die in de schulden komen (onderscheid door omstandigheden of onnozelheid versus lak hebben aan) niet verder in de shit te drukken, maar effectief te helpen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Harm

The double dip is on it’s way.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 L.Brusselman - Reactie op #9

En die zal de middeninkomens met de neus op de feiten drukken,dan zullen ze misschien eens gaan beseffen dat ze al die jaren op de verkeerde hebben gestemd.Dan gaat breekt hun hypotheek hen de nek.
Ik ben bang dat ze tot die tijd de lasten van de crisis onevenredig op de schouders van de laagste inkomens laten neerkomen,de middeninkomens doen al die tijd of hun neus bloedt en blijven in de veronderstelling leven dat het allemaal wel goedkomt.Totdat ze zelf aan de beurt zijn…..

#10 Maikel

Tja, die bontkraagjes hè. Dan ben ik toch blij dat zo’n man als Geert Wilders daar wat aan doet. Volgende keer stem ik ook op hem hoor!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 majava - Reactie op #10

Precies wat ik ook zo vaak denk. Elke week als ik weer eens iets lees waar me bakkes van open valt, of waar ik van zou moeten denken dat we er allemaal aan gaan denk ik ook even aan Geert en hoe hij toch met zijn belangrijke moslim-dingetjes bezig is.

Het meest bizarre van alles is nog dat Geert niet alleen blind is voor wat wel belangrijk is, hij is met z’n bontkraagjes ook nog niks opgeschoten.

#11 Marcellus

Per definitie moet je alle niet onafhankelijke onderzoeken met de nodige argwaan bekijken. Zeker als het economisch minder gaat is het logisch dat meer mensen financiele problemen hebben. Kortom, weinig interessante info.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Wouter

” Een systeem om landelijk overzicht te krijgen van de schulden die mensen opbouwen, moet snel van de grond komen. Obstakels op het gebied van privacy moeten snel uit de weg worden geruimd.” aldus Mirjam Sterk in reactie op bovenstaand stuk (via powned)

Ik denk niet dat dit de reactie is die de onderzoekers van sargasso hebben beoogd….

past wel weer mooi in een ander lijstje van Steeph

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 esgigt

Gelukkig heeft de politiek een geducht wapen klaar in de strijd tegen armoede: Bezuinigingen en lastenverzwaringen voor de burger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie