1. 1

  Wat een tendentieus verhaal. De dictators hadden/hebben op zijn hoogst een paar miljardjes, en die liggen voor een deel te slapen ‘in Zwitserse kluizen’. Het echt grote geld, dat is voortgekomen uit de oliewinning, is allang op de serieuze geldmarkt.

 2. 3

  @1: Maar dat is precies het probleem. Gadaffi, maar ook alle monarchen van het Arabisch schiereiland, werken met een “l’Etat, c’est moi” methode. Heel veel geld dat in de markt zit is via bedrijven, fondsen etc. hun (familie)bezit. Soms is het nog te traceren (de VS heeft bv. voor 24 miljard van Gadaffi bevroren), maar een deel van het geld zit in dusdanig ondoorzichtige constructies dat we niet eens door hebben wie er de controle over heeft. En deels wordt zelfs willens en wetens het geld/de handel met rust gelaten (bv. Tamoil).

 3. 5

  @bismarck: en dat geld wordt deels belegd, in *hele beroerde investeringen*. Categorie beleggingshypotheken maar dan op miljardenformaat. Doodzonde voor het libische volk natuurlijk, maar de ‘traders’ in londen en frankfurt leven er kostelijk van.

 4. 6

  @4: Daar heb je een punt. Mogelijk een vertalingsfout? Triljoen = 10^18, voor de amerikanen is trillion 10^12. 2000 miljard zijn de gezamenlijke dictators, sjeiks, emirs, koningen en de sultan wel zeker waard.

 5. 7

  Follow The Money schrijft: “Deels bevroren tegoeden door politieke embargo’s van de UN en deels verdwaald door machtsvacuüms smelten de van de gemeenschap gestolen fortuinen weg, vooral nu ze niet langer de bescherming genieten van solide westerse bankiers.”

  Solide westerse bankiers, zoals Golddamn Sachs zeker :

  Goldman Sachs Lost 98% of Libya’s $1.3B Sovereign Wealth Fund Investment

  As civil war roars on in Libya and Colonel Muammar Gadhafi vows to remain in power, reports surfaced that the Northern African country entrusted $1.3 billion through its sovereign wealth fund to Goldman Sachs in 2007, of which the investment bank lost approximately 98%, sparking the ire of Libyan officials.

  http://blogs.forbes.com/afontevecchia/2011/05/31/goldman-sachs-lost-98-of-libyas-1-3b-sovereign-wealth-fund-investment/

  Follow the Money: “Ook de Gadaffi dollars lijken als sneeuw voor de zon te smelten ergens tussen Curaçao, Wenen en London.”

  Inderdaad. En mocht hij klagen, dan laten we hem bombarderen.

 6. 8

  Wat @4 zegt.

  Triljoen = 1.000.000 biljoen. De wereldeconomie is een keer 80 biljoen dollar.

  Kabouter Wesley orden van grootte.

 7. 9

  De veeljonair over triljoenairs met een pauperiaanse drift om te boeien.
  Als ik niet beter wist zou ik zeggen dat het vandaag zondag was.