Wat kost een beetje veiligheid?

DATA - Het veiligheidsbeleid in Nederland kost per hoofd van de bevolking 767 euro per jaar. En dan rekenen we de schade nog niet eens mee. Wat kost een beetje veiligheid nu eigenlijk?

Waarschuwing, dit wordt een postje met veel cijfers, maar dan wel over een onderwerp waar bijna iedereen zich druk over maakt: veiligheid. Er zijn statistieken genoeg, over aantallen slachtoffers, de ‘productie’ van politie en justitie, over leeftijd en herkomst van daders en slachtoffers. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) heeft nu eens wat cijfers op een rij gezet. Een aantal opvallende zaken:

Ten eerste – goed, misschien niet zo verrassend – geven we steeds meer uit aan veiligheid.

In 2005 betaalden we 602 euro per hoofd van de bevolking aan veiligheid, terwijl er in topjaar 2009 per hoofd van de bevolking 777 euro werd betaald. In 2010 werd een daling ingezet naar 767 euro per hoofd van de bevolking – oftewel 12,7 miljard euro in totaal. Maar dat is niet alles.

Preventie

Verreweg het meeste geld, zo ongeveer de helft, gaat naar preventie. De post ‘preventie’ omvat vooral capaciteit van de politie die niet aan concrete productie is toe te schrijven, maar die bestaat uit aanwezigheid op straat (surveillance) en daarmee een preventief oogmerk heeft (naast het kunnen optreden als de politie daartoe aanleiding ziet); dat verklaart het hoge bedrag’, aldus een woordvoerder van het ministerie. Ook de aanschaf van sloten, alarminstallaties en camera’s valt onder deze noemer.

De andere grote kostenposten zijn de opsporing (178 euro) en de tenuitvoerlegging (137 euro), oftewel de uitvoering van straffen door verschillende organisaties.

Schade

Overigens zijn bovengenoemde kosten maar een deel van de maatschappelijke schade. De totale schade die voortkomt uit criminaliteit bedraagt 17,7 miljard euro op jaarbasis. Dit bedrag is nog een ondergrens, waarschuwen de onderzoekers, want veel schade laat zich niet makkelijk becijferen, of zal nooit bekend zijn.

Verreweg het grootste deel komt voor rekening van particulieren huishoudens (ruim twaalf miljard). Het bedrijfsleven lijdt ongeveer 3,2 miljard schade per jaar. De overheid nog geen miljard.

Als we dus ook de maatschappelijke schade in ogenschouw nemen, kost dat beetje veiligheid u dus zo’n 1068 euro.

Reacties (6)

#1 Arjan

Veiligheid is business. Als ik een camera ergens wil ophangen dan moet ik eerst m’n lokale gemeenteraadslid uitnodigen voor een potje golven en een dinertje of naar een ‘conferentie over de positieve gevolgen van cameratoezicht’ op de Bahama’s laten vliegen. Die kosten komen natuurlijk gewoon terug in het eindproduct. Is niet gratis ofzo!

Of wat dacht je van meer blauw op straat? Beetje op de straathoek grimmig staren kost tegenwoordig ook gewoon overuren en veiligheidstoeslag voor die agenten. Gelukkig compenseren we dat een beetje met het compleet negeren van daadwerkelijke problemen als inbraak en diefstal, maar je zou je verbazen hoe duur het wel niet is om 100 extra man op te schalen bij de High Tech Crime Unit om mee te gluren bij pre-criminelen (aka burgers), en dan hebben we het nog niet eens over de 100 extra man die we gaan inzetten voor de opsporing en bestrijding van het politieke ‘het-kan-nooit-nee-zijn’ kinderporno.

Of wat dacht je van het oprollen van wietplantages? Eerst die boel opsporen, dan een stuk of 30 ME’ers er met snoeihard geweld bruut binnen laten vallen, even met z’n allen op de groepsfoto terwijl de illegale polen in de achtergrond geboekt worden en de daadwerkelijke leiders binnen twee weken op een andere locatie een nieuwe plantage hebben gestart. En ondertussen huilen over hoe een per definitie illegale handel voor een wettelijk toegestaan product alleen maar criminelen (definitie: zij die de wet overtreden) aantrekt. Maar als we meer geld, bronnen en bevoegdheden krijgen, leuke speeltjes en een grote beleidsmatige pik waarmee je bijna letterlijk de ogen van buitenlandse collega’s op conferenties kan uitsteken, nou, dan kunnen we NOG meer illegale polen oppakken hoor!

Maar wel serieus kijken als je het zegt, want het gaat over de veiligheid van Onsch Allen.

  • Volgende discussie
#2 Sikbock

En dan hebben we het nog niet eens over de immateriële schade

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 roland

“kost dat beetje veiligheid u dus zo’n 1068 euro”
Wat is “een beetje veiligheid”
Mooi voorbeeld van zinloze, nietszeggende cijfers. Leuk om indruk te maken, maar geen informatie, laat staan bruikbaar voor zinnige maatregelen.

Veel zinniger is de verhouding tussen de kosten van de gevolgen en de kosten om die te voorkomen. Dan zie je waar je het meest effektief je geld kunt inzetten en welke normen nogal zinloos zijn met onevenredig hoge kosten.

Het is waarschijnlijk dat de gevangeniskosten in geen verhouding staan tot het resultaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

De bewering dat veiligheid 1068 euro per jaar kost, is onjuist.
Hierbij worden namelijk de kosten van criminaliteit meegerekend.

Ook zonder veiligheidsmaatregelen blijft criminaliteit geld kosten.
(misschien wel meer).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Co Stuifbergen

Hoe berekent u trouwens de kosten van sexuele misdrijven?

medische kosten?
(morning-after-pil, behandeling van SOA’s)
ziekteverzuim?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Anna

En de daarbijbehorende vraag moet zijn: wat is de oorzaak van het toenemen van criminaliteit? Daarna kunnen we deze misdaden wellicht in de kiem smoren…

  • Vorige discussie