DATA - De slacht van stierenvlees is de laatste tien jaar in Nederland flink afgenomen. Is daar soms iets mis mee?
In de Utrechtse wijk Lombok zit zolang ik mij kan herinneren een paardenslager. Hoewel ik een overtuigde vleeseter ben (ja mensen, we zijn nu eenmaal omnivoren en geen vega’s), heeft het idee van paardenvlees me altijd tegengestaan. En het is geen liefde voor paarden, want je zult mij nooit in de buurt van een knol vinden: het lijken me zeer onbetrouwbare beesten. Een plakje paardenworst heeft me daarom nooit kunnen bekoren.
Stierenvlees is ook niet zoiets dat je online even bij Albert koopt. Maar is dat niet gek? Volgens mij smaakt stierenvlees niet zoveel anders dan koeienvlees, ik bedoel, maakt het iets uit dat je een plakje ham van een beer of zeug eet? Toch wordt er maar weinig stier gegeten. Sterker nog, een analyse van de slachtcijfers van de afgelopen tien jaar toont aan dat het aantal geslachte stieren flink afneemt. Hoe het met de import zit, is onduidelijk want er wordt bij het CBS geen onderscheid gemaakt tussen runderen en stieren (klik op het plaatje voor een grotere versie).
En in absolute aantallen
Wat opvalt aan deze cijfers is dat de slacht in Nederland over het algemeen flink is afgenomen. Ik heb de kuikens even buiten de analyse gehouden, omdat de enorme cijfers (bijna vijftig miljoen in 2011) de vergelijkingen scheeftrekken. Zo bekeken is het aantal geslachte dieren in 10 jaar tijd met ruim 2,5 procent afgenomen. Ik had meer verwacht.
Geit
Wat ook opvalt en niet in de grafiek staat is de spectaculaire groei van geitenvlees. Sinds 2002 is sprake van een verzevenvoudiging. Niet dat er enorm veel geiten worden geslacht: 143.800 in 2011. Maar de toename is ronduit spectaculair te noemen.
Onze collega’s van ANP vonden een verklaring.
Volgens een woordvoerder van Stichting Vlees.nl kwam de geitensector op na de mond-en-klauwzeercrisis. Boeren stapten toen over op het fokken van geiten, omdat er een goede markt leek te zijn. Met de Q-koortscrisis, die sinds 2008 de kop opstak, vlakte de opmars echter weer af.
Kalveren
Ook het aantal geslachte kalveren neemt toe. Niet zozeer omdat Nederlanders er veel van eten, maar omdat de sector samenloopt met de zuivelsector en omdat andere Europese landen gretig het Nederlandse kalfsvlees importeren. ,,Het Nederlandse kalfsvlees heeft internationaal een goede reputatie opgebouwd’’, aldus de woordvoerder.
Het aantal varkens dat is geslacht voor consumptie, is flink gedaald. Al nam dat procentueel maar 5,24 procent af, toch scheelt dat ruim 1 miljoen varkens per jaar. Ook daalde in 10 jaar tijd het aantal voor consumptie geslachte stieren met ruim 50 procent en het aantal kalkoenen zelfs met bijna 100 procent. De daling van het aantal geslachte stieren zit hem in het feit dat de sector in Nederland klein is, en er veel concurrentie is met andere vleessoorten en met aanbieders uit Frankrijk, Ierland en Argentinië. Dat in ons land bijna geen kalkoenen meer worden geslacht, heeft te maken met het sluiten van ’s lands enige kalkoenenslachterij in 2006.
Overigens blijft het aantal vleeskuikens en -kippen de lijst aanvoeren qua hoeveelheid geslachte dieren. Per jaar worden er bijna 490 miljoen vleeskuikens geslacht voor consumptie.
Einde ANP.
Terug naar de stieren. Kijk, wij Grieken eten zo’n beetje alles (behalve dus paardenvlees – stelletje barbaren), maar wat moet je met stierenvlees aan? Recepten en tips graag in de comments.
Foto flickr cc SantiMB
Download hier de data.
Reacties (27)
Is het gek om te veronderstellen dat jonge stieren oververtegenwoordigd zijn onder de kalfjes?
Voor wat betreft mannelijke kalfjes van melkkoeien klopt dat inderdaad: die gaan onmiddellijk na de geboorte naar de slacht (er is misschien een handjevol fokstieren in heel Nederland).
Er gaan in Nederland 0 stierkalveren direct na geboorte naar de slacht.
Kalveren moeten 2 weken op het melveebedrijf blijven en worden dan verkocht aan handelaren die ze vrijwel altijd aan de kalversector verkopen. Feitelijk is de kalfsvleessector ontstaan om een bestemming te vinden voor mannelijke kalfjes.
Een plakje paardenworst heeft me daarom nooit kunnen bekoren.
Heb je al eens paardenbiefstuk geprobeerd, of zuurvlees (dat je van paard hoort te maken, al zijn er veel vervalsingen van rundvlees in omloop)?
ik bedoel, maakt het iets uit dat je een plakje ham van een beer of zeug eet?
Misschien bij de ham niet, maar het echte vlees van de beer is echt minder smakelijk (het stinkt).
Zuurvlees, jazeker. Ik wist niet dat je dat van paarden maakt. Heb ’t wel van rund gemaakt. Met frieten gebakken in reuzel. Mjam, mjam.
D
Alle mannetjesvarkens die zich niet mogen voortplanten, worden gecastreerd omdat hun vlees anders een geur die het vlees moeilijk verkoopbaar maakt gaat vertonen. Stierkalveren worden ook vaak gecastreerd, ze gaan dan os heten en hun vlees ondergaat een analoge naamsverandering. Er is veel geitenvlees op de markt gekomen doordat geitenmelk populair werd, en je dan een bestemming moet vinden voor de helft van de geitjes, die namelijk mannelijk blijken te zijn.
En geitenmelk werd dan weer populair omdat daar i.t.t. koeienmelk geen quotum op zit, en daarom door de sector gepromoot is.
Tip: maak hangop van geitenyoghurt, dan met een beetje olijfolie en basilicum, of met komijn en cayenneper geeft een heerlijke en frisse smeersel/dip.
Yep, en geitenmelk is denk ik óók populair geworden omdat het veel minder commcercieel werd uitgebuit, en er daardoor minder hormoontroep en antibiotaica in de melk zit.
Overigens, had Wouter Klootwijk niet eens een aflevering over koeienvlees (waar gaan onze koeien naartoe? was de vraag geloof ik) waarin ook stierenvlees aan bod kwam?
Je vraagt je af waarom mensen überhaupt koemelk drinken. Geitenmelk is veel gezonder en bevat bovendien geen A1 bèta-caseïne, wat een rol speelt bij het ontstaan van diabetes type 1 en bij hart- en vaatziekten. Geitenmelk is ook een prima alternatief voor mensen met een koemelkeiwitallergie en mensen met een lactose-intolerantie lijken met geitenmelk ook minder klachten te hebben.
Door toenemende concurrentie en stijgende grondstofkosten is het niet meer rendabel om stieren te mesten.
De markt voor stierenvlees is vrijwel helemaal opgegaan in de markt voor kalfsvlees en dan meer specifiek de markt voor rose kalfsvlees.
Stierkalveren komen in Nederland in de kalfsvlees sector terecht en worden dus niet gecastreerd.
In Spanje wel eens stierenballen gegeten, qua smaak: ‘mwah’ maar je merkt gelijk een positief effect op je eigen zaakje, al was het maar psychologisch… (een homeopathie soort van).
Ik denk dat Frank#1 het punt heeft. In NL worden stieren gewoon niet groot. Hoe de consumptie in de rest van de EU is is blijkbaar hier niet aan de orde.
De afname van de totale slacht is meer een indicatie van de neergang van de Nederlandse landbouw dan iets anders. Met een stijgende bevolking – en dus stijgende consumptie, die importcijfers zijn echt van belang! – is een afname van de slacht niet anders te interpreteren.
De megastallen zullen aan die neergang verder niets veranderen trouwens. NL is als landbouwland dood. Het is niet voor niets dat we al jaren geen aparte minister van landbouw meer kennen: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie!
Als je wilt begrijpen waarom het slecht gaat met de wereld moet je weten hoe men sinds de industriële revolutie met de landbouw is omgegaan.
En dan moet je nog eens kijken naar de slachtcijfers.
Maar dan toch niet beperkt tot een landje als NL.
Klein denken is niet goed.
Het is een globale wereld, zeker die van de landbouw.
http://fd.nl/economie-politiek/780474-1206/agrarische-export-nederland-groeit-sterk?visited=true
“Nederland heeft in 2011 voor € 72,8 mrd aan landbouwproducten geëxporteerd. Dat is een stijging van 9% ten opzichte van het jaar daarvoor.”
Met alle respect, maar je raaskalt. In Nederland wordt 2/3e van het totale landoppervlak ingenomen door landbouw.
De reden van dat megalomane ministerie was trouwens eerder gelegen in de grootheidswaanzin van Verhagen, die graag minister van Alles wilde worden (zijn collega’s geven inmiddels toe dat het verminderen van de ministeries toch niet zo’n goed idee was).
Er worden evenveel stiertjes als koetjes geboren. Als de slacht van stieren hier afneemt dan gaan ze _dus_ naar het buitenland. Kennelijk brengen ze daar meer op.
Wat kalfsvlees betreft: dat is in Nederland niet zo populair. Ik kwam wel eens bij een (behoorlijk goede) slager die helemaal geen kalfsvlees verkocht, vanwege dierenleed of zo. Tegenwoordig hebben ze het alleen in het weekend, door de week is er geen vraag naar.
Dus nog een reden voor het exporteren van stiertjes.
Beste Mr. Ooijer,
Kalfsvlees wordt in Nederland niet gegeten omdat het duur is. Prijs is het enige criterium voor de Nederlandse consument.
Nederland is de grootste importeur van kalveren in Europa.
Vanmiddag weer gezellig meiden opwachten in het bos? (ja Dimitri, we zijn nu eenmaal mannen)
Zeg Ernie, als je niks leuks weet te zeggen zeg dan niks niemandsdal!
Twee Spaanse klassiekers: rabo de toro, daube de toro.
“Ja mensen, we zijn nu eenmaal omnivoren en geen vega’s”
En daarmee wordt het niveau, zijnde populistisch en dogmatisch, gezet.
Hoe je een “overtuigde vleeseter” kan zijn moet je toch eens uitleggen. Er spreken zoveel argumenten tegen het vlees eten, dat ik me daar niets bij kan voorstellen, met uitzondering van gemakzucht, populisme, kortzichtigheid, minachting-van-de-zogenaamde-klimaatcatastrofe-als-het-mij-zo-uitkomt, wreedheid (ja, wreedheid), egoisme, en het “vooral-niet-als-een-watje-willen-overkomen”.
Gebruik-nimmer-de-klimaatcatastrofe-selectief-om-uw-keuzes-aan-anderen-op-te-leggen.
Voor straf eet ik vanavond extra veel vlees.
Veel Diederik Stapel onderzoeken gelezen zeker? Je vraagt je toch ook niet af of leeuwen vlees eten om macho over te komen of dat meeuwen vis eten uit gemakzucht en kortzichtigheid? Mensen zijn nu eenmaal omnivoren, dus vlees eten is nu eenmaal evolutionair bepaald en volkomen normaal.
Dat je uit eigen geloofs overtuiging geen vlees wilt eten is helemaal prima, maar de meeste andere mensen zitten op je vegetarische zendingsdrang te wachten en al helemaal niet met het woordgebruik wat je toepast.
‘Mensen zijn nou eenmaal omnivoren’. Wat een belachelijke drogredenering. Ja, tientallen of honderden generaties terug hadden mensen het te doen met het voedsel dat toevallig voorhanden kwam. Dan is het makkelijk als je ook vlees kunt verteren. Nu echter leven we in overdaad en heb je de keuze om vlees te eten of niet. Om dan die evolutionair meegekregen mogelijkheid te gaan inzetten om voor jezelf die keuze niet te hoeven maken is nogal een zwaktebod. Als klap op de vuurpijl @020 ook nog beschuldigen van “zendingsdrang” terwijl dat nergens uit blijkt, maakt het plaatje compleet van iemand die vleeseten rationaliseert door zichzelf voor de gek te houden en vooral niet te hoeven nadenken over argumenten.
Ik heb ook mijn gedachte over de wijze waarop u uw keuze om geen vlees te eten rationaliseert. Ik respecteer echter uw keuze door niet met krachtermen als belachelijk, klap op de vuurpijl, zichzelf voor de gek houden, totaal niet nadenken te gaan gooien.
Het wel of niet eten van vlees maakt mensen niet infefieur of superieur.
Bovendien heb ik heb geen zendingsdrang.
Ik heb ook mijn gedachte over de wijze waarop u uw keuze om geen vlees te eten rationaliseert.
Dat is knap, want u weet niet eens wat ik wel of niet eet, daar heb ik niets over gezegd.
Ik respecteer echter uw keuze door niet met krachtermen als belachelijk, klap op de vuurpijl, zichzelf voor de gek houden, totaal niet nadenken te gaan gooien.
Als u dat krachtTermen vindt dan loopt u waarschijnlijk nog niet zo lang mee op internetfora. Maar excuses mocht u zich persoonlijk geschoffeerd voelen. U leidt het onderwerp echter af van de hoofddiscussie.
Het wel of niet eten van vlees maakt mensen niet infefieur of superieur.
Is er iemand die dat beweert hier?
Dat je uit eigen geloofs overtuiging geen vlees wilt eten is helemaal prima, maar de meeste andere mensen zitten op je vegetarische zendingsdrang te wachten
eens
Mensen zijn nu eenmaal omnivoren, dus vlees eten is nu eenmaal evolutionair bepaald en volkomen normaal.
het gaat om hoeveelheden (kg/dg) en frequentie (dgn/mnd), het was schaars – is het niet meer, we vreten er nu wel te veel van (adh 100 gr/dg/pp)