In het boek “Hungry Planet: What the World Eats” wordt schitterend visueel weergegeven wat een gezin in 24 verschillende landen in een normale week consumeert. In de categorie twee plaatjes zeggen meer dan tweeduizend woorden.
In het boek “Hungry Planet: What the World Eats” wordt schitterend visueel weergegeven wat een gezin in 24 verschillende landen in een normale week consumeert. In de categorie twee plaatjes zeggen meer dan tweeduizend woorden.
Reacties (23)
Daar ben ik mij ook elke dag van bewust. Maar wat nu? Moet ik erheen om ze het te geven? Ik heb wel eens gekeken op websites zoals die van het Novib. Maar daar zitten ze niet te springen om ICT-ers om voedsel uit te delen. Geld storten dan? Zodat er van mijn gestortte bedrag misschien een klein deel werkelijk aan eten besteed wordt? Kan natuurlijk, elk beetje is voor hun immers meegenomen. Maar daar heb ik altijd een beetje een dubbel gevoel bij. Vooral nu tijdens de kerst gaan mensen ineens wel geld geven. Ze willen iets goeds doen, om het feestmaal dat ze zelf wel hebben zonder schuldgevoel op te kunnen eten. Ik vind namelijk dat ik me er dan wel heel makkelijk vanaf maak.
Valt mij trouwens wel op dat ze op dat 2e plaatje wel erg veel eten. Zoveel boodschappen hebben wij met z’n 4-en nog niet voor een week. Maar het gaat natuurlijk om het contrast.
Wat zeggen die twee plaatjes dan?
Die plaatjes zeggen niets. In het onderste plaatje is de consumptie overschat. Er is duidelijk voor méér dan 7 dagen eten. Het bovenste plaatje, tja. Volgens mij is dat kwa water al niet voldoende om van te overleven, en dodelijk ondervoed zien deze mensen er toch niet uit.
In hoeverre zijn deze twee foto’s werkelijkelijkheid en niet gemanipuleerd op één of andere manier?
De hoeveelheid cola (dat is tenminste wat ik eruit opmaak) op het onderste plaatje doet vermoeden dat hier ene gezin rondloopt wat bij elkaar opgeteld boven de duizend kilo zou moeten komen.
De vergelijkingen zijn erg moeilijk lijkt me. het eerste plaatje is zeker Sahel en wellicht Soudan (begroeing)en dan ook nog eens een kamp(in achtergrond staan typische VS-donatie tenten). Wat je in een kamp ontvangt/vergaart heeft geen regelmaat, in principe wordt daar aardig gegeten hoor!. Zonder nu ruw over te komen vind ik dat b.v. de kwaliteit van het bronwater in de Soudan voortreffelijk, je moet er wel een reisje voor maken en veelal de kameel 100 meter vooruit branden met die halve autoband das zeker. Dus de flessen gebottled water bij die andere fam kunnen weg om maar wat te noemen. Vooral in zuid-Sahel hoef je niet naar de groenteboer..je pakt een steen werp hem door de e.g. mango boom en hopsakee, fruit voor vanavond. En wat dacht je van de immer aanwezige cactusfruits..heerlijk.
Ik wil hier niet een idealistisch beeld scheppen maar vergelijkingen als deze gaan mank. Wij, het Westen, eten ons buikje vol zeker en te goedkoop ook zeker en te beschermd ook zeker maar productie is ook daar mogelijk, de grond is vruchtbaar wadi’s zat maar die verdomde strijd als maar weer. Ik schrijf dit zo stellig om dat ik de laatse 5 jaar vele kontakten heb gehad met boeren in de regio, niet het klimaat, heel lastig maar dat is het ook hier eigenlijk, maar de politiek die de gewone mens het maar steeds zo lastig maakt om een structuur aan te leggen en zodoende het leven verzuurd en verarmd.
Dat gezin eet onwaarschijnlijke hoeveelheden jam ik tel 10 potten!
(Ik neem aan dat het water van het bovenste gezin in de jerry-cans links achter zit?!)
Gelijk als ik mijzelf dan nalees denk ik, oh wordt vast verkeerd opgevat.
Ter verduidelijking, er is iets mis op onze planeet de verdeling is volledig fout en onbeschaafd zoals het er aan toe gaat. Veel moet veranderd worden, protectieve economie bv. Historische grenzen moet in samenhang en overeenstemmingmet lokale bewoners opnieuw getrokken worden zo ook de bewustwording dat het wellicht niet meer te houden is op een bepaalde lokatie te blijven wonden.
Zoiets als de gehele aarde heftig schudden stel ik mij voor zodat de mensheid in zijn geheel en ook andere levensvormen de plek en waardering krijgen die verdiend wordt. Dat verdienen is voor mij een belangrijk gegeven, opzouten met die heerschers en niet lopen te kwaken als bv een land als de VS daar iets aan wil doen. (Ik heb het even niet over Irak).
Tijd voor een Wende geachte lezers.
Die hoeveelheden op de onderste foto lijken mij nogal overdreven.
Die arme Hollandse familie vreet zich nog dood!
Het witte gezin werkte hard voor zijn eigen eten, doneerde het restant van het hardverdiende loon (geheel volgens de geest van Calvijn), het zwarte gezin heeft geen vader, die vecht in het privelegertje van een lokale warlord, daardoor is er slechts de moeder die de vele kinderen niet kan onderhouden, toen het legertje ook haar oudste kinderen kwam opeisen, vlulchtte ze naar een vluchtelingenkamp dat ingericht was met geld van het witte gezinnetje, daar krijgen ze elke week gratis en voor niets, tafeltje dekje, hun voedsel paketten. De lokale warlord eist van de voedselzendingen weliswaar een groot deel op als belasting maar er blijft na corruptie, smeergelden etc nog genoeg wit geld over om het zwarte gezinnetje te onderhouden.
Was dit het verhaal dat verteld werd door de 2 plaatjes??
@Caprio: Wel eens aan het camarrentenfestival gedacht, tegenpool kandidaten gooien hogen ogen in 2006 i’m sure ;-))
Beschaving….? Waar…? My kingdom for a horse…!
Het tweede gezin is uit Duitsland overigens.
En mij verteld het (zonder tweeduizend woorden te gebruiken) dat het makkelijk met minder kan.
Mij verteld het ook de bril waar doorheen werd gekeken, ik vind het tamelijk tendentieus.
misschien komt dat door mijn selectie van foto’s . het zijn de twee extremen.
Er zitten heel kleurrijke varianten tussen die ook mooi inzichtelijk maken hoe verschillende de eetgewoontes zijn.
Ga eens op reis door de Sahel, west-afrika, veelal erg dikke mensen. Ga eens bij ze eten, je klapt bijna, hier klopt iets niet.
Kortom ben het, na enig aarzelen eens met de wat ironische reactie van Caprio.
Wist je dat je in dergelijke kampen winkels hebt waar gedoneerde etenswaren te koop worden aangeboden?. Ik ben daar eens uit mijn dak gegaan tussen al die VS-donatie dingen.
@steeph eerder de shopping-gewoonten en hoe ver is de Wal-Mart.
schrap die 17 maar, met Darfur maak ik geen grappen.
Verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid zouden de pijlers van de Derde Wereld dienen te zijn, daar hoort in de eerste plaats een zich terugtrekkende Eerste Wereld bij: wat de militaire aanwezigheid van het Westen in het Midden Oosten is, is het leger van ontwikkelingssamenwerkers in Afrika.
Mee eens.
@Caprio!. ‘T is me ernst. Wat zeg je nou zelf tegen de Amerikanen ? Je uiting in 19 ? Daar zijn ze het helemaal mee eens. En denken erbij: en dan komen wij erin. Jij denkt dat niet. En toch denk je dat jelui het helemaal eens zijn….
Godfried Bomans merkte op zijn reizen in Engeland dat de Hollandse manier van confronteren daar niet bestond. Je zei namlijk: I think, propably, I presume, it could be that… alsof je niet discussieeerde maar je om een vrijblijvend probleem boog. Wat is jouw on-Hollandse slimme manier om met Amerikanen te converseren ?
Er is door de FAO ruim 20 jaar geleden al uitgerekend; dat met alle vruchtbare grond, die aanwezig is op deze aarde, 27 miljard mensen gevoed kunnen worden.
We zitten notabene met ‘maar’ 4 of 5 miljard hier op deze aardkloot en meer dan de helft kunnen we niet voldoende voeden. D’r is toch iets mis.
@mescaline: Amerikanen zijn juist enorm confronterend. Jij doelt misschien op de consideratie die Amerikanen wel hebben en Nederlanders niet? Dat zijn twee verschillende dingen. Ik zie het verschil niet zo moet ik je zeggen. Ik zie wel een verschil tussen platteland en stad, maar dat zag ik in Nederland ook. Als je in een klein dorp iedereen de tering wenst zonder consideratie spreekt ook iedereen er schande van. Als je de uitingen in de Amerikaanse media/publieke opinie bekijkt zul je zien dat die veel uitgesprokener zijn dan de Nederlandse consensus opinie, die door alle media gedeeld wordt, slaapverwekkend gewoon. Ik kom dan ook tot de conclusie dat je beeld van Amerikanen een mythe is, of tenminste misplaatst.