VVD: de risée van de komende verkiezingen

Foto: copyright ok. Gecheckt 25-09-2022

De kans dat Mark Rutte volgende week zijn ontslagbrief inlevert bij de koningin lijkt groot na het Catshuis-debacle. Verkiezingen zouden dan na de zomer plaats moeten vinden. Logisch. Als half Nederland op het strand van Chersonissos of op de camping in Frankrijk vertoeft, zal de aanloop naar het stemhokje vanzelfsprekend laag zijn. Volgens de kieswet moet de kandidaatstelling voor nieuwe verkiezingen binnen 40 dagen plaatsvinden na de val van een kabinet. En 43 dagen daarna moeten de verkiezingen gehouden worden. Met andere woorden: volgens de kieswet mogen er maar maximaal 83 dagen zitten tussen het tijdstip van de val en nieuwe verkiezingen. Dat betekent, als maandag aanstaande het ontslag wordt ingediend, er uiterlijk 16 juli verkiezingen moeten plaatsvinden.

Langer wachten met verkiezingen is echter niet alleen in strijd met de Kieswet, het is ook niet gewenst. We verkeren nog steeds midden in een recessie. Drastisch hervormen en bezuinigen is nodig en dat kan niet aan een machteloos demissionair kabinet worden overgelaten, dat sowieso alle plannen door de meerderheid van de Tweede Kamer de grond in geboord gaat zien. Desalniettemin wordt er nu al gezinspeeld om de verkiezingen pas na de zomervakantie te laten plaatsvinden, terwijl het voor het landsbelang dus beter is deze zo spoedig mogelijk te laten gebeuren, nog vóór de zomervakantie. De vakantie begint in het zuiden als eerstme op 30 juni. De week daaraan voorafgaande zou dan de uiterste streefdatum moeten zijn. Dat houdt in dat in de week van 21 mei de kandidaatstelling al moet plaatsvinden.

De likkebaardende oppositie zal dat ongetwijfeld wel zien zitten, maar voor de als grootste in de peilingen zijnde VVD komt dat te vroeg. Een nieuw kabinet Rutte ligt straks voor de hand, maar niet langer meer in een gedoogde setting waarbij rechts Nederland zijn vingers zal aflikken. Rutte zal bij een nieuwe formatie zijn aangewezen op de oppositie. Hij zal dan zijn meer progressieve en liberale hoedje weer moeten opzetten, een hoofddeksel dat hij twee jaar geleden in de Zak van Max had gedeponeerd. Na anderhalf jaar voetjevrijen met de SGP en PVV zal de VVD de genante lachers op zijn hand weten te krijgen als zij zo snel weer de oude liberale standpunten inzake koopzondag, godslastering, weigerambtenaren of vrijheid van meningsuiting tevoorschijn toveren. Ze worden vierkant uitgelachen. De VVD zou de risée worden van de komende verkiezingsstrijd.

Voor het belang van Nederland zijn snelle verkiezingen noodzakelijk. Voor Rutte en de zijnen is het wel prettig als de zomerzon de herinnering aan de formele en informele gedoogsteun van de PVV en de SGP een beetje doen smelten om in de nazomer herboren de strijd in te gaan. De keuze van het tijdstip van nieuwe verkiezingen is een keuze tussen enerzijds het landsbelang en anderszijds het partijbelang en de machtspositie van de VVD.

Reacties (19)

#1 Taco Zip

Een nieuw kabinet Rutte lijkt me helemaal niet voor de hand liggen. Met wie zou hij dat moeten gaan vormen? De helft van de kiezers vlucht naar SP, PvdA of PVV, die doen alsof ze de (beneden)modale burger tegen de gevolgen van de recessie kunnen beschermen.

Verkiezingen ná de zomer zou wel een heel kwalijke zaak zijn. Duurt het tot komend voorjaar voordat er een nieuwe regering zit. Dan kan Beatrix beter een Brusselse interim-manager aanstellen.

  • Volgende discussie
#2 Bolke de big

volgens de kieswet mogen er maar maximaal 83 dagen zitten tussen het tijdstip van de val en nieuwe verkiezingen. Dat betekent, als maandag aanstaande het ontslag wordt ingediend, er uiterlijk 16 juli verkiezingen moeten plaatsvinden.

Niet geheel correct, de datum van het indienen van het ontslag hoeft niet noodzakelijker wijs ook de datum van de ingang van het ontslag te zijn.

Men kan ook besluiten dat bijv het ontslag op 1 juni in gaat.


In geval van ontbinding van de Tweede Kamer vindt de kandidaatstelling plaats binnen veertig dagen na de dagtekening van het koninklijk besluit tot ontbinding, op een bij dat besluit te bepalen dag.
.

En daar komt nog eens bij dat het vallen van het kabinet niet het zelfde is als het ontbinden van de kamer, dat zijn 2 afzonderlijke dingen en het vallen van het kabinet hoeft niet noodzakelijker wijs leiden tot het ontbinden van de 2de kamer.

Misschien vind PaarsPlus deel 2 wel plaats als de partijen vinden dat verkiezingen blijkbaar toch niet echt handig zouden zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Olav - Reactie op #2

Bolke: En daar komt nog eens bij dat het vallen van het kabinet niet het zelfde is als het ontbinden van de kamer, dat zijn 2 afzonderlijke dingen en het vallen van het kabinet hoeft niet noodzakelijker wijs leiden tot het ontbinden van de 2de kamer.

Klopt op zich wel. Maar ontbinding van de Kamer is wel onvermijdelijk als het kabinet z’n ontslag aanbiedt bij de koningin. Zover is het inderdaad nog niet, maar een alternatief zie ik niet dus dat zal volgende week wel gaan gebeuren.

#2.2 Bolke de Big - Reactie op #2.1

Maar het ontbinden van de kamer hoeft niet perse op de dezelfde datum te vallen als het aanbieden van het ontslag van het kabinet.

#2.3 Olav - Reactie op #2.2

Formeel misschien niet, maar als het ontslag wordt aanvaard dan is het wel gebruikelijk.

#3 Levi

Verkiezingen op 16 juli als het Zuiden al vakantie viert op de Franse camping en aan de Turkse Costa dat scheelt significant veel PVV stemmen, ik zeg: doen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 McLovin

Slightly of topic maar stel nu in het aparte geval dat er een links meerderheid komt die ook nog eens gaat regeren. Hoe zit het dan met het terugdraaien van wetgeving die onder dit kabinet zijn gemaakt en aangenomen? Kan dat? Bijvoorbeeld die hele omvroming van Bijstand en Wajong naar de Wet naar vermogen van werk. Stel nu dat alle linkse partijen die straks in het kabinet zitten (wederom; hypothetisch) daar tegen zijn, kunnen ze dan die wet terug draaien? Meer in het algemeen, is er een mechanisme om joj effecten tegen te gaan in wetgeving?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Olav - Reactie op #4

De Wet “Werken naar vermogen” is voor zover ik weet nog steeds niet aangenomen. Dus die kan controversieel verklaard worden als de Kamer werkelijk wordt ontbonden en het kabinet demissionair wordt.

  • Volgende reactie op #4
#4.2 McLovin - Reactie op #4.1

Ging mij niet zozeer specifiek om die wet (had me vergist dacht dat die er al door was) maar meer om het idee dat de politek tegenwoordig gepolariseerd genoemd wordt en dat rechts verweten werd “rancuneus” te regeren nu ze aan de macht zijn. Als dat waar zou zijn en stel links weer an de macht komt en die hetzelfde zou doen en alles weerd terug draaien, dan krijg je toch een soort jojo effect…paar jaar wel 130 km per uur maar blowen wordt steeds lastiger, en dan een paar jaar weer 120km maar wel blowend (ik zou mijn voorkeur wel weten btw )

#4.3 Bolke de Big - Reactie op #4.2

Drugs gebruik is verboden in het Nederlandse verkeer.

#4.4 McLovin - Reactie op #4.3

discriminatie ook maar dat schijnt van staatswege ook te kunnen

#4.5 L.Brusselman - Reactie op #4

Ben ook benieuwd wat er met de voorstellen van Opstelten voor een restrictiever soft-drugsbeleid gaat gebeuren.

  • Vorige reactie op #4
#5 Tom van Doormaal

Mijn vermoeden is dat Rutte zijn gang naar Beatrix laat afhangen van de discussie in de kamer. Er is nog geen vertrouwensbreuk, al zou dat snel te regelen zijn, b.v. over de Hedwige polder.
Maar een variant is ook kamerontbinding en nieuwe verkiezingen, die links als voorwaarde heeft gesteld voor een constructieve opstelling.
Vervolgens kan het kabinet doorregeren, want er is niemand weg, ongeveer op dezelfde manier als nu, zoekend en rommelend bij het verwerven van meerderheden.
De kamer kan zelf een lijst maken van onderwerpen die politiek controversieel zijn. Of de wet werken naar vermogen daarbij hoort, lijkt me een open vraag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 alt. johan - Reactie op #5

@TvD: Eerder een gesloten vraag.

#6 msimon

May God Bless The Netherlands and free us all from today onwards from all the Dutch bigots, racists and fascists! Hup Holland Hup. Op naar Samsom-Roemer-Pechtold-Sap 1 (hopelijk binnenkort boven de 80 virtuele zetels?) graag!!! Een tijd voor bezinning op die oppositie banken samen met hun oud-vriend en collega Wilders binnenkort wat betreft de VVD-het CDA na de volgende Tweede Kamerverkiezingen, ook samen met hun maatjes van de SGP: in ieder geval met schurken bij een bepaalde ondemocratische en discriminerende beweging moeten ze allemaal voortaan nooit meer zaken doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Bolke de big - Reactie op #6

“Samsom-Roemer-Pechtold-Sap” not gonna happen, rechts is in Nederland altijd al groter geweest dan links.

Meest voor de hand liggend (kwa peilingen) zal VVD-PVDA-D66-CDA zijn.

#6.2 cerridwen - Reactie op #6.1

Dat klopt, maar de vraag is of dat bij de volgende verkiezingen nog steeds zo is… Dit kabinet heeft in elk geval erg zijn best gedaan zichzelf in discrediet te brengen.

#6.3 Bolke de big - Reactie op #6.2

Denk niet dat het in het belang van Nederland is dat er weer extreme-vleugel partij ala PVV of SP aan de knoppen gaat draaien.

Het zal dus wel op een midden-coalitie gaan uitdraaien.

#7 Bolke de big

Je kan er donder opzeggen dat dan ook voor links welgevallige maatregelen als controversieel verklaard zullen worden.

Het zal wel een geven-nemen geval gaan worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie