Vrije radicalen ontdekt: minister sluit faculteit Universiteit

,

[speld]

Gevaarlijk apparaat (foto:flickr/Michael Kappel)Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft met onmiddellijke ingang de faculteit ‘Generatieve Fysica’ van de Universiteit Utrecht gesloten. Reden is de stelselmatig kweken van zogeheten ‘vrije radicalen’ in het Sylviuslaboratorium van de faculteit. “Deze radicalen konden vanuit het laboratorium ongehinderd interactie met andere elementen in de samenleving aangaan, en het laat zich raden welke elementen dat zijn”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Minister Opstelten zegt dat met deze vondst een belangrijke voedingsbodem van extremistische activiteit is uitgeschakeld. “Uit interne stukken van het laboratorium, die op intranet circuleerden, bleek dat onder het mom van scheikunde het houden en vermenigvuldigen van radicalen openlijk besproken en zelfs bevorderd werd”.

De stukken kwamen naar buiten doordat een vermoedelijk nietsvermoedende junior-onderzoeker een concept-artikel via de email naar een collega in het buitenland stuurde. Om welk buitenland het ging, kon de woordvoerder vanmorgen in het belang van het onderzoek niet zeggen; het lijkt echter om een land in Europa te gaan.

Opstelten vermoedt ‘een terroristische samenzwering, geleid door linkse elementen in het intellectuele veld.’ “De universiteit liet deze elementen welbewust radicaliseren. We zullen het hele hoger onderwijs grondig moeten doorlichten en ik sluit allerminst uit dat andere universiteiten en zelfs HBO-instellingen hierbij betrokken blijken te zijn.”

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever en recent aangesteld voorzitter van de Commissie Radicalismebestrijding, stelt in een reactie dat in Utrecht zelfs stabiele radicalen gemaakt worden. “We spreken dan over geharde extremisten met een onwrikbare haat tegen onze samenleving. Het is maar goed dat we er op tijd bij zijn. In mijn uitzending van aanstaande dinsdagavond kunt u nog wat opzienbarende onthullingen verwachten.”

De directeur van het laboratorium en de Rector Magnificus van de universiteit zijn gearresteerd. De politie Utrecht liet weten dat hun voorarrest is verlengd met zestig dagen.

Reacties zijn uitgeschakeld