1. 3

  Wat?……alleen Vlaanderen?……….heel België zal je bedoelen? (als achter-achter-kleinkind het oorlogstrauma van 1830 nog niet verwerkt).

 2. 7

  @Ruud: Nee, alleen Vlaanderen. Elementen die fusies moeizaam maken (of doen falen) zijn cultuurverschillen en taalverschillen. Dus we houden het bij Vlaanderen.

  @Crachàt: Dat zou mij een rotzorg zijn wat Wallonië doet. Misschien moeten die fuseren met Luxemburg?

 3. 14

  Hmmm. U zal toch met 6 miljoen zééér individuele individuen moeten onderhandelen Steeph…
  Bedenk overigens in de marge het gemak waarmee u ‘onmogelijk of moeizaam’ maken bestempelt (cultuur of taal): België worstelt daar al z’n geschiedenis lang mee.

 4. 17

  Voor de oorlog had je in Nederland een paar cultuurdragers die Brabant voor alles in het hart hadden: Antoon Coolen, Toon Asselbergs. Maar of ze ook aan Zuid- dachten weet ik niet.

 5. 18

  @Crachàt en Ruud: Het was een vraag, niet mijn mening. Ik ga dan ook niet een fusie verdedigen. Alleen de discussie prikkelen.
  En ik wil al helemaal niet beweren dat het economisch niet goed gaat in Vlaanderen.

 6. 19

  @Steeph 2: dat is het oficiele doel. Het werkelijke doel is dat je als directeur hoger op de apenrots zit als je bedrijf groter is. Er zijn onderzoeken (ik ben te lui om de link op te zoeken) waaruit blijkt dat op rationele gronden de meeste fusies (> 80%) als mislukt beschouwd kan worden.

  @Steeph 7: Hoe kom je er bij dat er minder cultuurverschil is tussen NL en VL dan tussen VL en WL? Onderschat je het cultuurverschil tussen NL en VL niet. Uit eigen ervaring weet ik dat behoorlijk groot is.

  @Carlos 4: Dan heb jij een andere bron dan ik.

 7. 20

  @Toni: Ja, hoger op de apenrots. Al te bekend. Is ook precies wat ik verwachte als reactie toen ik 2 schreef. Je kan ook nog alle mislukte fusies noemen (als je kijkt naar het nuttig rendement).

  Qua cultuurverschil redeneerde ik vanuit NL. Fuseren met Duitsland of Engeland of zo is nog moeilijker dan met Vlaanderen.

 8. 21

  Een waarheid is uiteraard een eigen kijk, maar wellicht is Vlaanderen welvarender dan Nederland.
  Wallonie daarentegen is een anomalie ergens tussen een Bourgondisch derdewereldland.
  Mara de praat aan de toog en in het frituur, en de bouwstijl aan de achterkant van de huizen in precies even chaotisch en anarchistisch en surrealistisch aan beide zijden van de taalgrens. Zo ook het eten, zo ook de somme slimheid en slimme domheid. En dit vele vele malen sterker qua band als tussen Vlaanderen en Nederland.
  Mescaline16: ik ben afkomstig van Antwerpen, en heb derhalve de link met Brabant gemist. In dubbele betekenis, heb Brabanders altijd als een beetje getikt geweten, en met het hart op de beste plek. FelliniBelgen. En veel hoger kan ik niet bedenken qua lof :-)

 9. 22

  Steeph, Je wilt dus fusieren hoe dan ook. Is iets voor te zeggen. Dan staan Balkeneinde hoger op de Europesche apenrots. En dan is Belgie misschien wel de geschikste kandidaat. Waarom de walen geloost moeten worden is me niet duidelijk (toch weer een paar miljoen mensen als extra ondersteuning voor de apenladder).

  Maar wat dacht je van NL als Bundesland. Of misschien kunnen we beter ook officieel de 51ste staat van de V.S. worden. Dan hebben we ook iets meer invloed op de keuze van de werkelijke baas van ons land.

  Maar ik wil ook eens de andere kant op denken. Als aanhanger van “small is beautifull” wat dacht je van het opsplitsen van de grote landen als mogelijkheid voor NL om relatief hoger op de rots te komen?

  Het Europa van de regio’s, zoals door Heiniken gepubliceerd spreekt me wel aan.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurotopia

 10. 23

  Ik heb niet zoveel op met de “Groot-Nederlandse gedachte”, die met name sinds de Tweede Wereldoorlog vooral bij uiterst dubieuze politieke randgroeperingen nog op enig enthousiasme kan rekenen. Maar als zo’n fusie zou betekenen dat Freya van den Bossche onze stijve, truttige, kleinburgerlijke regering komt vervangen, ben ik helemaal voor.

 11. 25

  Ik denk dat we zo moeten aanpakken als Air France bij KLM deed. We noemen het een fusie maar het is in feite een overname. En we laten het ‘merk’ Vlaanderen nog een tijdje bestaan.

  Nee, serieus gezien lijkt me dit geen goed plan. De enigen die er echt voor zijn, zijn volgens mij die lui van het Vlaams Belang.

 12. 26

  Maar goed: nu Guy Verhofstad en Jan-Peter Balkenende naar dezelfde kapper gaan, zijn de eerste stappen op het fusiepad natuurlijk al gezet.

 13. 27

  Ben het grotendeels eens met je, Toni, maar bij het ‘ff opsplitsen volgens big businessperspectief’ haak ik af.
  Het gaat voorbij aan alle gevoeligheden die nu net alle visie op ontwikkeling tegenwerken. Terug naar de hertogdommen, en waarom geen eigen leger van noordwestLimburg.
  Smurfenland.
  Voor mijn part blaast men vanavond elke Europese grens op, gedaan met die kruideniersmentaliteit.

 14. 30

  Als we aan dit soort fusiegesprekken gaan beginnen, kan ik er nog een paar bedenken : Amsterdam en Rotterdam zoeken aanluiting bij Turkije of Marokko in verband met hun bevolkingssamenstelling…

 15. 32

  @Crachat,

  Ik begrijp niet goed wat je met ‘big businessperspectief’ bedoeld. Als het is omdat het uit de koker van een biermagnaat komt, dan verwijs ik naar de opmerking van F.H. die zelf al zij dat het een zaadje was dat nog verder moet groeien. Dus niet FF, maar meer een denk richting. En ik blijf van mening dat denken goed is.

  Bedoel je een dat je er tegen bent dat het conglomoraat Europa of Belgie moet worden opgesplits in zelfstandige onderdelen. Zoals dat ook in het bedrijfsleven gebeurd, dan wil ik je meegeven dat dat vaak efficientere bedrijven opleverd. Het dumpen van onrendabele onderdelen (Wallonie?) is dan weer een minder sociaal en qua Europa een voor mij ongewenst effect.

  Schaalvergroting maakt corruptie ook makkelijker, het is veel makkelijker om een europese regering om te kopen, dan de regeringen van 25 landen of 75 regio’s. En ik geef toe dat bij een te kleine schaal vriendjespolitiek zeer verleidelijk is. Ergens moet een optimum zijn. Regio’s van 5 miljoem mensen vind ik dan niet eens zo’n slechte maat.

  En natuurlijk moet er samengewerkt worden in Europa. Maar ik ben trots op mijn eigen cultuur, en dat wil ik blijven, dus wel graag rekening houden met de onderlinge verschillen (Die volgens mij in Europa veel groter zijn dan in de V.S.) en waak ervoor dat een een soort oncontroleerbare molog ontstaat.

 16. 34

  Dit soort van opdeling heeft volgens mij enkel voordelen voor de zakenman. Elke regio heeft z’n noodgedwongen specialisatie, en dat handelt lekker.
  MIJN ‘cultuur’ is er een van kruisbestuiving, samenleven en sterkten en zwakten combineren binnen één maatschappij.
  Zie jij volgens het Heinekenprincipe al onderhandelingen gebeuren tussen de VS, China en 75 Berlusconi’s?
  Indien Europa niet in noodvaart meer en meer één wordt, dan blijft er niets over van Nederland dan pakweg een Anton Pieckschilderijtje.
  Dat elke cultuur z’n eigenheid niet zou blijven behouden is een gemeen populistisch fabeltje. Die cultuur blijft enkel gegarandeerd naast het corporate thinking. Slechts een meerderheid aan enthousiaste voorstanders van en vertegenwoordigers in Europa staat garant voor het behoud van die identiteit.
  Hoe oprechter die schaalvergroting zelf gewenst wordt, hoe fijnmaziger dat Europese netwerk kan bestaan.

 17. 35

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/1134712783905.html

  Als of de duivel ermee speelt, he..


  LEUVEN/BRUSSEL – De voormalige Belgische vice-premier Louis Tobback betreurt het dat zijn land zich in 1830 afscheidde van Nederland. ‘Als België, Nederland en Luxemburg nu nog een geheel zouden vormen, behoorden we tot de invloedrijkste landen ter wereld’

  ‘Ik betreur de scheiding, maar ongedaan maken, dat kan je niet meer’, zei de huidige burgemeester van Leuven vrijdag in krant Het Laatste Nieuws.

 18. 40

  Volledig oftopik, maar PdvP doet niet mee,. *zucht van verlichting*

  Five Humpty Dumpty’s sitting on a wall,
  Five Humpty Dumpty’s sitting on a wall
  And if one Humpty Dumpty should accidentally fall. . . . crack
  There’ll be four Humpty Dumpty’s sitting on a wall

  Excuse all, maar ben verheugd dat we, wat betreft deze egghead, we het niet mee gaan maken.

 19. 42

  [email protected]: Die blik van de man beviel me niet en het verbaasd me enigszins dat er ergens mensen waren die werkelijk dachten dat hij de politiek in zou gaan, tis een *&&*^%.

  Geduld DP “jouw” tijd zal komen en dan ben ik werkelijk benieuwd of je je oprechte kritische verontwaardiging zal behouden en dan de nieuwe ruling class gaat afzeiken( denk het wel ;)

 20. 47

  Weet je DP, is het cafe al open, verbaas me roerend in mijn bakpan kijkend naar het screen, over het voorafgaande. Vraag me af of ik nu een bocht heb gemaakt of U of.. ?

  Oei, keyboard is nu vet geworden.

 21. 48

  Ik weet het..multidimensionele tijd is een grid die verstoord wordt door massauitwisselingsdeeltjes. Een soort kuiltje op een plat vlak. Als je maar lang genoeg door een sterke kijker kijkt zie je je achterhoofd.
  Twas gewoon een tijdskwestie ;-)

 22. 49

  Ik sta stomverbaasd over wat Heineken met Spanje uitspookt. Castilie, Catalunya en de Basken kan ik niet meer terugvinden. Dit is allemaal net zulk gebroddel als in ’18.

 23. 50

  In de ideeëngeschiedenis van de NL/BE-samenvoeging hoort eenmaal de naam van prof. dr. Pieter Geyl te worden genoemd, alleenstaand pleitbezorger van 1946 tot aan zijn dood in 1966.

 24. 52

  fusiebesprekingen tussen be en nl?
  *zoekt zijn franse leerboeken op*
  *zet zijn huis in de verkoop*

  jullie doen maar, ik ben al bijna weg.

 25. 53

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel zit te wachten op de hereniging met de taal- en cultuurgenoten aan de andere kant van de Maas. Ik zou ook niets hebben tegen een aansluiting bij Keulen trouwens.

  Heel limburg en het rijnland… Ik noem het Vasteloavendjland!