1. 2

  Zowiezo verdelen over meerdere banken onder een (zo mogelijk) gezamenlijke tenaamstelling. En banken kiezen met een stabiel beleid rond hun (internet)spaarrekening, dus niet de banken met rare acties of nieuwkomers.
  Verder ben ik vooral blij dat het probleem bij mij tamelijk beperkt is. Als je moet gaan piekeren over hoe je je geld veilig weg zet, tja, dan heb je mijns inziens meer geld dan gelukkig maakt.

 2. 3

  Tja, ik kan natuurlijk proberen een huisje met een ingestort prijsje te kopen, die voor een redelijke prijsje te verhuren, te laten onderhouden door een zeer betaalbare immigrant, met de opbrengst later nog een huis je er bij te kopen.
  Op de korte termijn heb ik dan misschien een huizenpark, groot genoeg om van nationaal belang te zijn. Dan laat ik de boel op de lange termijn ploffen en hou mijn hand op bij de Staat.
  Da’s dan precies het moment dat ik met pensioen kan en me terugtrek in de riante villa die ik met “hard werken” heb laten bouwen in een of ander zonnig oord.
  Er is in dit geval maar één probleem: waar haal ik die 100.000 of meer vandaan?

 3. 4

  @peter, 3: huurinkomsten zijn ook niet meer wat het geweest is… Bv. Koop een huis van 250.000, eerst ben je 10% kosten koper kwijt. Stel dat de huurinkomsten 1000 per maand zijn dus 12.000 p/j. Daarover moet je nog belasting betalen en evt kosten voor onderhoud huis. Zet je de 250.000 weg tegen 5% rente, dan heb je 12.500 verdiend (nog wel -1.2% doen voor belasting), zonder al te veel gedoe.

  Vroeger pakte je wel de waarde stijging van je huis mee, dat dan weer wel.

  Correct me, als ik iets over het hoofd zie.

 4. 5

  Verspreiden.

  Wat olie, goud en andere vaste spullen. Obligaties doen het ook nog goed (nagenoeg risicoloos) in vergelijking met aandelen. Daarnaast wat investeringen in kunst (wel tricky) en wat huisjes.

  Ik streef naar een waardevast vermogen dat geïndexeerd stijgt. Korte termijn-winsten zijn voor paupers.

 5. 7

  @3 en @6: Ja, ik dacht al dat ik ergens fout zat…..
  Maar ja ik ben ook niet gewend met dit soort bedragen om te gaan, laat staan te bedenken wat jer er mee zou kunnen doen.
  Ik dacht alleen, ik doe iets met huizen. Daar was alle ellende mee begonnen en toch verdienen sommigen er aardig mee.

 6. 8

  @7 de truc zit hem in het splitsen in studentenkamers, die doen bijna €40/m2/maand.

  Zorg wel voor dunne gipswanden voor een optimale communicatie tussen de bewoners. :-)

 7. 9

  @peter: de truc zit (of beter: zat) ‘m in de leverage: met dit eigen vermogen als basis leen je 400.000, waarmee je 2 huizen koopt. Daarmee verdien je dan 25.000, dus geen 12,5% rendement op eigen vermogen maar 25 %. Tijdelijk probleem is dat banken niet meer zo scheutig uitlenen. Dus moet je nu nog even wachten tot de ellende groter is, dan vrijwel geheel met eigen geld pandjes kopen en over een paar jaar met die panden als onderpand weer geld lenen voor de verdere uitbreiding. Alleen is de 100k een beetje weinig daarvoor. Beter richt je een vastgoedfonds op met deze strategie, laat anderen investeren en strijk je risicoloos de managementfee op…

 8. 11

  #3 brengt me wel op het idee dat het misschien interessant is te investeren in immigranten. Biedt ze 10 jaarlonen in eigen land aan, als ze daarvoor 5 jaar voor jou hier komen werken. Daar moet je makkelijk een dozijn Bulgaren/Roemenen voor kunnen krijgen en nog wat geld over voor een advocaat die het juridisch in orde brengt.

 9. 12

  @8, 9 en 11: Dank u. Nog steeds geen 100.000 bij mekaar, maar rijk aan ideeën weer wel.

  Overigens voel ik me steeds idioter op Sargasso. Er komt een keur aan specialisten voorbij die veel beter met cijfertjes en geld om lijken te gaan.
  Zo begin ik nu te beseffen hoe stom het is om een hier legaal aanwezige migrant tijdelijk gratis logies aan te bieden in het tuinhuisje.
  Met de spa en de hark die nu buiten staan weg te roesten had ik heel wat geld bij elkaar kunnen schoffelen.

 10. 13

  @12: Ja ik zou bijna treurig zeggen, omdat die advocaat dan een week voor je werkt en net zoveel kost voor die week als 1 van die Roemenen voor 5 jaar.