Vrijdag Vraag – Internet moet dingen vergeten

Naarmate de rol van internet in het leven van mensen groeit, neemt ook de hoeveelheid privé informatie toe. Foto’s van uit de hand gelopen feestjes en ingezonden stukken met een uitgesproken mening voor kranten of blogs zijn eenvoudig te vinden. Deze informatie kan op een later moment in het leven er bijvoorbeeld voor zorgen dat een sollicitatie een onverwachtse wending neemt.

VraagtekenJuristen en privacydeskundigen pleiten nu voor een houdbaarheidsdatum voor informatie op internet. Hiermee kan om de zoveel tijd het internet wat “vergeten”.

Goed plan?

Vanavond worden de Big Brother Awards 2007 uitgereikt. Drie van de genomineerde zaken zijn hier in het afgelopen jaar ook voorbij gekomen (Swift, Passagiersgegevens, Elektronisch Kinddossier). Het feit dat het überhaupt mogelijk is om te kiezen voor de awards is al een teken aan de wand. Hopelijk wordt deze prijs ooit overbodig.

 1. 1

  Géén goed plan. Het doet me denken aan de papierversnipperaars van de Stasi ten tijde van de val van de muur. Als het aan prins Bernard had gelegen was een deel van het NIOD archief ook ‘vergeten’.

  Een bedrijf dat iemand afwijst op grond van een in een ver verleden uit de hand gelopen feestje is sowieso geen prettige werkgever.

 2. 5

  het internet vergeet aan de lopende band. links verdwijnen of simpelweg safety by numbers verhullen het. alleen de echt extreme gevallen zullen voortleven.

 3. 6

  Zo lang er maar een goede privacywetgeving bestaat alles bewaren (is dat nu het geval? lastig). Het internet lijkt me iig een feest voor toekomstige historici. Een oplossing kan zijn om werkelijk alles op te slaan en pas na 70 jaar vrij te geven. Al zullen slimme internetters (hackers) schijt hebben aan deze tradtionele gedachte.

 4. 9

  [quote=”archive.org”]Browse through 85 billion web pages archived from 1996 to a few months ago. To start surfing the Wayback, type in the web address of a site or page where you would like to start, and press enter.[/quote]

  http://www.archive.org/web/web.php

  Ik zou wel graag controle hebben over hoelang content blijft bestaan die ik zelf heb geplaatst. Goed idee dus.

 5. 10

  Ik zou wel graag controle hebben over hoelang content blijft bestaan die ik zelf heb geplaatst. Goed idee dus.

  DRM voor comments?

  /rent hard weg

 6. 11

  ..en vergeet niet ook ouderwetse informatie met enige regelmaat te laten verdwijnen zoals mijn foto’s in SS-Maiden uniform in SS-Auschwitz fotoboeken.

 7. 12

  Ongeacht of het idee goed, is het natuurlijk practisch onhaalbaar. Als jij (of een vriend/vriendin van je) een foute feestfoto op internet hebt gezet, kan iedereen hem copieren en tot oneindig bewaren en ergens anders plaatsen. Zelfs als je dat wereldwijd zou verbieden (als dat al kon), is de controle vrijwel onmogelijk.

  Mensen moeten gewoon (net als bij ele uiting van henzelf) goed nadenken over de consequenties van wat ze op internet neerzetten. Daarnaast moet je er voor zorgen dat misbruik van die gegevens onmogelijk wort gemaakt (commercieel misbruik loeihard bestraffen en de overheid zoveel mogelijk macht ontnemen).

 8. 13

  Internet lijkt me nu juist de plek waar je zelf verantwoordelijkheid neemt voor wat je erop plaatst en voor hoe makkelijk je te vinden bent. Dus niet en je volledige naam op je hyves profiel zetten en al die foto’s van die keer dat je in je eigen kots lag te slapen.

 9. 14

  @12: Inderdaad. Ik denk dat het besef van wat “op internet staan” kan betekenen nu pas een beetje aan het doordringen is. De jongere generatie is inmiddels door schade en schande al een stuk wijzer.

 10. 15

  een mens heeft een geheugen en dat kan al worden doorgegeven aan anderen, generaties zelfs. schrift, foto, film, internet… en bij iedere vooruitgang hoort de hysterische reflex van verbieden, controleren en betuttelen? misschien mensen bewust maken wat jejezelf aan kan doen en juist de voordelen ervan inzien!

 11. 16

  Eens met Bismarck en Spuyt (#12 en #14). Het is waar dat wie diepverborgen schatten van het internet (info van lang geleden en beveiligde stukken) wil opvissen, die wel weet te vinden met behulp van een goedbetaalde, slimme nerd. En dan zijn er natuurlijk nog de hobby-hackers. Maar ook voor het internet werd er gegrasduint in de tas van de postbode, gevist in de brievenbussen en gerommeld in vuilniszakken. Wie daar de tijd (en dus het geld) voor heeft is sterk in het voordeel en om wille van gelijkheidsprincipes zou het dus beter zijn alles openbaar te maken. Privacywetgeving en justitiële straffen hebben misbruik nooit kunnen uitbannen. Dat kan dus vervelend zijn voor een enkele “stoute” burger, maar het heeft ook soms een enkele regering of bedrijf in verlegenheid gebracht. Zelfs al zou er Alzheimersoftware bedacht worden om internetinhoud te vervormen betekent dat nog niet dat je onbevangen alles op internet kan kukelen. Zelfs een paar uur virtuele openbaring kan je de kop al kosten. Dus denb na bij wat je doet. Dat geldt voor het virtuele verkeer net zo goed als bioj het oversteken van de straat.

 12. 18

  Lijkt me onmogelijk om het internet iets te laten ‘vergeten’.

  Wat wel kan is zoekmachine Google aanpassen en oude informatie eruit filteren.

  Dat zou niet eens zo’n gek idee zijn.

 13. 19

  en bij iedere vooruitgang hoort de hysterische reflex van verbieden, controleren en betuttelen?

  Nou dacht toch dat ik de grote lijnen aardig in mijn hoofd heb zitten, maar deze is me toch compleet ontgaan.

  Care to lay out @Sloopkogel ?

 14. 20

  Ja aub ’n EU richtlijn ivm dit soort dingen, bv. invoering comité dat verzoeken kan behandelen om bij hoogdringendheid elementen te wissen uit het net, cf. de eerdere “je geraakt nooit uit Google cache” berichtgeving hier. Gelijk ook een instantie à la Straatsburg of Tribunaal Den Haag die racistische of homofobe sites aanpakt. Zodra we dat alles geregeld hebben via die nieuwe grondwet, neitwaer ;-/

 15. 22

  @20: Wat denk je met een Europese richtlijn/wet te bereiken? Net alsof een foto niet op een servertje in IJsland, Israel, of (desnoods) Noord-Korea kan worden gezet. Of ga je dan maar meteen alle glasvezels doorknippen en een standalone Euronet maken?

 16. 25

  Het internet dient gezuiverd te worden van laster en valse insinuaties. Tot nu toe is de wetgeving teveel gericht op bescherming van de daders en niet op compassie met de slachtoffers van laster en valse insinuaties.

 17. 26

  @carlos Vervang eerst maar eens de manipuleerbare en oncontroleerbare stemcomputers met transparante controleerbare stemmachines .In de UK zijn ze volkomen doorgeslagen ,daar manipuleren en controleren ze de massa nu ook al met behulp van voice analysers . De overheid vertrouwd de bevolking nog minder als de bevolking de overheid

 18. 27

  kim, ging het hier niet over het internet? de toename van PET-flessen vind ik persoonlijk ook zorgelijk, maar dat ei hou ik even op in deze post. internet daar ging het toch over?

 19. 28

  @Carlos Moet je een kijken hoe klein het vertrouwen ,tussen overheid en bevolking in België is . De wereld wordt kleiner en het vertrouwen in de leugens van regeringsleiders ook . Balkenende is een leugenaar ,die uren kan kletsen zonder openheid te geven over bepaalde zaken.Zijn voorbeeldfunctie als leugenaar wordt opgevolgd door bepaalde schaapjes onder de bevolking en dat mag je ze niet kwalijk nemen .We zijn die oorlog in Irak ingerommeld en nu gebeurt het weer met die EU en zijn extreem rechtse anti terreur wetgeving .Nou ,nou …lang leve politiestaat europa .Terreurdreiging komt bepaalde extremisten uit het meest agressieve bedrijfsleven erg goed uit .Hitler heeft het ook gebruikt om aan de macht te komen .
  Valse insinuaties op het internet ?Ik vind de Media zich nogal massa manipulerend opstelt .De telegraaf begint zich met de dag verder als een soort van neo fascistische propoganda machine van het bedrijfsleven te gedragen . Ze oordelen niet ,ze veroordelen .

 20. 29

  Het heeft wel een voordeel als iedereen weet dat het Internet alles blijft onthouden. In dat geval wordt er toch iets beter nagedacht of je het wel in een reaxi of logje moet zetten.

  Ook wel een ‘aardig’ voorbeeldje bij de hand gehad. Een lokale politicus had voor ie zich aansloot bij een locaalbelangpartij een zeer kritisch weblog tegen de gemeente. Omdat de gemeente aangaf ergens tegen te zijn, logde hij 3x dat ie juist erg voor was. Later in de politiek werd ie ook opslag tegen zonder enige onderbouwing. Hij had wel snel zijn logjes over het onderwerp van zijn server gehaald, maar dat lukte hem niet voor dat wayback-archive. Daar heb ik dus maar een kopietje van gemaakt. Maar eerlijk gezegd kon dit ook al voor het Internet tijdperk. Als iemand iets in de krant schreef, dan kan ik dat ook tot 1864 terugvinden in de bieb en/of bij de krant.

 21. 30

  Lijkt me een patch waarbij het werkelijke probleem onopgelost blijft voortbestaan: het feit dat werkgevers menen elk wissewasje op te moeten duikelen, de informatie voor zoete koek aannemen (fijn als je door een ander een oor bent aangenaaid) en totaal niet relevante gegevens meenemen in de sollicitatieprocedure. Daar zou feitelijk iets aan gedaan moeten worden. Wellicht is de kans groot dat dat vanzelf gebeurd, de arbeidskrapte komt er al fors aan en dan kijkt een werkgever wel beter uit dan alle neuzelarijen er aan de haren bij te slepen.

  @Kim:

  Zijn voorbeeldfunctie als leugenaar wordt opgevolgd door bepaalde schaapjes onder de bevolking en dat mag je ze niet kwalijk nemen

  Werd het ze maar wél kwalijk genomen. Hoe belachelijk is het dat het geheugen van het gros van de bevolking tegenwoordig nog geen zes maanden ver terug gaat en alles maar voor zoete koek wordt geslikt? Van de week, een dag voor prinsjesdag, werden er wat mensen van de straat geplukt en gevraagd naar maatregelen van het oude en het huidige kabinet. Daarbij stelden ze allemaal iets in de trend van ‘Gerrit Zalm gaf van alles terug’, het vorige kabinet bezuinigde niet zo belachelijk als het huidig kabinet’ (Pardon!??) etc. Menigeen is allang vergeten waarom Rita Verdonk ook alweer op moest stappen, waarom het kabinet viel of meent dat het CDA in alle Paarse kabinetten heeft gezeten. Dat kan je de media kwalijk nemen maar de burger toch óók.

 22. 31

  Een beetje offtopic maar toch:

  Ik vraag me vaak af hoe lang al die user generated content die ‘wij’ op het internet zetten blijft staan?

  Bijvoorbeeld de foto’s die ik upload naar Flickr. (En ik vraag het me niet af omdat ik denk dat het zulke geweldige foto’s zijn maar juist omdat ik wel weet dat het niet zulke geweldige foto’s zijn. Als ze heel goed waren dan kan ik er denk ik wel van uit gaan dat ze worden bewaard.) Zijn mijn foto’s over 1 eeuw nog steeds te zien op Flickr? Digitale opslagruimte wordt steeds goedkoper dus waarom niet?

  Er komen elk jaar op Flickr 1 miljard foto’s bij dus dat wordt een gigantisch archief, heel interessant voor toekomstige generaties. Wij weten alleen nog niet wat ze over 1 eeuw interessant zullen vinden.