1. 6

  dat is toch geweldig, minder mensen. zo’n beetje alle problemen die we hebben zijn overbevolkingsgerelateerd. die reli’s hebben alleen koters nodig om het tanende aantal jezusfanclubleden te compenseren zeker :)

 2. 8

  SloopKogel

  Overbevolkingsgerelateerde problemen los je niet op door in NL of BE met wat minder te zijn.
  Chinezen en Afrikanen vangen dat verschil vlotjes op

 3. 9

  Er zijn teveel mensen op deze aarde en zeker in Nederland. Hoe noemen demografen dat ook alweer?…de bevolkingsdruk per km is te hoog.
  En de verhaaltjes van het CPB dat er hier makkelijk 20 miljoen mensen kunnen wonen geloof ik niet.
  Daarom vind ik een bevolkingsafname niet erg in een land waar tot de industriële revolutie (ongeveer 1850) tussen 3,5 à 4 miljoen mensen woonden.

 4. 10

  @9: 89% van de bevolking woont in de randstad. Dat betekent dat in de andere ruim driekwart maar 11% woont. Daar is nog behoorlijk wat ruimte dus.

  Het is maar hoe je het bekijkt. Als je nederland volledig zelfvoorzienend en duurzaam wil maken, moet je inderdaad terug naar die 4 miljoen mensen.

 5. 20

  Toen ik dit bericht voor het eerst las dacht ik dat dit een verkapte manier was om ons te vertellen dat abortus weer verboden gaat worden, eveneens als voorbehoedsmiddelen.

  Maar misschien is dat niet toch niet zo. Om een betere bevolkingsopbouw te realiseren is euthenasie een goede oplossing. Maar dat is niets voor de CU.

  (aj, als ik dit weer teruglees is die een na laatste zin wel erg cru. Maar ja, nu noem ik de termen preventieve euthenasie en post natale abortus als een grap. Maar over 20 jaar zul je zien dat het serieus is.)

 6. 22

  @ imgikke,
  Niet van jezelf schrikken!
  Ik hoop al jaren dat alleen en vooral op éthische gronden de ‘zelfbeschikking’ mogelijk zou worden gemaakt.
  (voor euthanasie moet je eerst erg lijden…en dan nog maar 30% aanvragen gehonoreerd!).
  Nu denk ik mèt jou dat pas over 20 jaar om económische redenen ‘meer’ mogelijk wordt – natuurlijk overgoten met een chr-ethisch sausje in deze langdurige reli-cultuur..
  maar toch.. liever zo, dan die maar blijvende betutteling van een relatief grote minderheid die maar geen gehoor vindt.

 7. 24

  Rouvoet zou er eens ovber kunnen nadenken om alsnog van portefeuille te wisselen. Onderwijs is nu in handen van iemand die verstand heeft van zaken waarmee de bevolking alleen nog maar ouder zou kunnen worden.
  Als Rouvoet Onderwijs alsnog in handen kan krijgen dan wordt het Nieuwe Leren vervangen door een ouderwets lessenpakket waar aardrijkskunde, rekenen, en bijbelstudie de hoogste prioriteit krijgt: Gaat heen en vermenigvukdigt u!

 8. 26

  Aandeel gezonde levensjaren vergroten: het makkelijk en aantrekkelijker maken om gezond te leven, goede (preventieve) gezondheidszorg.

  Verder gewoon wachten tot de babyboomhobbel voorbij is.

 9. 28

  @Spuyt12: Huh, dood? Nee joh, die leven nog. Dat zijn inderdaad de kinderen van Trees en haar Canadees. Ga maar naar de CBS site en zie hoe het zich ontwikkeld.

  @eli: goed punt. En eigenlijk zie je dat nu al gebeuren. Het verschil tussen mijn ouders (tegen de 70) en mijn grootouders toen die net zo oud waren is levensgroot.
  Vijf jaar doorwerken dan maar?

 10. 30

  Er is straks helemaal geen tekort aan kinderen. Dat is namelijk een contradictio in terminis: er zijn altijd teveel kinderen, met name in vliegtuigen en supermarkten.

  Er is een bejaardenoverschot. Dat is helemaal niet erg voor Rouvoet, want hij bestiert een bejaardenpartij. De bejaarden van 2021 zullen gezonder en vitaler zijn dan die van nu, en een grotere rol in de maatschappij willen spelen. De overheid dient dan slechts een situatie te scheppen waarin dat goed kan. Niet meer gemotiveerde en goed functionerende werknemers op laten kankeren alleen maar omdat ze 65 zijn zou een goed begin zijn.

  Als het toch een probleem blijkt te zijn (de kosten van medicijngebruik bijvoorbeeld), dan hoeven we helemaal geen actief doodmakingsbeleid te voeren. We hebben al zo’n slechte naam in het buitenland. We nemen gewoon wat maatregelen, uitsluitend om onze kwakkelende economie op gang te helpen. Te denken valt aan het verlagen van de hygiëne-eisen in horeca-keukens, het verlagen van de accijns op alcohol, mildere normen voor fijnstof rond gebouwen, u kent het wel.

  En, dit plaatje blijft natuurlijk een model. Als we doorgaan met allochtonen pesten, bokken ze ooit een keertje echt op. Als die überdodelijke vogelgriep ooit nog eens echt komt, ziet het plaatje er niet meer zo uit. Wie weet wat de toekomst nog voor ons in petto heeft?

 11. 34

  Zelfde probleem als na de pestepidemie(ën) van omstreeks 1350. 30% van de bevolking weg. Dat gaf ook wat ongebalanceerdheid, een babyboom en dus een ouderdomspiek.

  En kijk zo rond 1450/1500. Wat een culturele explosie. Zowel kort na de dip als met het ouder worden van de post-pest generatie (en de ellende daarna ;)

  Nee, we hebben geen minister nodig hoor.
  Dat lost zichzelf wel op. Ik heb alle vertrouwen.
  Zowel in de mens als in de natuur.
  laissez faire, laissez aller, laissez passer.