1. 3

  Hoezo ‘gunstig economisch’ tij? Gunstig voor wie?

  Mogelijke tegenvraag: hoe lang gaat het geroep (bloggen) in de woestijn (cyberspace) nog door?

  Mogelijk antwoord: totdat de jongens (praatjesmakers) van de mannen (doeners) gescheiden worden?

  De olie raakt op (toch?): gauw nog wat praatjes posten!

 2. 10

  Eerder 60 jaars cycli

  http://www.ravibatra.com/

  Omdat Ravi Batra uit India komt, combineert hij Oosterse wijsheid met Westerse economie. Hij heeft daar een paar toegankelijke boeken over geschreven. Hij kwam zelfs tot een aantal voorspellingen op basis van sociologische cycli. Een van zijn voorspellingen was dat tegen het einde van de twintigste eeuw het communistische systeem in elkaar zou storten; het was aan het einde gekomen van haar cyclus. Batra zei dat het communisme onder haar eigen gewicht in elkaar zou storten en dat in de eerste vijfentwintig jaar van de 21e eeuw het kapitalistische systeem hetzelfde lot te wachten stond. De grenzen van de groei zou dan zijn bereikt.

 3. 11

  Tot het moment dat Israël Syrië aanvalt en Iran reageert met een kernbom en dan Israël en Amerika ook waarop Rusland weer…
  [img]https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2006/04/Depressing%20news%20from%20Indiana%20Jones.gif[/img]

 4. 12

  Nou nou , Phonkee en Carlos, wat negatief weer ja…

  Zoals iedere CEO kan beamen, ” “When the wind rises, some people build walls. Others build windmills.”

 5. 13

  RennieB: Maar hoewel niet echt on topic, zijn ze wel geheel correct. On topic ben ik bang dat er wel een redelijk nare tijd aan zit te komen, al kan ik niet zeggen hoe lang dat gaat duren. Ik weet alleen dat het waarschijnlijk nog in mijn leven gaat gebeuren (even gesteld dat dat niet voortijdig be-eindigd wordt.

 6. 14

  @Bismarck, wat natuurlijk ook weer nietszeggend is. Voortijdig beeindigen kan uiteraard ook nog over 20 jaar. Daarnaast weten we niet hoe oud je bent :-)

 7. 15

  Bismarck: Dat we gaan is geen discussie punt, dunkt me.

  Wat betreft de moeilijke tijden die er aan zitten te komen ben ik het helemaal met je eens. Ik hoop dan ook dat iemand de moeite neemt om, met name de PDF’s die ik aangerijkt heb, leest. De vraag in deze is dan ook inderdaad hoe lang gaat dit duren. Als we het vergelijken met een val als in 1929, dan zal de wederopbouw een aantal decennia kunnen duren. Mocht de correctie minder ernstig zijn, laten we stellen, 1987, dan kan het in een jaar of 5 overwaaien…

  Maar laten we niet vergeten dat 1929 en het vervolg daarop geleidt heeft tot WOII…

  Laten we daarom met name de politieke ontwikkelingen volgen die het gevolg zijn van enorm stijgende werkloosheid en dergelijke. Laten we waken voor simplistisch opportunisme…

 8. 17

  Bedoel je nu te zeggen dat ik de simplistische opportunist ben? : )

  Dat van die party oprichten is iets wat zich ooit gevormd heeft en me niet meer loslaat. Als er meer zijn, mensch verenigd uzelf.

 9. 18

  Elke vergelijking met 1929 gaat mank, alleen al vanwege het enorme verschil in informatiebeschikbaarheid. 1987 was net als 2001 meer een correctie op de beurs dan in de economie en was er ook bijna geen ‘wederopbouw’ nodig.
  Blijft dat er fundamentele problemen in de wereldeconomie zijn, waarvan met name de amerikaanse consumptie-economie, dreigende tekorten aan energiebronnen en explosieve economische groei in Azie een labiele combinatie vormen.
  Mij lijkt het economisch tij de komende jaren nog wel gunstig en de vooruitzichten worden beter met een andere man/vrouw in het Witte huis.

 10. 19

  alleen al vanwege het enorme verschil in informatiebeschikbaarheid.

  zie PDF @ 5# 2

  Door de verbeterde informatie voorziening is een klein signaal al over de hele wereld te volgen. Ergo, de eventuele crach zal zich veel sneller voordoen. Het kaartenhuis zal sneller ineen storten…

 11. 20

  PS Het gevaar zit hem in de financiering van deze tekorten.

  Voorheen was dit aan China en Japan om staatspapieren te kopen. Alleen geven China en japan al duidelijke signalen af de reserves te willen vasthouden op dit punt. Dus geen nieuwe staatspapieren meer te kopen. De hoeveelheid obligaties die de VS weg zet is gelijk gebleven, doordat er enorme Hedgefunds de taak van voorgaande landen hebben overgenomen. Deze durfkapitalisten nemen dus blijkbaar genoegen met weinig rendement. Wat een beetje is als een aanvaller die op het doel wil staan…

  Wat nu steeds duidelijker wordt, is dat deze Hedgefunds gefinancierd worden door de FED…. (Plunge Protection Team, 1987)

  Daardoor zie je ook dat de Amerikaanse beurzen eigenlijk nog maar hele kleine uitslagen laat zien. De AEX bv heeft dagen van + 2/3% of – 2/3%.

  Dit zie je niet op de Dow etc.

  Door op deze manier geld in je eigen economie te pompen werk je enorme inflatie in de hand. Reactie van de FED is het verhogen van de rentevoet.
  Deze combinatie samen met de huizen bubble en nog andere indicatoren moeten wel leiden tot een correctie en in het meest waarschijnlijke geval tot een crach…

 12. 21

  Ai, de grootste faillisements fraude ooit!

  Check eens RTL Z en met name de update van Willem.

  Ik zie het IMF en de Wereldbank al handenwrijvend de miljoenen aan noodhulp schenken. Om daarna met grandioze rentebetaling vaste grip te krijgen op de Verarmde Staten!

  Zouden de bekentenissen van een economisch huurmoordenaar zomaar ineens ook op kunnen gaan voor de VS. En Nederland natuurlijk.

  Crach, Zalm aan de lijn met Arnal, die regelt noodhulp bij zijn vrienden. En Nederland betaalt zich scheel aan belasting voor de rentebetalingen, de rest van het nietige bestaan…

 13. 22

  66.000 miljard aan toekomstige verplichtingen! Buiten het twin deficit en handelstekort om!

  Moehahahaha ik lach me dood. Werkelijk.

  Ze staan met z’n duizenden op het schip aan het roer, de muur komt steeds dichterbij, en iedereen kijkt een andere kant op maar doen NIETS… RAMKOERS!!!!

  Iedere lutser die nu nog kan stellen dat het allemaal wel meevalt. Wake up and smell the coffie!

 14. 23

  Ach crach. Wat is een crach als je al op de voedselbank aangewezen was? Met enige mazzel kun je zelfs je studieschuld aflossen voor de prijs van een brood. Het enige probleem is dat dat brood dan zelfs met die 30% van Balkenende en Co. dan niet meer te betalen valt, maar tussen onbetaalbaar en totaal onbetaalbaar zit vanuit het perspectief van ‘de arm(lastig)e’ weinig verschil. Ik zie alle zorgelijke gezichten dan ook met enig leedvermaak aan; ook weinig hebben heeft zo zijn voordelen.

  Feit is dat we al een aantal decennia aan het crachen zijn. Maar het gaat heel verneukeratief, heel geleidelijk en daarom is niemand er ook ooit echt door gealarmeerd geweest. Dat komt pas als het te laat is, as usual met dat soort zaken. Hmm, tsja, korte-termijn denken, de root of all evil.

  Niet waar zullen analisten zeggen en wijzen op economische groei her en der, maar als je de cijfertjes gaat bekijken dan is die groei meestal en veelal te herleiden tot ‘niet duurzame’ ofwel trendgevoelige bedrijfsresultaten en ‘tulpengektes’ (inverse crach) en maar maar zelden tot structurele vooruitgang bij voornamelijk het armere deel der bevolking. De momentele situatie in eigen land lijkt me daar een treffend voorbeeld van. Hoe anders konden we in vijf jaar tijd vanuit internet-era in het voedselbanken-era belanden en toch Shell’s winst met vele tientallen procenten de lucht in zien schieten?

  De grenzen aan de groei zijn, verassende wendingen in het verhaal zo als technologische vooruitgang op gebied van energievoorziening en milieu even buiten beschouwing gelaten, wel bereikt. Niet voor multionationals nee, maar wel voor ons gewone stervelingen, en zonder die ‘verassende wendingen’ gaat het verhaal zijn, dat de gevestigde belangen (zoals die van oliemaatschappijen, banken en multinationals) de broodnodige politieke hervormingen die noodzakelijk zijn om het naderende economische onheil af te wenden, onmogelijk zullen maken. Dat naderende onheil zit hem in onze afhankelijkheden van diezelfde partijen en de onevenredig grote macht die hen dat oplevert. En omdat onze politiek door die belangen in de houdgreep gehouden wordt gaat dat op de korte termijn niet veranderen. Daarvoor moeten we naar de wortels van het probleem en die zitten hem in de kapitalistische en liberale aannames die bij gebrek aan een werkelijk ideologisch weerwoord vrij spel hebben op de gang van zaken in de wereld (de ‘vrije’markt). Sociaal darwinisme ‘in progress’ kortom. De grondige hervorming die veranderingen ten goede impliceren moet, zie ik niet plaatsvinden onder dit gesternte. De bom moet kennelijk eerst barsten.

  Het einde is kortom nog lang niet in zicht. Er zal helaas waarschijnlijk nog miljarden malen nodeloos gestorven en geleden moeten worden voor we tot het inzicht komen. Mensen willen het niet zien namelijk, en het is ook ‘not done’om erop te wijzen heb ik gemerkt. Kapitalisme is hip; koste wat kost. En ik ben maar een simpel lager opgeleid maoistje, een SP-stemmer die verblind door mijn ideologie zonder ooit zelf na te denken de grote leider in zijn voetsporen volgt en die de concurrentie kennelijk niet aankan of anders uberhaupt niet flexibel genoeg is…. Als ik de kritiek hier op dit ‘anti-SP bolwerk’ tenminste soms moet geloven.

  Jaja.

  Nou mensen. Eat your heart out. Het wordt allemaal nog veel erger. Crachend de nacht in met Mark, Wouter, Jan-Peter en Alexander. Yippieeeee!

 15. 25

  @Chiel:

  Elke vergelijking met 1929 gaat mank, alleen al vanwege het enorme verschil in informatiebeschikbaarheid

  Of vanwege de (afwezigheid) van oorlogsschulden, de structurele deflatie, de Kondratievcyclus, het ontbreken van een WTO/IMF, etc. etc. Alleen domme mensen beweren dat de geschiedenis zich herhaalt: elke situatie is uniek.

  @RennieB:

  Door op deze manier geld in je eigen economie te pompen werk je enorme inflatie in de hand.

  Inflatie van assetprijzen ja, erg hoor. Zeg, hoeveel bezit jij in Nasdaq stocks? Niet veel me dunkt, dus waarom zeik je zoveel over een eventueel spatten van de aandelenbel? Het is niet alsof de beurs zoveel invloed heeft op de echte economie weet je…