VPRO’s Tegenlicht vraagt om hulp

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Dossier:

COLUMN - VPRO’s Tegenlicht vraagt om uw input: hoe gaat u de crisis te lijf? Film uw creatieve oplossingen en wie weet komt het in de uitzending. U heeft tot 1 september de tijd.

Welke creatieve oplossingen kun je bedenken om geldgebrek tegen te gaan? Op een gegeven moment had ik het: bekers rapen op festivals. Een paar jaar geleden was ik voor het laatst op Lowlands. Van toen herinnerde ik mij het bekers rapen: als je vijf bekertjes inleverde, kreeg je een muntje terug. Dat muntje was één biertje waard, oftewel 2 euro 60. Wat nu, bedacht ik me, als je het hele weekend niks anders doet dan glazen rapen? Dan heb je zo een paar honderd euro bij elkaar verzameld! En als je op die manier alle festivals afgaat, dan kun je zo een mooie vakantiebonus bij elkaar rapen. Zet een camera op je hoofd, en je kunt er ongetwijfeld een boeiende reportage van drie minuten van maken. 

Ik dacht dat ik een origineel idee te pakken had. Maar wie schetst mijn verbazing toen ik op Lowlands dit jaar hordes professionele glazenrapers zag. En dat terwijl je inmiddels elf bekers moest verzamelen voor één muntje.

Aanvankelijk dacht ik dat het gewone festivalbezoekers waren. Maar ze waren wel heel geconcentreerd bezig. Nu heb ik het zelf een aantal jaren geleden ook wel eens een uurtje gedaan. En het werkt verslavend. Als je er eenmaal inzit, spot je lege glazen ook veel eenvoudiger. Je ziet die glazen ineens overal.

Ik ben, wil ik maar zeggen, ook bekend met het verslavende aspect ervan. Maar wat ik nu zag, was andere koek. De glazenrapers waren vaak uitgerust met meerdere tassen. En doken zelfs de vuilnisbakken in. Alles om optimaal te kunnen glazen rapen. Ik kreeg het vermoeden dat ze georganiseerd waren. Zoals de Pakistaanse polaroidfotografen dat ook waren. De volgende dag las ik over een jonge Pool die vorig jaar zo’n 3000 euro bij elkaar had geraapt. Belastingvrij.

De glazenrapers deden me denken aan de ongenaakbaren uit India. Ze maakten deel uit van Lowlands en tegelijkertijd ook niet. Iedereen wist dat ze er waren, maar niemand merkte ze op. Alsof ze onzichtbaar waren. Een lagere soort. De glazenrapers leken zich voort te bewegen in een andere dimensie die om onverklaarbare redenen zichtbaar was in onze dimensie. Hier lees ik dat de glazenrapers voornamelijk Poolse krakers zijn die soms een half jaar kunnen leven met wat ze in drie dagen op Lowlands verdienen.

Afijn, ik denk dat het wel interessant beeldmateriaal zou kunnen opleveren. Maar wellicht heeft u veel betere verfilmbare ideeën om de crisis te lijf te gaan. Mocht dat zo zijn, dan kunt u ze hier in de comments kwijt. Of u filmt het. En wie weet wordt uw bijdrage verwerkt in de uitzending. U heeft nog tien dagen (tot 1 september) om in te zenden.

Reacties (4)

#1 Moos

Aandelen kopen van 3d printbedrijven in de vs. Ik ga rijk worden

  • Volgende discussie
#2 Joost

Haal 50 polen op, beloof ze 1000 euro en stuur ze naar lowlands om drie dagen glazen te rapen. Geschatte opbrengst: 100.000 euro, minus 50k loon minus onderdak en vervoer. Moet je toch 30-40k in het handje opleveren.

Of althans, dat maakte ik op uit het verhaal dat een Poolse glazenraapster (begin twintig, geen tatoos) me vertelde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Crisis? What crisis?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Martin Broek

School opzetten voor autische leerlingen. Kost de ouders wel wat, maar met garantie op diploma en toelating. PDNOSsers, betalen minder dan Aspergers en NLDers weer wat meer etc. Moet een markt voor zijn nu gewone scholen die leerlingen met smoesjes weren. Over twee jaar zal ook het middelbare onderwijs geen rugzakjes meer krijgen is mijn prognose en dan komen er ook lekker veel dropouts tussen 13 en 17 jaar op de markt. Dus wel zorgen voor uitbreidingsmogelijkheden. Zo gek is dat liberaliseren nog niet.

  • Vorige discussie