Maar op dit moment verkeren ze nog in het vagevuur. Aanstaande vrijdag gaan de Ieren voor de tweede keer stemmen over de EU grondwet, die men tegenwoordig om tactische redenen het Verdrag van Lissabon noemt.
Na het wegstemmen van de vorige versie van de grondwet door Frankrijk en Nederland hebben de regeringsleiders onder leiding van Frau Merkel bedacht dat de volgende editie zoveel mogelijk buiten het democratische proces om goedgekeurd zou moeten worden.
Hier in Nederland zijn we daar als makke schapen in meegegaan onder de bezielende leiding van het CDA en als gevolg van de laffe opstelling van de PvdA.
De enige hoop tot een duidelijke democratische uitspraak over het broddelwerk (ja het is een verbetering, nee het is verre van goed te noemen) moet nu dus komen van de Ieren. En die zijn stevig verdeeld. Wat de uitkomst zal zijn aanstaande vrijdag is zeer ongewis.
Als je de de recente ontwikkelingen aldaar een beetje volgt, kan je niet anders dan denken aan hoe het hier in Nederland ging in 2005. De regering kan maar beter zijn mond houden, anders stemmen alleen maar meer mensen tegen. Een “neutrale” folder met geld van de overheid wordt gezien als propaganda. En vooral het bedrijfsleven roept om het hardst dat het nodig is omdat er anders rampspoed over het Ierland zal komen. Waar hebben we dat meer gehoord.
Wat wel anders is in Ierland, is de rol van de kerk. Het voornamelijk Katholieke Ierland is bang dat de grondwet zal leiden tot het verplicht aborteren van al die roodharige kinderen. Dat is natuurlijk kolder. De tegenzet is daarintegen weer heel vergezocht. Het Vaticaan zou namelijk overwegen een van de oprichters van de voorloper van de EU, Robert Schumann, zalig te laten verklaren.
Ik wens de Ieren alle wijsheid toe in het bepalen van hun stem. Ga voor korte termijn pragmatisch gewin of kies voor een echte democratie in Europa.
Reacties (17)
Maarja, wat als ze weer tegenstemmen? Volgend jaar een derde referendum? Of wordt er even gedaan of er hard vergaderd wordt, daarna twee zinnen geschrapt, eentje bijgeschreven (over een verbod op abortus van roodharigen) en de titel vervangen van het Verdrag van
LissabonMadrid, waarna Ierland plechtig belooft dat de plaatselijke rechters uitspreken dat er geen referendum meer nodig is?Excuseer, ik kan echt alleen nog maar cynisch zijn over de EU-Grondwet/het verdrag van Lissabon en het democratisch gehalte daaraan in elk mogelijk perspectief.
Je kan dat verdrag wel blijven tegenhouden, maar de hoop dat er daardoor op termijn een alternatief, beter verdrag zal liggen (“echte democratie in Europa”) lijkt mij een illusie. Het afstaan van nationale soevereiniteit aan het instituten als het EP is, hoe nobel ook, geheel tegen de populair-politieke tijdsgeest.
Suggereer je nu dat een tegenstem de echte democratie (wat dat ook mag zijn) dichterbij brengt? Zoaj: ha ha ha. Europese referenda worden vooral gebruikt om ongenoegen te uiten, zoveel mag toch wel duidelijk zijn (met uitzondering van eurofiele landen als Spanje en Luxemburg). Het lijkt mij naïef om te denken dat zelfs een verdrag dat een volwaardig EP schept, aangenomen gaat worden per referendum.
Een maand of wat terug werden de Ieren opeens een stuk positiever over Europa door de gedachte aan Europese steun in de wereldcrisis. De laatste polls laten ook nog steeds een Yes zien.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ireland/6235390/In-Irelands-European-Union-referendum-campaign-Yes-side-on-course-for-victory.html
@Ronald: Ja, dat denk ik. Of beter gezegd, dat blijf ik naïef hopen (@Thijs).
Als het voor de tweede keer strandt, zal toch een andere aanpak nodig zijn. En als er dan een werkelijk meer democratische constructie uit komt, ga ik persoonlijk naar Ierland om zoveel mogelijk Ieren te overtuigen dat het dan wel een goed plan is om voor te stemmen.
Steun het Ierse Nee: http://www.steuniersnee.nl/
Volgens mij zijn kleine onafhankelijke staten die net zoals vroeger gewoon vrijhandel met elkaar bedrijven welvarender dan een grote bureaucratische moloch die alles op zeer grote afstand van de kiezer regelt en waarvan de leiders zelf amper democratisch gekozen zijn. Ook zal er minder overheidsconcurrentie tussen landen zijn omdat er meer gelijkgeschakeld gaat worden en dus experimenten met beleid bv in kleine landen uitblijven en dus ook geen navolging kunnen krijgen. http://www.youtube.com/watch?v=pw7XwexR2ec (kan je eigenlijk youtube hier embedden?)
@seven: nee, je kan youtube niet embedden.
@Steeph: Maar je tip van pina-dagsluiting:
http://quietube.com/
word door mij zeer gewaardeerd.
Tja, vagevuur of voorgeborchte?
Klaus loopt vanuit Tsjechië lekker David Cameron te pesten. Het laatste wat Cameron wil is om een referendum aan te bieden aan de Britse kiezer, terwijl die verkiezing toch steeds dichterbij lijkt te komen.
Ik begin opeens te twijfelen aan die polls.
‘Sinn Fein activist and lawyer Ruadhan MacAodhain, 26, who opposes the treaty, disagreed with claims that the Yes vote ws rising. “There are very few doors that I’ve knocked on where people are saying they voted ‘No’ last time and are now voting ‘Yes’. Despite what the polls are telling us, it is going to be very, very close.”‘
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ireland/6235390/In-Irelands-European-Union-referendum-campaign-Yes-side-on-course-for-victory.html
En als we in Afghanistan genoegen nemen met een ons welgevallige uitslag van gemanipuleerde verkiezingen…
…dan zullen “we” het voor de Europese stembusuitslagen ook wel doen.
Stemmen ze daar electronisch ?
@larie: Uh, die tip kwam niet van mij. Maar ben wel blij dat jij blij bent.
Over Klaus gesproken (@12), in Tsjechië doen zijn vrindjes nog steeds moeilijk over het Verdrag: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8281098.stm
:)
het is angstig stil in ierland