1. 1

  Ik geloof er niets van en raad het sterk af om nu de niet meer aan te vullen voorraad aan te spreken.

  In 1993 boorde men o.a. in de Soudan en in zuid Lybia, toen werd geschat dat er ruwweg 50 vierkante kilometer fossiel water op 2000 meter diepte aanwezig was (ligt op een grote lens) op die plekken. Is regen van 10k geleden.

  Conflicten zullen slechts toenemen. Elke pomp in Afrika wordt wel door iemand in bezit genomen, vallende sociale structuren en geweld als gevolg.

  Pompen als de situatie stabiel is zeg over een eeuw of wat en dan nog realiseren dat het een tijdelijk uitstel is om met z’n allen te vertrekken. Die regio was leuk -15/10 K geleden maar nu ondoenlijk daar te blijven.

 2. 2

  “Die regio was leuk -15/10 K geleden maar nu ondoenlijk daar te blijven.”

  Dat is mooi gezegd larie, dat zouden ze van meer regio’s moeten zeggen
  ;-)

 3. 3

  Ja..precies, zelf wonen we ook op een zinkend schip ;)

  Laten we als geologische-deep-time-vluchtelingen (west-europa/noord-afrika/bangladesh/atollen en nog wat) ons gaan vestigen in bijvoorbeeld Australie of de opgewanrmde Oeral, als de Aboriginals ons willen hebben natuurlijk. We beloven gewoon dat we niet in de grond gaan peuren.

  U lacht wellicht maar die tijd komt eraan.

  Het wachten is op een zee ( zeg maar tsunamie;) van bloed of, hoop ik, een persoon die in staat is mondiaal te denken en dat over te brengen.

 4. 4

  @3: Mag in Australie toch wel eens wat meer regen gaan vallen. Verder zal het bevolkingsaantal naar beneden moeten, al gebeurt ook dat wel vanzelf natuurlijk.

 5. 5

  Jazeker @Bismarck..soms, al mijmerend met een glas wijn in de tuin onder de sterren (mijn scherpste tijd) zie ik een wereld voor me met minder mensen maar wel gelijken.
  De geologische krachten zijn groter dan de waan van de dag van Homo Sapiens Sapiens.

  Nederland beweegt zich naar noordwest en australie ook, komt wel goed met die regen down under. Wat rest is een ontkoppeling van Noord en Zuid Amerika ( equatoriale stroming, hersteld deepseacurrent) en een stijging van de ridge boven IJsland.

  Man.. werd ik maar 1 miljoen jaar ;)

 6. 6

  @5: Ik zou bijna zeggen, was ik maar al een paar miljoen. In het verleden zijn ook interessante dingen gebeurd (op grote schaal). Voor geologische krachten is een miljoen jaar trouwens ook nog maar kort.

 7. 8

  De lange termijn perspectieven van Australie zijn anders niet best hoor qua bewoonbaarheid. Er valt te weinig regen en voedingsstoffen. De vruchtbare grond is dun en zeldzaam en regenereert dus zeer langzaam.