1. 3

  Vind de vertaling van de oorspronkelijk term voor de categorie waar Nederland in valt:
  Systematic failure to uphold safeguards
  in de Volkskrant als:
  Matig
  ook van zeer groot gevoel voor understatement getuigen.

  Braak.

 2. 4

  Waarschijnlijk was 7 categorien volgens de redactie een tikkeltje ingewikkeld voor de Volkskrantlezer, dus hebben ze het maar even ingedikt naar 5, met een eigen interpretatie erbij.

 3. 5

  Overigens vind ik de interpretatie wel wat streng. Ja, onze privacy is de afgelopen jaren gillend achteruit geschoten. Ja, de overheid heeft meer macht dan ik zou willen. Maar om Groot-Brittannië nou op één lijn te zetten met de meest extreme politie-staten ter wereld?

 4. 6

  Jongens, niet overdrijven. De Volkskrant heeft de twee hoogste categorieen, die niet op de kaart voorkwamen, weggelaten en de categorie ‘onbekend’ toegevoegd. Verder wat kleurtjes veranderd.

  Het zou ook voor het eerst zijn dat de Vk informatie moedwillig afdikt.

 5. 7

  @Christian: Het ging me niet eens over het weghalen van de categorieën, dat is begrijpelijk. Maar wel om de kleurverandering. Geel bleef geel, maar (signaal)rood werd oranje. Waardoor het specifiek opvallen van NL in de oorspronkelijke kaart bij VK veel minder is geworden.
  En verder vind ik de kwalificatie “matig” ook niet correct.

 6. 8

  @5: Welk land is dat dan volgens jou? Ik kan geen ergere politiestaat bedenken dan het VK, waar je in de steden letterlijk constant gefilmd wordt, zodra je de deur van je huis open doet en waar je internetgedrag individueel wordt gemonitord (een vriend van me heeft er eens een paar maanden gewerkt voor een universiteit, nog voor 2001 en hij werd met zijn internetgedrag geconfronteerd).

  @6: Wel even opletten, ze hebben de namen van de categorien ook veranderd, in feite zijn een aantal categorien meteen even naar boven geschoven:
  Adequate = groot
  Some = Redelijk
  Systematic failure = matig
  Lijkt me toch wel een heel erg vrije vertaling.

 7. 9

  ps. In het geval vrien ging het om email die hij kreeg waar hij over werd aangesproken, hij was niet bezig met het opzetten van een illegale server ofzo (kon hij niet eens).

 8. 10

  @Steeph. Maar op de oorspronkelijke kaart was het gebruik van roze verwarrend, omdat je intuitief niet aanvoelt dat dat erger is dan rood. Het gebruik van zwart voor het ergst is nog steeds raar. Ik zou van zwart knalrood gemaakt hebben, roze lichtrood en rood oranje, dus precies zoals de Vk het deed.
  @Bismarck. Er staat niet ‘systematic failure’ maar ‘systemic failure’. Dat is een groot verschil.

 9. 13

  @5 inderdaad: de volkskrant gooit gewoon “adaquate”, “significant” en “consistently upholding” op een hoop, zeker daar die laatste niet bestaan. De benaming voor de overige cathegorien lijkt me overig ook overeenkomstig het rapport. Goed dat ze Jansen&Jansen aan het woord laten, jammer dat er niet aan dat recente rapport gerefereerd wordt waarin stond dat niet de afzonderlijke maatregelen, maar de aaneenschakeling van kleine privacy beperkende maatregelen (en het gebrek aan discussie daarover) een gevaar vormt.

 10. 15

  @13: Griekenland zat wel degelijk in de categorie significant (dus 2 categorien hoger dan het beste volgende land). Het feit dat op Griekenland na de hele wereld niet verder komt dan een onvoldoende (want zo vertaal ik “some safeguards, but weakend protections”), betekent niet dat we de categorien maar wat moeten bijschaven, zodat het gemiddelde niveau op matig komt.

  Zeg gewoon waar het op staat: Nederland faalt over de hele linie (best mogelijke vertaling van “systemic failure”) in privacybescherming. Daar is de kwalificatie “matig” echt een eufemisme voor en dat heeft de Volkskrant er toch opgeplakt. Daarmee komt het kaartje ook ineens niet in overeenstemming met het artikel (als je het kaartje bekijkt, denk je: Nederland valt nog wel mee). “Gelukkig” staat nu al vast dat Nederland volgend jaar een kleurtje donkerder wordt, met de wetgeving die momenteel in de pijplijn zit, hopelijk schrikt dat wel iemand wakker.

 11. 16

  De termen daargelaten is het schema van de Volkskrant beter in die zin, dat ik bij de kleur roze niet denk dat het land er erger aan toe is dan bij een land met rode kleur, wat in de versie van Privacy International wel zo word aangegeven.

 12. 17

  @eMphase dat zie ik nou helemaal niet zo.

  In het eerste kleurenscala is zwart duidelijk van God los, en pimpelpaars reden voor extreme zorg. Rood is zeer zorgelijk.

  De tweede versie zwakt die interpretasie af naar “niet echt iets bijzonders mensen, doorlopen”.

  @BartB eind jaren ’70 werden vier aktieve linkse jongens afgeluisterd, zwartgemaakt op niks en later finaal vrijgesproken voor plannen en sympathieen en zo meer voor terrorisme. MI5 cs stonden er niet fraai op in het Penguinboekje dat ze toen schreven.

  Het kan zijn dat men een schaap zocht om meer kansrijke opsporingsmaatregelen tegen de IRA te
  mogen gebruiken, maar vreemd blijft het.

 13. 18

  Kleuren hebben nou eenmaal niet overal dezelfde betekenis, dus localizing is soms op zijn plaats. Slordig aan het origineel vind ik dat de kleuren van de kaart niet dezelfde zijn als van de legenda.

 14. 19

  @Mescaline,
  Dat betekent niet dat ik het eens ben met de keuze om rood te veranderen naar oranje en roze naar rood, maar tussen roze en rood zou ik rood een meer ‘kritieke’ kleur vinden dan roze.

 15. 20

  En dan nog deze invalshoek: Voor een gelukte legenda boeit vooral onderscheidendheid. Het oranje (geelbruin) plus geel zijn m.i. onhandig gekozen. Net als het roze (paars) plus rood. Verschil mannen en vrouwen wat betreft kleurinterpretatie is groot. Verder meet dit politiek en niet zozeer een test op lokatie. Want voor bepaalde soorten van privacy zou ik het zwarte Alaska of rode Frankrijk verkiezen boven Nederland. Enfin. 2008 blijft nodeloos complex.

 16. 25

  Nu ja de kleur moest wel veranderd want de inlay is hetzelfde (beide Europa, bron is t zelfde kaartje) en schending van het auteursrecht willen we toch niet, bovendien komt signaalroze in de krant nooit als zodanig over en is de kleurstelling in het oorspronkelijke plaatje ook wel eigenaardig, rood roze zwart, was mesca al zei…

  Wat echt niet klopt is dat de bescherming van de privacy in Griekenland door de volkskrant “goed”wordt genoemd terwijl de twee weggelaten categorieen niet voorkomen. Griekenland is kennelijk adequate igv abuse maar loopt ook de hoofdprijs “consistently upholds human rights” mis, net als overigens, de hele wereld. Jammer dat de Vk zijn conclusies op dit atagiaireplaksel baseert en niet op het oorspronkelijke rapport.