Voetbalwedstrijden hebben enorme ‘ecological footprint’

Dat er voor de ordehandhaving rondom voetbalwedstrijden ieder weekend weer honderdduizenden euro’s belastinggeld over de balk worden gesmeten mag als bekend verondersteld worden. Maar wist u dat de ecologische voetafdruk van een voetbalwedstrijd ook nog eens gigantisch is? Transport, catering en afval dragen ertoe bij dat er een veel groter beslag wordt gelegd op het aardse ecosysteem dan enkel het veldje (0,5 hectare) waarop tegen een bal getrapt wordt.

hohoho denk aan het regenwoud !They converted the energy and resources used on the day of the match into an ecological footprint – the hypothetical area of land required to support the use of those resources. This method gave the match a footprint of 3051 hectares. (NewScientist)

Terwijl die Ajacieden toch heel ecologisch verantwoord met de trein kwamen?

 1. 1

  Onzinpost. Genre: virussen kosten het bedrijfsleven 13.5 miljard. Ja. Er koffiedrinken kost 70 miljard. Bijbeppen op het werk kost 144 miljard.

  Even wat stats over sargasso: reacties laatste posts: 7 67 18 7 24 40 31 5 17. Ungefer 251/9 = 27

  Bekijkt u dan dit eens,

  http://tinekehenk.web-log.nl/log/2260838

  en bereken het benodigde groeimoment voor deze week

  Ik vind dat het na een groeijaar hoog tijd wordt @sargasso voor een feest met champagne en appeltaart no matter what de toekomst brengt.

 2. 2

  Toevallig een Volkskrant gekocht dit weekend om de groente in te verpakken. Een pond prei ging de kist in in een afgescheurd stuk over Club Rome. Bedankt voor het andere deel.

 3. 11

  Volgens mij is de ecological footprint wetenschappelijk beter onderbouwd dan de angstbeelden die deWinter en Wilders de wereld inslingeren.

  Misschien moeten die laatsten ook maar eens wat aan het kwatificeren van dreiging gaan doen?

 4. 12

  Niettemin handelaren in Angst.. in plaats van oplossingsgericht te denken wordt keer op keer benadrukt dat het allemaal verschrikkelijk mis zal gaan.

  Wat mij betreft kun je types als Wilders en de milieudoemdenkers rustig op één hoop vegen

 5. 14

  Natuurlijke hulpbronnen worden minder. Ondermaatse presentatie op de site onder de link van ecological footprint. Tig verbaasde vragen als je even kritisch leest (of mag dat nu even niet?)

  Champagne forever.

 6. 15

  Ik zie duidelijke overeenkomsten…

  Ons verhaal klopt wel en dat van wilders niet is het argument. ( zonder inhoudelijk op de zaak in te gaan) Ja zo ken ik er nog wel een paar.

  meten met twee maten heet dat

 7. 16

  @oof, ondermaatse presentatie? lees ook eens wat zelf! klik zelf eens wat door. Of moet ik hier alles voorkauwen en als een moedervogel de voorverteerde informatie in jullie onverzadigbare mondjes kotsen?

 8. 22

  “Maar wist u dat de ecologische voetafdruk van een voetbalwedstrijd ook nog eens gigantisch is? Transport, catering en afval dragen ertoe bij dat er een veel groter beslag wordt gelegd op het aardse ecosysteem dan enkel het veldje (0,5 hectare) waarop tegen een bal getrapt wordt.”

  Geldt dat ook voor een popfestival?

 9. 23

  Alleen hele rechtse popfestivals bicat. Het schijnt dat linkse popfestivals weliswaar een zware ecologische footprint hebben, maar het levert ook weer ongeveer 25 extra afvalscheiders op.
  En dan heb ik de lokatie van het festival niet eens meegerekend. Zo is een gemiddeld schuurfeest twintig maal ecologisch vriendelijker dan een festival in de randstad omdat al die boeren dan een dagje geen tijd hebben om de gier uit te rijden…

 10. 25

  @bicat: ja ..en voor VN-conferenties, EO-Jongerendagen, de AutoRAI,
  de Huishoudbeurs, de Kamasutrabeurs, Pausbegrafenissen,
  Mekka-pelgrimstochten en vluchtelingenkampen in het afrikaanse Grote Meren Gebied.