Het verval van Amerika. Geweren zonder geweten

OPINIE - In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Amerika nadert het einde van zijn allesbepalende rol in de wereld.

De Verenigde Staten van Amerika. Land of the free, home of the brave. Het land van onbegrensde mogelijkheden. Het land dat Europa verloste van de Duitsers. Dat het Rode Gevaar overwon. Dat een man op de maan zette. Dat het internet en talloze andere innovaties voortbracht. Iedereen die dit leest, leeft al sinds zijn geboorte in een wereld waarin de VS toonaangevend zijn.

Maar die wereld is aan het veranderen. Amerika is in politiek, economisch en moreel verval. De bewijzen daarvan zien we dagelijks in het nieuws. Een optelsom van deze berichten leidt tot een moeilijk te bevatten, maar onvermijdelijke conclusie: de komende decennia gaan we meemaken dat Amerika gaat worden afgelost als wereldmacht. Here’s why.

Economisch verval: scrap en schulden

De Amerikaanse economie draait niet om produceren, maar om consumeren. Amerika importeert maandelijks tientallen miljarden meer dan het exporteert. Een van de grootste exportproducten van Amerika is bovendien al jaren scrap metal and waste paper & plastics. Met andere woorden: Amerika produceert vooral afval. Lekker duurzaam. Een duidelijker teken van een disfunctionele economie is nauwelijks denkbaar.

Desondanks groeit de Amerikaanse economie, terwijl we in Europa maar blijven kwakkelen. Klopt, maar die groei is een wassen neus. De Fed koopt elke maand 85 miljard dollar aan staatsobligaties om het hoofd boven water te houden. Het resultaat is een paar procent economische groei en een verslaving aan de geldpers. Alleen al de suggestie van tapering is goed voor paniek op de beurs.

Het gevolg van deze gammele economie is dat de Amerikaanse overheid zich steeds dieper in de schulden moet steken om alle rekeningen te kunnen blijven betalen. Het schulden plafond, ooit bedoeld om extreem leengedrag tegen te gaan (filmpje!), werkt niet gedrag-veranderend, maar wordt simpelweg verhoogd zodra het in zicht is. De afgelopen tien jaar werd het met 7.000 miljard opgehoogd; net zoveel als in de zeventig jaar daarvoor.

Politiek verval: partijbelang boven landsbelang

Terwijl de economie dankzij de geldpers in ieder geval nog lijkt te functioneren, maakt de politiek er geen geheim van totaal kapot te zijn. De Republikeinen en Democraten zijn zó extreem gepolariseerd dat ze bereid zijn het land op een paar uur na failliet te laten gaan om niet voor de ander te hoeven buigen. Amerika is verwikkeld in een permanente verkiezingscampagne, waarbij de partijbelangen het landsbelang totaal overvleugelen.

In theorie is een tweepartijenstelsel lekker efficiënt. De partij die de verkiezingen wint, deelt vier jaar lang de lakens uit. Maar als dan die andere partij de baas is in het congres, zijn ze tot elkaar veroordeeld. En als dan een van de twee partijen totaal geschift is – zonder één enkele uitzondering – houdt alles op. Door het gebrek aan een derde partij is Amerika overgeleverd aan de grillen van de teaparty-extremisten.

Het gevolg is dat er geen enkele beslissing meer kan worden genomen. De problematiek van de fiscal cliff en het debt ceiling wordt telkens slechts vooruitgeschoven, rondom Obamacare wordt om elke millimeter gevochten, gun control wetten worden geblokkeerd en zelfs voor een good old inval in het Midden-Oosten krijgt Obama de handen niet meer op elkaar.

Moreel verval: oranje overalls

Misschien wel de meest zorgwekkende constatering is dat Amerika, sinds 1942 zowel de politieagent als de dominee van de wereld, niet alleen in economisch en politiek opzicht achterop raakt, maar ook in moreel verval is. In The Land of the Free wordt jaarlijks tientallen keren de doodstraf uitgevoerd en zit bijna 1 procent van de inwoners in de gevangenis. Een groeiend deel daarvan zit in private gevangenissen, waar ze omwille van winst worden ingezet als goedkope arbeiders. Ja, dat is slavernij. En het groeit hard.

In Guantánamo Bay zitten nog altijd honderden mensen vast zonder ooit een proces te hebben gehad. Als je een baard hebt en een beetje suggestief googelt, is de kans groot dat je dankzij PRISM ook op de nominatielijst staat voor zo’n oranje overall. En als je Julian Assange of Edward Snowden heet, en probeert misstanden aan de kaak te stellen, ben je in de VS je leven niet meer zeker en moet je uitwijken naar het buitenland.

Wanneer spreken we Amerika eens aan op hun totale minachting voor het Kyoto-verdrag of andere pogingen tot behoud van de planeet? Hoe lang wegen Amerika’s prestaties uit het verleden nog op tegen de huidige misstanden? Hoe kunnen we een land waar dit soort zaken open en bloot plaatsvinden, een moreel oordeel laten vellen over de leiders van Syrië, Libië, Egypte, Iran of wie dan ook?

Geweren zonder geweten

Wat blijft er over als je politiek, economisch en moreel achterop raakt? Spierballen. Op militair gebied zijn de VS onbedreigd king of the world. Dat zullen ze nog wel even blijven, want er is geen hogere wiskunde nodig om die positie vast te houden. Kwestie van genoeg geweren blijven kopen met je geleende geld. De hele Amerikaanse samenleving hangt met assault rifles aan elkaar, dus met het draagvlak zit het ook wel goed.

Wat betreft de andere drie onderdelen is het de vraag welk land de leegtes zal gaan vullen die Amerika achterlaat. Op economisch vlak lijkt dat China te worden. Voorlopig lijkt het onwaarschijnlijk dat de wereld ook voor moral guidance naar deze dictatuur zal kijken, maar misschien zien we dat over dertig jaar heel anders. De kans dat de VS dan nog steeds het geweten van de wereld zijn, is zeker niet groter.

Reacties (53)

#1 houtman

Dat het Rode Gevaar overwon

Dit is wel echt lachen.
Roosevelt was de man die de macht van Stalin gigantisch uitbreidde.
Verder, dat de Britse garantie aan Polen van maart 1939 de bedoeling had oorlog te veroorzaken, daar is onder professionals geen discussie meer over.
Waar wel discussie over is is de beweerde garantie van Roosevelt aan Polen van augustus 1939.
De Polen hadden niet veel fiducie in de Britten.
Dat zij ook door Roosevelt verraden zouden worden, dat zagen ze niet aankomen.
Jan Ciechanowski, vormals polnischer Botschafter in den Vereinigten Staaten, ´Vergeblicher Sieg’, Zürich 1948 ( Defeat in Victory, New York, 1947) is het meest vernietigende boek over Roosevelt wat ik ooit las.

  • Volgende discussie
#2 Hans Custers

Het spijt me, maar op kwaliteitsblog Sargasso verwacht ik van een analyse van de problemen van de VS wat beters dan deze open-deuren-intrapperij.

Ik verbeeld me dat ik met slechts 6 woorden een analyse kan geven die minstens zo veel hout snijdt: de wet van de remmende voorsprong.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bolke

”De kans dat de VS dan nog steeds het geweten van de wereld zijn, is zeker niet groter.”

De VS is NOOIT het geweten van de wereld geweest, nazi’s verjagen, ja dat klopt maar alleen omdat er niet meer te handelen viel met de nazi’s, de rooien verslagen, ook dat klopt, maar dat was voornamelijk om de afzetmarkt voor hun wapens veilig te stellen.

”De Verenigde Staten van Amerika. Land of the free, home of the brave. Het land van onbegrensde mogelijkheden”

Een ronkende reclame slogan, maar ook niet meer als dat, alles wat de VS doet en heeft gedaan was uit eigenbelang en als de VS prima handel had kunnen blijven drijven met Hitler dan had jij nu Duits gesproken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Marius

@2 Juist en bovendien zijn de Amerikanen nogal luid als het aankomt op het verkondigen van problemen in eigen land. Problemen die hier ook aanwezig zijn en goeddeels nog erger (kijk maar eens hoe mooi de euro de dollar volgt) maar niemand die erover praat.

Met de Amerikanen die ik ken gaat het moreel en economisch prima, in de VS is ondanks het geklaag VEEL meer kleine bedrijvigheid als hier, is de economie VEEL veerkrachtiger en hoewel het opleidingsniveau gemiddeld lager is heeft het land VEEL hoog opgeleid talent weten te binden. Ook over het arbeidsethos hoeven Amerikanen zich geen zorgen te maken.

De enorme groei van de staat en de corporaties, de steeds toenemende centralisatie dus, is wel een bedreiging. Mijn inschatting is dat dat probleem hier echter minstens zo groot is. Bedenk dat Amerikanen zich door hun daadkracht en visie uit een moeilijke situatie heel makkelijk weer weg kunnen draaien, voor de volgzame en weinig daadkrachtige Nederlandse bevolking is dat veel minder het geval.

Wat wij hier via het nieuws te zien krijgen is hoofdzakelijk Amerikaanse federale politiek en buitenlands beleid. Niet erg fraai maar het is maar een heel klein deel van het geheel. Verder zie ik veel goeds.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HPax

De USA lijken aan het vervallen. De 2e verkiezing van Obama tot hun President lijkt daarvan symbool en bezegeling, kon de 1e van ´m nog als een bizarre vergissing worden opgevat en weggezet.

Inmiddels zijn de USA in de situatie gekomen door de Tocqueville voorzien. Een Democratie, zag T, stopt als een armere meerderheid (Democraten?) inziet dat zij via de stembus een rijkere minderheid (Republikeinen?) voor zich kan laten werken. En dit is aan het gebeuren. De bodemschatten van de USA zijn geconsumeerd en verschoten, het landschap ontgonnen (verwoest), en in wat er nog van over is, moeten / willen te veel mensen delen. De USA zijn overbevolkt. De Amerikaanse overheidsschuld is bevestiging van mijn verhaal.
Verder is het een sociologisch gegeven dat mensen aan rijkdom gewend, er moeilijk van kunnen afstappen. Ze zijn die als hun recht en gewoonte gaan opvatten en gaan roekeloos door. Met Obamacare.

Invoering van Obamacare zal de USA de genade klap geven. Het redelijke, zedelijke verzet van de Teapartiers lijkt futiel. Ze worden binnenlands en buitenlands voor gek uitgemaakt en anderszins gelasterd. Men luistert liever naar astroturf Pelosie* of die valse 1/32 Cherokee Elizabeth Warren.* Want het is zoals David Bowie zingt: ´The wrong words make you listen in this criminal world´.

*Toonaangevende exemplaren uit de Democratische stal, een door en door corrupte partij. Wiener doe ik er ook maar bij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Mangler

@5: Het redelijke, zedelijke verzet van de Teapartiers lijkt futiel

Het land nagenoeg naar de afgrond helpen om tegen een democratisch genomen beslissing te loop de gaan door een handvol nutcases noem jij redelijk? Je bent al net zo van ’t padje af als die teabaggers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Co Stuifbergen

@5: HPax,

het lijkt er anders meer op dat in de VS een kleine groep rijken een grotere groep voor zich laat werken:

Warren Buffet (meen ik) merkte op dat hij minder belasting betaalt dan zijn secretaresse.

En sommige grondbezitters strijken subsidies op die door de belastingbetalers opgebracht worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Niels

@6

Wat voor halucinerende middelen heb jij geconsumeerd, different cup of tea soms?

‘Het redelijke, zedelijke verzet van de Teapartiers lijkt futiel’ – die mensen zijn terecht de Amerikaanse Taliban genoemd. Ze zijn alles behalve redelijk en zedelijkheid is ook niet iets wat je ze mag toedichten.. Wat voorbeelden:

”I’m thinking about killing Michael Moore, and I’m wondering if I could kill him myself, or if I would need to hire somebody to do it. … No, I think I could. I think he could be looking me in the eye, you know, and I could just be choking the life out.”
—Glenn Beck, May 17, 2005

”My only regret with Timothy McVeigh is he did not go to the New York Times Building.”
—Ann Coulter

”The feminist agenda is not about equal rights for women. It is about a socialist, anti-family political movement that encourages women to leave their husbands, kill their children, practice witchcraft, destroy capitalism and become lesbians.”
—Pat Robertson

”I had surgery and I can’t lift luggage. That’s why I hired him.”
—Rev. George Rekers, co-founder of the Family Research Council and one of America’s most prominent anti-gay crusaders, after being caught in the Miami airport returning from a ten-day trip to Europe with a hired male prostitute

”I hope that’s not where we’re going, but you know if this Congress keeps going the way it is, people are really looking toward those Second Amendment remedies and saying my goodness what can we do to turn this country around? I’ll tell you the first thing we need to do is take Harry Reid out.”
—Sharron Angle, the Tea Party candidate who won the Republican nomination in Nevada’s Senate primary, floating the possibility of armed insurrection in a radio interview, June 2010

En het gaat maar door.. nutjobs all of them..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Niet JeZus

Politiek verval: partijbelang boven landsbelang

Moet je eens in Den Haag gaan kijken, krijg sterk de indruk dat het daar niet veel anders is helaas..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Mangler

@8: ik denk dat u @5 bedoelt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 vander F

Alsof China met z’n bij elkaar gefantaseerde ‘groeicijfers’ niet één groot luchtkasteel is, extreem vervuilde lucht bovendien.
Nope, t’is echt niet de VS alleen in allerlei soorten en stadia van verval, this is global.
Er valt niet meer in het wilde weg te groeien, niet meer wat wildernis te annexeren, niet meer extreem tegen ‘de ander’ af te zetten, zoveel anders leeft men niet meer in zeg Mongolië, zo ‘anders’ is het eigenlijk nergens meer.
Wie de laatste 20 jaar de wereld een beetje bereist heeft,
heeft dat zich voor eigen ogen kunnen zien ontvouwen.
Wat zich nu in de VS afspeelt is vrees ik slechts een symptomatische uiting van de huidige globalisering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Dirk Zeeman

@4: Vreemde conclusie, dat de gemiddelde Amerikaan moreel OK is, klaarblijkelijk omdat de Amerikanen die jij kent (indrukwekkende relevante steekproef) zelf niet rechtstreeks mensen naar het leven staan of mishandelen.
Vooral vreemd omdat diezelfde Amerikanen blijkbaar accepteren dat hun regering de slavernij langs de achterdeur weer invoert en grootschalig mensen zonder proces opsluit, langdurig foltert, of op afstand vermoordt met drones, inclusief onschuldige omstanders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 qwerty

Er wordt nogal lacherig gedaan over het logje. Maar ik denk dat het discussiepunt niet is om lacherig over te doen. En dat punt is : …dat Amerika gaat worden afgelost als wereldmacht.

Je kunt roepen dat China grote problemen heeft met de luchtvervuiling of dat Den Haag erger is dan de VS. Ik denk dat Pothoven wel een punt heeft als hij zegt dat de VS gaan verdwijnen als wereldmacht. En daar lacherig over doen is niet terecht want het vacuüm dat dan ontstaat gaat opgevuld worden. En of dat nu door een vervuilend land, een ex-communistisch land of een land rond de evenaar met tropisch carnaval is, maakt niet uit. Er gaat een shift komen van eenzelfde orde als de verschuiving van GB naar de VS net na WOI (pas erkend na WOII).

Het is wel degelijk interessant dat te zien, te erkennen en te analyseren. Of Pothoven dat nu juist, diepgaand of analytisch doet of niet, hij heeft denk ik wel een terecht – politiek – punt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 thalmann

Er wordt sinds het begin van de VS al beweerd dat het in moreel verval is. Dat maakt mij vrij sceptisch over dit type beweringen. Dit stukje brengt niks nieuws maar herhaalt datzelfde riedeltje.

@8
Moet ik hier linkjes geven met vergelijkbare uitspraken van linkse Amerikanen, en de vriendschap van Obama met Bill Ayers? Selectieve berichtgeving, de nieuwe propaganda stijl.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 HPax

@3: citaat: ´De VS is NOOIT het geweten van de wereld geweest,´

Dat – het geweten enz. – is de VS ´een tijdje´ wél geweest! Of dat nog steeds een beetje. De VS is niet ´democratisch´, maar is De Democratie ZelF, mooi, lelijk, haar bastion. Hegel (1770-1831) zag het, en oreerde ex cathedra: ´De wereldgeest is naar de VS getrokken´. (Uit het hoofd geciteerd).

Democratie is nog steeds het wereldgeweten. Maar die Geest trekt zich – geërgerd? – uit de ondankbare VS weg, onder applaus van zijn valse vrienden. De stommelingen en verraders! De sombere schaduw van het socialisme is bezig zich over de USA uit te strekken; het land van de eeuwige dood begint zijn contouren te vertonen. Wie er zich tegen verzet, zoals commuun de fatsoenlijke ´Tea Partiers´, wordt psychiatrisch verwezen. Een USSR methode.

Ik betreur deze decadentie met Obama ingezet. Hij is niet per se schuldig, maar komt uit Chicago (Ref. Malkin).

Voor mij is de VS: Vrijheid, Pearl Harbour, Dankbaarheid, Nat ´Monalisa´ King Cole, en Internet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Andy Cap

@14: “Moet ik hier linkjes geven met vergelijkbare uitspraken van linkse Amerikanen”

Als je niet als leugenaar te kijk wilt staan
lijkt me dat wel aan te raden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Marius

@12 Je TV heeft je een vertekend beeld gegeven. En wat weet jij van het aantal Amerikanen dat ik ken? Ik heb zelf in Massachusetts gewoond en op mijn werk en in mijn bedrijf heb ik voortdurend met Amerikanen te maken. ‘Amerikanen’ accepteren de dingen die jij noemt helemaal niet. Omdat er daar zoveel ophef over is hoor je er hier van. Je verwart de staat en de burgers. Die burgers keuren genoemde dingen daar ook af. En ze kunnen er nog minder aan doen als jij aan de europese verdragen hier die je na een nee referendum door je keel geduwd hebt gekregen. Leuk generaliseren zo. Maar je zit volledig naast de werkelijkheid. De (vele) Amerikanen die ik ken zijn allemaal erg gewetensvolle mensen die meer sociale binding hebben dan wij hier met onze geindividualiseerde verzorgingsstaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Micowoco

‘De VS vormen het enige wereldrijk dat rechtstreeks van barbarendom naar decadentie is gegaan zonder ooit een tussenfase van beschaving gekend te hebben.’ – Peter Mlakar/NSK

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Andy Cap

@17: Ja, ik heb pasgeleden nog zo’n meissie uit California op bezoek gehad: studente aan de universiteit, zeer intelligent.

Maar ze wist niet dat 1% van de bevolking van de USA in de gevangenis zit en dat er op dat moment de grootste hongerstaking uit de geschiedenis van het gevangeniswezen plaatsvond in haar eigen staat California. En toen ik haar dat rap op de monitor voor-googelde was het antwoord:

“I just don’t belief it, I live there. That must be propaganda!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 McLovin

@5: Mond valt open van zoveel stupiditeit in 1 reactie. Mijn god Hpaxje, kereltje, go see a shrink!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Marius

@19 Ik dacht dat het 0.7% was of zo maar dat is nog steeds heel veel. Het betekent overigens niet dat Amerikanen zoveel crimineler zijn. De oorzaak is dat er erg lang gestraft wordt, vaak met minimum straffen waar een rechter niet van af mag wijken. Dat alles is weer het gevolg van de war on drugs die weer het gevolg is van corruptie (er wordt heel veel aan ‘verdiend’) en een grote overheid. En die laatste is veroorzaakt door de grote welvaart, waardoor ook de Amerikanen ‘full circle’ komen en ondanks hun mooie grondwet nu ook een ‘big government’ hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Andy Cap

@21: Wat ik wilde zeggen is, dat er een ontstellend groot aantal Amerikanen is met een verbluffend naieve kijk op de wereld, die vaak niet eens weten hoe de sociaal-economische rewaliteit in hun eigen land er precies uitziet.

Het probleem van de VS is helemaal niet ‘big government’ of ‘small government’, maar het feit dat de regering is overgenomen door het militair-industriel complex, dat er kortelings in is geslaagd doormiddel van informatietechnologie een systeem overeind te zetten om de bevolking (niet alleen van de VS) onder controle te brengen op een manier waar de DDR bleekjes bij afstak.

Ook al zouden ze het overgrote deel daarvan geprivatiseerd hebben (en daar lijkt het sterk op), dan betekent dat nog altijd niet dat daarmee sprake is van een ‘smaller government’

De verklaringen waar jij mee aankomt doet vermoeden dat we te maken hebben met een naieve libertarier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 L.Brusselman

Dat verval beperkt zich niet tot de VS zelf,de trouwste bondgenoten(?)worden meegezogen in het zoch.
Nederland is hiervan een fraai voorbeeld ,met types aan het bewind als Opstelten,Plasterk en Fredje Teeven.
Afbraak van publieke voorzieningen,voorgenomen privatisering van het gevangeniswezen,doorgeschoten privatiseringen uberhaupt,het toenemen van privacyschendingen,paticipatiebullshit etc,etc..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Hanni Bal

@18: Haha :):)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 houtman

@15:
Voor mij is de VS: Vrijheid, Pearl Harbour, Dankbaarheid, Nat ´Monalisa´ King Cole, en Internet.

Vanaf sept 1941 kreeg Japan ook geen olie meer uit Nederlands Indië.
Toen Japan Pearl Harbour aanviel had het nog voor drie maanden olie.
Pas na de blokkade van Berlijn in 1948 kreeg de VS door welke bondgenoot ze groot had gemaakt.
Internet is een CIA vinding, bedoeld voor guerrilla strijd in de VS na een Russische bezetting.
We danken daaraan dat internet decentraal is opgezet, lastig te beheersen.
Nadat de Indianen waren uitgemoord kreeg Manifest Destiny de betekenis van wereldbeheersing.
Met goede bedoelingen, uiteraard, de Britten voelden zich ook al menslievend, daar heette het ‘white man’s burden’.
Lang heb ik dat als grap beschouwd, maar de Britten schijnen het ernstig genomen te hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Arduenn

@25:
Als dat de VS voor jou is dan is voor mij Nederland: ‘legale’ wiet, dijken, tolerantie, pepernoten en compact disks.

Een willekeurige en zeer beperkte lijst feel good-dingen, waar even geen plaats is voor de negatieve dingen, want dan ga ik me depri voelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 McLovin

mhh wellicht zijn de VS te groot en te divers om over te generaliseren? Wil de Maxima discussie over “de Nederlander” niet oprakelen maar als in Nederland de verschillen al zo groot zijn…Wie is de Nederlander? De jonge hippe creatieve ZZP-er in de grachtengordel of de oer-conservatieve doorzon woning inwonende Harry van 51 werkzaam in een metaal groot bedrijf op een willekeurig industrie terrein langs een willekeurige snelweg?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Epko

De VS is inderdaad op alle vlakken aan het degeneren. Het probleem lijkt mij dat eventuele opvolgers op minimaal twee van de genoemde vlakken ‘economisch’ ‘politiek’ en ‘moreel’ geen haar beter zijn. Neem Rusland, wier macht en economie op gas is gebouwd (dat waarschijnlijk over niet al te lange tijd gewoon op is) dat politiek en moreel bijzonder wienig voorsteld, vanuit Nederlands perspectief. Of China, dat ook op deze vlakken tekort schiet. India dan? Economisch gaat het daar ook niet al te lekker. Daarom denk ik dat het goed is als de VS de leading superpower is en blijft. Maar alsjeblieft, laten ze intern orde op zaken stellen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Inkwith Barubador

Korte samenvatting: gecherrypickte momentopnames geextrapoleerd naar wishful thinking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Olav

@28:

Daarom denk ik dat het goed is als de VS de leading superpower is en blijft.

Do remind me: waarom hebben we eigenlijk een “leading superpower” nodig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Epko

@30: “Do remind me: waarom hebben we eigenlijk een “leading superpower” nodig?”

Ik denk dat omdat ik vrees dat we anders een leading superpower krijgen die ons nog minder goedgezind is dan de VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Olav

@31: In dat geval stel ik dus voor dat we onze eigen leading superpower worden.

Dat begint met een onafhankelijkheidsverklaring.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Hans Custers

Wie de huidige problemen van de VS wil begrijpen zou eens wat willekeurige reacties op de brief van Poetin in de NYT van vorige maand op moeten zoeken. Het is behoorlijk onthutsend om te zien hoeveel Amerikanen hun “exceptionalisme” als een voldongen feit beschouwen; als iets dat ze kado hebben gekregen van God en/of de “founding fathers”. Op basis daarvan claimen ze macht en aanzien in de wereld en welvaart als iets waar ze simpelweg recht op hebben. Als je het besef verliest dat je zulke dingen niet zomaar kan claimen, maar moet verdienen, dan gaat het onherroepelijk de verkeerde kant op.

Een andere invalshoek, maar ook interessant, dit verhaal van alweer een jaar geleden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Sjors van Beek

Kern van de zaak: VS is sterkste militaire macht, en meet zich daardoor het recht aan de wereld voor te schrijven hoe zich te gedragen. Terwijl de VS zelf lak hebben aan moraal. Dat wringt.
Leiderschap (‘de baas spelen’) puur op basis van macht is (bijna) dictatuur.
Zie deze wet: http://en.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members'_Protection_Act.
VS behouden zich het recht voor NL binnen te vallen als er VS-militairen voor het Internationale Strafhof worden gebracht. Diezelfde VS vallen andere landen binnen om daar democratie te brengen. Maar Saudi-Arabië laten ze weer met rust.
En nog zoiets: VS bepalen welke landen een kernbom mogen hebben. Pakistan wel, Iran niet.
Kortom: de VS (i.e. de staat) zijn inderdaad moreel in verval. Dan past bescheidenheid, ook al ben je de sterkste.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 HPax

@7: Citaat: ´het lijkt er anders meer op dat in de VS een kleine groep rijken een grotere groep voor zich laat werken:´´

Je moet je niet verkijken op de Rijken. Nabobs en Nizams buiten beschouwing gelaten, kan een Westerse Rijke zich niet rijker voelen en gedragen dan voor een millioen of 10 ($$). Voor de rest bestaat zijn Fortuin uit banksaldi, in cijfers op scherm en papier en klaar voor ´recycling´. Dit volgens de Wetten van de moderne Economie,* ook wel voor Kapitalisme uitgescholden. De Rijken zijn niet slecht, de Armen niet goed, de Overheid is geen god. Marx heeft ons dat wijs gemaakt. Hij loog! Geloof hem niet.

* Ondernemers bepalen de omvang van hun investeringen, de consumenten zijn vrij in het bepalen van de spaarquote en door een Keynsiaans wonder – ‘multiplier’ – komen na verloop van tijd investeringen en besparingen als een gelijkheid bij elkaar. Als dat lukt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Marius

@Andy, #22

Het probleem van de VS is helemaal niet ‘big government’ of ‘small government’, maar het feit dat de regering is overgenomen door het militair-industriel complex, dat er kortelings in is geslaagd doormiddel van informatietechnologie een systeem overeind te zetten om de bevolking … onder controle te brengen…

Wat zeg je me nou! Het probleem is niet een ‘big-government’ maar een militair-industrieel complex? Dat complex groeit aan de bomen zeker. Het militair-industrieel complex is een symproom. Een gevolg van big government. Het is geen oorzaak.

Vervolgens zeg je dat privatiseren een grote overheid niet klein maakt, een enorme open deur maar ook een bevestiging dat de overheid te groot is. Fijn dat je zelf al tot het juiste inzicht komt en dat je zelf je stelling vast onderuit haalt.

PS ik ben geen libertarier, eea ligt heel wat genuanceerder. Maar toch bedankt voor het compliment.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Tzoimbo

@21: “De oorzaak is dat er erg lang gestraft wordt, vaak met minimum straffen waar een rechter niet van af mag wijken.”
Dat is een symptoom. De oorzaak is dat gevangenissen geprivatiseerd zijn. Er zijn dus bedrijven (en een cipiersvakbond) die belang hebben bij zoveel mogelijk gevangenen. Dus is er een gevangenislobby die aandringt op hoge straffen, ’three strikes and you’re out’ wetten en vooral meer War on Drugs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Tzoimbo

@36: Het probleem is eerder ongericht en ondoordacht privatiseren dan een te grote overheid. Zie de problemen die voortkomen uit het privatiseren van de gevangenissen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 HPax

@11: Nope, t’is echt niet de VS alleen in allerlei soorten en stadia van verval, this is global.
Er valt niet meer in het wilde weg te groeien, niet meer wat wildernis te annexeren, niet meer extreem tegen ‘de ander’ af te zetten, zoveel anders leeft men niet meer in zeg Mongolië, zo ‘anders’ is het eigenlijk nergens meer.

Dit is diepzinnig en juist.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Daan van der Keur

Eenmaal was ik in de USA. Het werd een veel kortere vakantie dan ik gedacht had, want ik ben er letterlijk weggevlucht en dat was in 1998. Ik was verbaast over het onverholen racisme, de hoeveelheid extreem dikke nijlpaarden (ik weet echt geen betere omschrijving) op straat, de extreem onbeschofte jeugd die totaal geen manieren heeft maar vooral ook de extreme domheid van de Amerikanen. Voor mij staat The USA dan ook voor The United States of Assholes en sinds kort ook voor The United Stasi’s of America. Zelden zoveel domme mensen (zelfs de intelligente mensen daar zijn extreem dom!) per vierkante kilometer bij elkaar gezien als in dat land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Marius

@38 Het maakt niet uit of iets geprivatiseerd is of niet. In beide gevallen stop je er belastinggeld in. De oorzaak van veel van de problemen is een VEEL te grote overheid en dus veel te veel belastinggeld wat wordt besteedt. Omdat het bij overheidsuitgaven om middels dwang verkregen middelen gaat dienen de overheidsactiviteiten de burgers niet meer.

Kijk maar naar de geschiedenis, dit patroon treedt ALTIJD op als een overheid te groot wordt. Het gevolg is ALTIJD onderdrukking van de burgers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Jan Ondermodaal

Ik maak me meer zorgen over hoe de VVD en hun al veel te rijke vriendjes/stemmers achter die GOP en tea-party idioten aanhollen.

Je mag als je de mazzel hebt een uitkering te krijgen waarbij je kan rondkomen, bijna niets bijverdienen. Wil je gaan werken, dan loop je zwaar risico van die ‘goede’ uitkering in de bijstand terecht te komen als het niet lukt, en dan mag je effectievelijk slavenarbeid (of in ieder geval flink onder minimum loon wat al niet vet is) gaan doen in ruil voor die bijstand, maar degenen die bonus na bonus opstrijken voor bijv het saboteren van de zorg (“ik heb 1 miljoen bezuinigd in een maand werk, dus voor die maand werk vind ik een ton salaris niet bezwaarlijk”), die vinden het ‘heel normaal dat mensen iets terug doen voor een uitkering’.

Degenen die nu regeren, hebben allemaal kunnen genieten van een goed en toegankelijk onderwijs stelsel, kwamen eruit zonder schulden zowat. Vergelijk dat even met hoe een student nu dikwijls met dikke schulden en vaak zonder veel kans op werk de arbeidsmarkt op gaat.

Dan: die “participatie samenleven”, is gewoon weer een excuus om de zorg af te breken en het bespaarde geld via bonussen aan lui te geven die het echt niet verdienen.

Verder wordt stilletjes ook hier het ‘private gevangenissen’ idee ingevoerd, en je weet vanuit de VS wat dat betekent; slavenarbeid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Hal Incandenza

Oei, iemand die ‘Libertariër’ als compliment opvat.. De armoede…

@41
In welke landen zijn mensen het best af? Als in, gelukkigst, gezondst, rijkst, langstlevend etc… Landen met een grotere of een kleinere overheid?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Jan Ondermodaal
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 houtman

@40:
Ik was er vier keer, vanwege het natuurschoon, maar ook om wat van het land te weten te komen.
VS burgers zijn natuurlijk niet dom, maar ze zijn ontstellend onwetend, media stellen niets voor, CNN wordt gezien als communistisch.
Het probleem is de VS maatschappij, en de VS heersende klasse, de rijken.
Schoolopleidingen zijn slecht, en dat de VS something special is, een land ver verheven boven alle andere landen, wordt ingepompt.
Het is dan ook het land waar Libertarians zijn, zij die een land zien als een soort vereniging, waar iedereen dezelfde contributie moet betalen.
Wie arm is heeft dat aan zichzelf te danken.
Vakbonden bestaan nauwelijks.
De eerste keer dat ik er kwam waande ik me in een derde wereldland, vanwege de armoede.
Alleen de overmaatse benzineslurpers maakten me duidelijk dat ik niet in India was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 Joop

@37.

http://www.socialevraagstukken.nl/site/2013/10/18/grotere-ongelijkheid-en-strenger-straffen-hebben-alles-met-elkaar-te-maken/

Dat kan je gemakkelijk op Amerika projecteren.

De toename van de machtsverschillen tussen de sociale klassen vormt de ultieme achtergrond van de stagnerende emancipatie van gevangenen en het strengere strafklimaat. Door de neoliberaal geïnspireerde globalisatie neemt niet alleen de afstand tussen de sociale klassen aanzienlijk toe, er ontstaat tevens, vooral bij de midden- en hogere klasse een neiging tot endogamie waardoor het ‘wij-gevoel’ onder de beter gesitueerden alleen maar wordt versterkt. Als groep verzetten zij zich meer en meer tegen degenen die zij verantwoordelijk houden voor criminaliteit en overlast. Hun geduld met de voornamelijk lager opgeleide en uit lagere sociale klassen afkomstige criminelen is op. Ze eisen van de overheid met steeds luidere stem dat ze strengere straffen oplegt.’

@45.

Dezelfde ervaringen heb ik ook. Het is veel nep, niet echt. Blij dat we het in Nederland een stuk beter hebben geregeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Joop

Wat nogal eens vergeten wordt is dat we de Ami’s niet over een kam moeten scheren.

http://science.time.com/2013/10/22/the-united-states-of-attitude-an-interactive-guide-to-americas-moods/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 Andy Cap

@36: Ok, nog naiever dan een libertarier dan.
Schijnt ook te kunnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 Jan Ondermodaal

Ik heb even gegoogled naar tegenstand tegen de groeiende uitholling van de middeklasse en de creatie van een ‘workforce’ in nederland die waarschijnlijk van foodstamps afhankelijk gemaakt gaat worden (van een bijstands uiterking zou ik net m’n riante lage huur kunne betalen, maar er blijft echt geen geld over voor eten, laat staan entertainment (en dus sociaal contact)).

Je kan je als ‘arme man’ achter http://basisinkomen.nl/wp/ scharen, maar als je dat massaal zou doen (en eisen van de regering) dan kom je gegarandeerd terug in het scenario waardoor we nu in deze politieke situatie zijn beland; stapels echt luie donders (hoog/laag-opgeleid) die gewoon niet meer willen werken, en dan geef je de ‘uitbuiters’ precies ‘het bewijs’ waar ze op hopen.

De aloude nederlandse wijsheid ‘de oplossingen en waarheid liggen in het midden’, applies greatly here.

Kort m’n eigen situatie; Ik heb van m’n 12e tot m’n 18e krantenwijken gedaan, en van m’n 17e tot ongeveer m’n 23e goed verdiend in de IT maar door een voorliefde voor wereld-politiek-verbeterend werk (waaronder moslim extremisme ideologisch bevechten) kreeg ik last van perioden met aanhoudend zwaar slaapgebrek dat helaas een psychose of 8 of 10 heeft veroorzaakt.
Ik heb nu dus een WAO op basis van m’n laatste werk in de IT, waar ik van kan leven en zelfs binnen nederland op vakantie zou kunnen (1x per 2 jaar). En ik bouw internet software waarmee ik ooit uit die uitkering hoop te komen en als ik mazzel heb zelfs flink belasting terugdok aan onze lieve staat.
Wat ‘de regering’ dus heeeel fout doet is het duwen van uitkeringstrekkers richting lagere uitkeringen gekoppeld aan slavenarbeid en voedselhulp terwijl ze er tevens voor zorgen dat die mensen (zoals ik) geen tijd & energie meer overhebben om iets voor zichzelf op te zetten (dat aansluit bij hun ziektebeeld/handicap) en dus zichzelf te rehabiliteren (en mischien zelfs veel meer bijdragen aan de staatskas/samenleving dan via die slavenarbeid).
Dump aub die regel dat ik maar 100 of 200 euro per maand mag bijverdienen, laat me m’n uitkering via eigen werk aanvullen tot iets van 1500 euri netto per maand, AUB. Als ik meer verdien dan die 1500, dan mag je dat best korten op m’n uitkering, maar hang er GEEN clausules aan dat ik weer een baan moet zoeken (wat weer een groot risico op uitkerings-uitholling inhoudt) als ik ‘aantoon dat ik kan werken’. Ik kan namelijk dikwijls NIET werken of zeker geen hele dag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 su

@49: Dus eerst vloeken op initiatieven voor een basisinkomen om vervolgens te pleiten voor een basisinkomen (bijverdienen met behoud van uitkering)? Beetje in de war?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 Andy Cap

@50: Behoorlijk ja!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 Jan Ondermodaal

@50 @51 niet dus. dat ‘basisinkomen.nl’ initiatief gaat mij weer te ver terug naar waar we vandaan komen; een flink percentage v/d bevolking die van mening is ‘waarom zou ik uberhaupt nog werken’.. (had ik al uitgelegd trouwens, maar jullie zijn beiden kennelijk niet slim genoeg om ’t te snappen).

waar ik naar toe wil is een uitkeringsstelsel waarvan iedereen de huidige huurprijzen, vaste lasten zoals energie, water en ziektenkosten (en internet :) en een kleine mate excess voor het onderhouden van sociale contacten, maar niet zoveel dat je er riant ieder jaar van op vakantie kan. en dat dan zelf kunnen aanvullen tot (bijvoorbeeld) 1500 euri per maand.

dus pardon me for pointing out where we came from and how we ended up in this mess, maar ik herhaal liever de fouten uit het verleden niet (wat ik basisinkomen.nl zie doen).

maar ja, idd, mijn voorstel komt ook neer op een basisinkomen of sorts. alhoewel ik het liever een ‘werkend sociaal stelsel’ of ‘goed sociaal vangnet’ noem.

enne, dat ‘beetje in de war?’ vind ik een stoot onder de gordel. doe zoiets nog een keer, en je krijgt er verbaal echt van langs. you’ve been warned.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#53 Marius

@43 Het best af? Zonder overheid natuurlijk.

  • Vorige discussie