Veronica de integratiezender

groupe.jpgWie had toch ooit gedacht dat juist Veronica, begonnen door een paar heel erg witte mannen op een typisch Nederlandsch schip op een typisch Nederlansche zee ooit zou uitgroeien tot de voorbeeldzender voor integratie. Toch is dat wel de conclusie die je moet trekken als je gisteren F.A.B.S. Search for a video model keek.
In dit programma strijden deelneemsters voor een optreden in een videoclip van een beroemde artiest. Een wedstrijd geheel passend in de huidige tijd waar enthousiasme, uiterlijk voorkomen en in de schijnwerpers staan als prestaties gekenmerkt worden.
Maar niet alleen werd de tijdsgeest goed aangevoeld, ook toonde het de reeds ver ingezette integratie in dit land. De deelneemsters aan de uitzending waren namelijk een perfecte reflectie van onze huidige maatschappij. Alle herkomsten, eerste, tweede en derde generatie of adoptie, waren vertegenwoordigd in de voorrondes. Het was een kleurrijk geheel.

Maar de echte integratie bleek niet eens zozeer sterk uit de aanwezigheid van die verscheidenheid, het bleek meer uit de uniformiteit van de groep. Het streven om voor hun “15 minutes of fame” als bitch te mogen optreden in een videoclip van een artiest die vrouwen ongetwijfeld ziet als decorstukken, bracht ze samen. In hun doen en laten bleek dat ze allemaal de goede Nederlandsche gewoonte van roddelen volledig onder de knie hadden. Ook de kunst van het klagen over de organisatie en de jury in plaats van over hun eigen onkunde bleek uniform aanwezig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de door iedereen met volle overtuiging uitgedragen sletterigheid, een eigenschap waar alleen echte buitenstaanders nog aanstoot aan nemen in Nederland. Zelfs alle namen, hoe exotisch ze ook in de schrijfvorm leken, moesten toch vooral zo Nederlandsch mogelijk uitgesproken moesten worden. (Bijvoorbeeld Rachel spreek je dan uit als roggel met een a).
Last but not least bleek ook de dans uniform Nederlandsch te zijn, houterig en stijf.

Nee, het komt wel goed met die integratie, zeker met Veronica als voortrekker. Of het resultaat dan ook maar enigszins lijkt op wat onze normen-en-waarden-judeo-christelijke voortrekkers voor ogen hebben, is maar zeer de vraag.

 1. 1

  Mij viel in de trailers vooral een van die juryleden op. Een gezicht dat het resultaat leek van een paar volkomen mislukte plastische ingrepen, met een air en uitdrukking die bedoeld leken als man-van-de-wereld en glamoureus, maar vooral de indruk achterlieten van een nijlpaard met constipatie…

 2. 3

  Precies! Hoe integreer je mensen?

  Door ze een nieuwe, duidelijke en aantrekkeleijke identiteit voor te houden. Nieuw als in anders dan wat iemand al had. Duidelijk als in dit zijn de regels om te winnen, zo werkt het, bv in de VS je moet je de pleuris werken en een beetje liegen en je word stinkend rijk (you wish maar ok). En aantrekkelijk, een ikoon/logo/merk met een goede vibe; wie wil dit niet?

  In andere contexten wordt dit soms ook wel aangeduid met leitkultur.

  Nederland heeft moeite om een of meerdere (afhankelijk van welke deel van iemands scoiaal cultureel leven het betrekking op heeft) van dit soort “merken in de markt te zetten”. En dus integreert men hier slecht.

  Het onvermogen om een paar “nederlandse/westerse” merken goed in de markt te zetten ligt denk ik hoofdzakelijk aan een verlammend post-modernistisch, pessimistisch, cultuur relativisme. Want we mogen nergens trots op zijn; of zelfs we zijn nergens trots op. Niks is zeker. We hebben geen duidelijk einddoel wat nastrevenswaardig is in het leven. En, we durven/kunnen geen heldere regels aangeven.

  Voorbeelden? Het A-merk kapitalisme (waar deze veronica show deel van uit maakt) wordt hier niet “goed in de markt gezet”, zelfs niet de lite-versie (terwijl dit A-merk ondermeer toch mede het ijzeren gordijn heeft verwoest). Het A-merk democratie heeft wereldwijde markt penetratie ; zelfs de meest achtelijke dictaturen organiseren “verkiezingen” omzichzelf nog enige legitimiteit te geven en namens/in belang van “het volk” te mogen handelen. Desondanks worden hier toch vooral kantekingen gemaakt. vooral tegen populisme en de naiviteit/domheid van de gemiddelde nederlander. Dat verkoopt natuurlijk slecht. En dus moeten we het doen met deze vrouw-onvriendelijke geimporteerde shitzooi van Veronica.

 3. 4

  Wie reageert er nu op dit kleuterstukje van steeph? Nou ja, ik dan maar * gaat op zijn hurken zitten*..

  Zolang Nederlanders (zoals Steeph) zichzelf vooral in negatieve termen beschrijven (nederlanders roddelen, klagen, zijn onkundig en bewegen als houten klazen) zal het in ieder geval NIET goedkomen met de integratie..

  Het is veel effectiever om nieuwe Nederlanders POSITIEVE beelden over het Nederlanderschap aan te reiken . Daarmee bevorder je de integratie. Geef die mensen dus HOUVAST in plaats van een stap achteruit te doen en die kinderachtige zelfkastijdingsbehoefte te bevredigen..

  Jammer steeph.. je houding is onvolwassen en contra-productief..

 4. 8

  Ik moet het inderdaad met sickbock eens zijn: wat bedoeld is als humor komt ondubbelzinnig over als rancuneus en zeikerig. Ligt dit aan mij, of aan de auteur? En als het aan de auteur ligt: heeft hij zijn dag niet, of heeft hij gewoon geen talent voor humor? Bestaat er wel een talent voor humor?

  (Dit alles op het gevaar af dat deze kritiek Sargasso te ver gaat; Seth Gaaikema had ook altijd zo zijn eigen publiek.)

 5. 9

  Het gekke (in dit stukje) is dat de schrijver het eigenlijk van harte eens blijkt te zijn met

  onze normen-en-waarden-judeo-christelijke voortrekkers

 6. 10

  Ik ben het gezien de comments dan weer eens met Steeph. Wat een azijnpisserij hier op de vrijdag-Sargasso!

  Als Nederland bovendien zonodig iets moet hebben om trots over te zijn dan moeten we ook maar ’s ergens boven het maaiveld gaan uitsteken. Onze liberale maatschappij -ooit het trots van dit land- wordt ten gronde gericht ( zie bv gedoogbeleid ). Ik vond het juist wel fris dat beetje overal op gerichte van Nederland in vergelijking met het bedompte chauvinisme van landen om ons heen.

 7. 11

  Goh wat een emotionele reacties op een ironisch stukje van Steeph. Voelt men zich aangesproken soms? Stiekem met plezier zitten kijken jongens?

 8. 16

  He,

  Ik heb het programma niet gezien;
  maar ik vind het niet erg dat het er is.
  Ik heb eigenlijk alleen een beetje spijt van het laatste stukje van m’n post.

  Ik wou eigenlijk vooral zeggen dat ik dit “goed” vind. En ik vind het dus een bewijs van de vitaliteit van spin-offs van amerikaanse merken. Ik betreur slechts het gebrek aan sterke nederlandse merken, en het effect daarvan op de integratie.

 9. 17

  Een stukje van het programma gezien (helaas).

  Net op het ogenblik dat zo’n infantiele stoephoer eruit werd gezwiept, zapte ik in…. en binnen 7 seconden weer uit.

  Vroeger werden nog weleens leuke programma’s gemaakt als “neuken doe je zo..” of “de fabeltjeskrant”.

  Helaas schijnt het tegenwoordig zo te zijn dat het volk, bij wijze van schijndemocratische interactiviteit, haar zuur verdiende centen aan dit soort bull-shit moet ver-sms-en.

  #zapt naar Discovery#

 10. 18

  Weet je wat (los van de inhoud) interessant was bij die uitzending? Het enorme snelle wisselen van de beelden. Dat zie je bij veel dansvideoclips ook. Dat is namelijk de enige manier om de suggestie hoog te houden dat er werkelijk opwindend gedanst wordt. Laat je namelijk meer dan 2 seconden achter elkaar een vloeiende beweging zien, dan valt 90% van de dansers door de mand.
  Echt dansen zoals in die oude films (tot aan grease en zo) wordt een zeldzame kunst.

 11. 19

  Ik dacht al lezende bij “judeo enzo” dit is een opmerkelijk gegeven maar toen ik nog verder las dan mijn neus lang is zag ik dat Mescaline #9 me (al)weer voor was.

  On topic..heb de uitzending niet gezien (tv in de tuin gezet en door de regen laten verdwijnen..ik werd er blij van:)

  @esgigt..pak een stuk zeep en spoel uw mond..foei.

 12. 20

  @larie : grappig dat je dat schrijft…. Direct na het korte stukje programma had ik dat al gedaan, om de kotssmaak kwijt te raken :grin:

 13. 21

  Ik doelde op taalgebruik en niet je conclusies, heb immers geen tv meer om een oordeel te kunnen geven. “infantiele stoephoer” is niet zo fraai stempel vind ik en buiten dat zijn hoeren veelal slimmer dan je hier stelt. Het is hard werken hoor en het koppie moet er wel boven staan anders redt je het niet.

 14. 22

  “Nou, tis Rááágol hoor (zoals in ragebol)” hoorde ik iemand zeggen terwijl ik wat gefrustreerd van het EC III drama wegzapte wat zich achter mijn rug afspeelde. U moet weten beste mensen dat mijn tv voor het grootste gedeelte van de avond(en) dienst doet als achtergrondverlichting. Ik kies bewust programma’s om “er voor te gaan zitten”. Dit terzijde. Zou niet moeten mogen, want het vreet stroom zo’n breedbeeld de hele avond aan. En waarom staat er eigenlijk een breedbeeld in mijn huis als verreweg de meeste programma’s geeneens in breedbeeldfrequentie o.i.d. worden uitgezonden? Schiet mij maar lek. Nee, maar ik draaide mij meteen verrast om heel gek. Zie ik vervolgens Rachel (lette weer niet op de inhoud van haar gesprekje, pathetic stupid sun of a gun that I am) staat mevrouwtje zenuwachtig aan haar niemendalletje te plukken. Vraag me nog af waaróm: “Anders floepen me Joopen eruit”? moet ze gedacht hebben. Er knapte ineens iets. Nou sta ik toch redelijk berucht gezegend te zijn vrij snel een houten vijf in den broek te krijgen…kwestie van de boel niet onnodig afknellen…en vooral goed kauwen..

  Maar ik zapte door.

  IK ZAPTE DOOR!

  Als ik nou maar niks gemist hep.

 15. 23

  Och Larie, een beetje met de tijd meegaan :smile: ook een minister kan tegenwoordig knettergek genoemd worden. Maar je hebt gelijk, de gemiddelde prostitue (dit is geen stoephoer) heeft doorgaans een normale ontwikkeling. De “dame” in kwestie gaf (binnen 7 seconden) een geheel andere indruk, waarbij de gekozen bewoording mij gepast leek…