Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

fatassDankzij deze torrent weet ik zeker dat Michael Moore een persoonlijk appeltje heeft te schillen met George W. Daar is natuurlijk genoeg reden voor, de beste man is president van het machtigste land van de wereld en ook nog eens betrokken bij oorlogen en bezettingen. Daar moeten wel spaanders vallen natuurlijk. En daar moet ook zeker melding van worden gemaakt. Toch legt hij zijn gasten regelmatig woorden in de mond, alsof het lekkere gebakjes zijn. Toch heeft het meer dan ééns de schijn dat er wel heel snel verbanden worden gelegd die de basis zijn voor minuten lang gesamenzweer en gewauwel.

“Oh nee, nog zo’n stuk” was dan ook de reactie van het uitgenodigde publiek nadat de eerste vcd afgelopen was. We dronken schnaps dus af en toe deden we een drinkspelletje als het te saai werd, te onbegrijpelijk of te grotesk. Want meneer Moore maakt wel zijn beste film tot nu toe, petje af, maar laat zich ook van zijn meest vervelende kant zien. En daar zit hem de crux, want hij vind de oorlog tegen de taliban hypocriet, maar ook dat er te weinig militairen naar toe gestuurd zijn. Hij vind dat Bush overdrijft met zijn multi-coalitie en zet daarbij een reeks aan landen, waaronder ons bloedeigen Holland, te kakken. Lekker lachen om al die gekke buitenlanders…

Hoe verloopt het: * Bush heeft de verkiezingen gestolen, * Bush ging op vakantie in plaats van aan het werk”* Bush wist niet wat hij moest doen op 9/11 * Bush wou de schuld gelijk in de schoenen van Saddam schuiven * Amerikaanse soldaten zijn wrede boeren * Maar ook arme negers, ja en dan weet ik het niet meer hoor.

En dat is het jammere want deze goede film, en geloof me er is genoeg goeds, gaat ten gronde aan de persoonlijke vete die Moore uitvecht met Bush. En de uiterst dubieuze en vergezochte bewijslast waarop hij minutenlang geëmmer baseert. Alles met elkaar een overkill aan feiten en zwartmakerij die de kwaliteit van de film naar beneden halen. En te lang, veel te lang. Maar voor bevooroordeelde lefto’s, you know who you are, zal het een feestmaal zijn. Die zullen de film dan ook ondergaan als een gelovige de mis, en zich daarna een beter mens voelen. Gun ze dat pleziertje. Amen.

0

Reacties (38)

#1 roowlant

Mooi gesproken.. ik heb zelf vaak ook het idee van ‘de persoonlijke vete die Moore uitvecht met Bush’ als ik Moore over Bush hoor praten (zie o.a. ook de Cannes persconferentie) en uiteraard kan het creatief monteren van beelden en commentaar een prima manier zijn om toch te laten zien wat je denkt dat de mensen willen zien en Moore is daar dunkt mij aardig bedreven in. Over drie uur en 40 minuten zal ik het ook allemaal eens aanschouwen.

 • Volgende discussie
#2 caprio

Het domme van Moore is dat zijn kritiek geen ‘Amerikaanse’ zelfkritiek is, maar een typisch Amerikaanse reactie op actie. In die zin zie ik geen vooruitgang in de opinievorming in de VS en ook niet in de uitkomst daarvan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Fishstick

Howel ik het beleid van Bush op z’n zachst gezegd nogal one-trackminded vind, begint de bekeringsdrang van de heer Moore mij een beetje tegen de staan. De beste man heeft genoeg relevante feiten om tien een keer een anti-Bush film in elkaar te zetten (ook niet zo moeilijk met een knurft als Bush), en helaas vervalt hij soms teveel in een slechte Privé-imitatie.
Hoewel ik in de ogen van de dominee ongetwijfeld als een lefto (danwel niet bevooroordeeld) naar voren zal komen, ben ik het met hem eens dat Moore een beetje door is geschoten en Bush zwart maakt om het zwart maken, en niet omdat er van zijn beleid niks deugt (want laat ik er geen misverstand over laten bestaan: Bush vind ik een oliedomme Texaanse triggerhappy achtergebleven redneck), maar Moore is een beetje z’n stokpaardje aan het doodknuffelen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 bicat

Eigenlijk moet er veel meer geneukt worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Fishstick

Bied je jezelf aan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 edwin

het onderbewuste is niet te sturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lilith

Fanatisme is nooit goed (en maakt vaak blind), of je nu een ‘bevooroordeelde lefto’ bent of wat dan ook.
Ik kan er verder weinig over zeggen, want ik heb de film niet gezien, maar je bent erg duidelijk in je argumentering hoe de film in elkaar zit en op jou overkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 phonkee

Michael Moore heeft dikke tieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Grobbo

Dus een bevooroordeelde ‘lefto’ is ongeveer even erg als een gelovige?

Nou, da’s dan ook weer duidelijk… mooi! :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 dreadloki

Vanavond ga ik die zwerver maar eens uit de zandbak opgraven.

Je moet toch ergens je avond mee vullen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 mark

Goed geschreven recensie, heer Dominee. Maar wat mij altijd zo verbaast in de kritiek op Moore is dat er voor zijn films een welhaast wetenschappelijke meetlat wordt aangelegd. Van Columbine onthield ik als zwaarste bezwaar dat Moore het geweer wat (/wie – JC) hij kreeg bij het openen van de bankrekening eigenlijk pas 2 weken later mocht ophalen, maar het was gesneden alsof hij het meteen meekreeg. Tja, ik zou iets liever hebben dat hij het zodanig weergeeft zodat hij zich boven alle kritiek verheft, maar hij neemt het op tegen een president die heeft getoond bijkans niets met de werkelijkheid op te hebben. Zo overlegt Bush met mensen die menen dat de zondeval nabij is (en stemt daar schijnbaar ook zijn Israel-politiek mede op af), Bush heeft krampachtig geprobeerd Irak in verband te brengen met 9-11. Bush heeft gelogen over de WMD’s in Irak. etc.

Als je in bovenstaande tweestrijd valt over de eenzijdige blik van Moore, ben ik erg benieuwd hoe je de omgang met de werkelijkheid door Bush beoordeelt. Die is namelijk pas vermoeiend.

Maar goed, de (Europese) reacties hierboven verraden allen een zucht naar nuance en daar mag Moore wat mij betreft best op aangesproken worden. Alleen doe ik daar zelf pas aan mee als Bush uit het Witte Huis is geknikkerd. Voor nu ga ik goed genieten van het over(ge)wicht die de bezwaren van Moore bieden tov het gepruttel ter verdediging van een slechte president.

Om met een fark reaguurder te spreken:

Michael Moore: The State Department gave the Taliban $41 million two months before 9-11.
Bush-Backer: Bill O’Reilly just said it was $40 million. Moore is a liar and he is fat!

Michael Moore: The President was presented a report that said that Al Queda will attack the US with hijacked planes. The President elected to play 18 holes of golf that day.
Bush-Backer: Rush just said Bush played only the front nine. Moore is a liar and he is fat!

Michael Moore: Though air traffic was frozen to all Americans, the Bin Laden family was flown out just two days after 9-11 at the approval of the administration.
Bush-Backer: Tenet approved that! Moore is a liar and he is fat!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Keyser Soze

En voor de liefhebbers: op 2 juli brengt Disney de patriotistische tegenhanger uit van Farenheit 9/11, America’s Heart & Soul

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 kaahaa

Als er nu eentje zichzelf belachelijk maakt door te drammen, dan is het schilder wel. Wellicht daarom dat ie het zo op de onkunde van Moore heeft, middels een halfslachtig por/contra betoogje dat weer uitblinkt van het relnichterig gemekker.
Qua geleuter naast de kwestie en puberale vooringenomenheid heeft Moore inderdaaad nog wel een lesje van dommenee te leren.
Het verrassende van zeuren is er inderdaad echt wel af hoor, dominee Nominee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 caprio

@kaahaa: scherp! snuif jij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 dagon

Ik geloof dat die dominee schilder een beetje een lullo is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 ALO

Zoals mark al treffend heeft aangetoond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Dominee Schilder

Cool, ik wordt gedemoniseerd!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Nove

Schilder krijgt een stijve als hij aan leugen,bedrog,oorlogen,bloeddorstigheid, manipulatie, volkerenmoord, racisme en rechtsgeaard kind -en vrouwonvriendelijk beleid.Denk aan de religies die de vergrijzing en het machismo machtsstreven oplossen door de meiden in de fuik van eeuwige baarmoederverslaving te jagen met holle beloften van eeuwige welvaart en ongekende vrijheid.Per slot moeten soldaten eerst ‘ergens’ vandaan gehaald, ze worden overal bevrucht in een willekeurig vrouwenlijf,waarna gebaard, vervolgens mentaal gekloond naar het evenbeeld van een willekeurige presidentiele ‘moraal’.Het is de natte droom van dominees, imam’s en rabbi’s en tenslotte geofferd aan het imperialisme,(incl.de dictator god)Schilder negeert ideologische politiek, da’s laf. Dat is ontkenning, zo gedraagt de struisvogel zich als het bang is.Bang om doorzien te worden, gezien te worden voor wat het is, in welke context de wereld zich beweegt..
Zie ook : www. clearinghouse. com.
Schilder, gebruik eens logica of doe tenminste een poging tot analyse en gebruik een dialectische benadering ipv. intuitie, verhef uzelve.U klinkt als een veredelde aap, u hebt zeker talent voor demagogie en de rhetoriek,de schoonpraterij van ,neem eens, Edmund Burke of een woordvoerder van Clingendael. U bent de excuus- autochtoon van het oorlogskapitalisme.Blank,bijbels- christelijk,dol op zichzelf en tegen alle anderen ? Alleen de eigen mening telt? Democratie, hou zee..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 ALO

@Dominee Schilder
Nou, nou, kom, kom, dat valt wel mee.

Ik kan over je bijdrage niet zo goed oordelen, ik heb de film immers niet gezien. Maar je verwijt Moore overkill en dat kan ik mij bij meer dan 3 uur documentaire best voorstellen.

Het geniep zit in de laatste alinea. Hier spreek je over bevoordeelde lefto’s. Zonder overigens te vermelden dat je ook lefto’s kent met minder kwalijke eigenschappen.

En nu is het zo dat ik MM niet nodig heb om Bush een leugenaar en een bedrieger te vinden. Alle enge dingen die de man heeft uitgevoerd zijn in de Nederlandse media uitvoerig aan de orde zijn geweest. Bovendien zijn er nog wel een paar zaken te noemen waar ik graag opheldering over wil. Zo is er de zaak van de CIA-agente wiens naam door het witte huis werd geopenbaard. En wat was de rol van Bush in de nog steeds geheime ontmoeting met Arnold Schwarzenegger en Kan Lay (Enron) in de zomer van 2001.

Ik vind dat Bush moet oprotten en steun alles wat daarbij helpt, dus ook Moore. Kritiek op deze man vind ik niets in vergelijking met de schandaden die de president van de USA op zijn geweten heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Dreknek

Michael Moore is een talentloze zak stront. Maar dat had ik onder een ander stuk al eens gezegd geloof ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Dominee Schilder

Nou nove, dan moet u eerst uw feiten maar eens juist krijgen, dan drink ik hoogstens een kopje koffie met u. Om te beginnen ben ik niet autochtoon, de rest zoekt u maar uit.

Dat het christendom tegen abortus is om zo meer militairen te kweken, das wel de meest absurde theorie van de maand.

Wat me zo verbaast aan deze reacties is dat ik a) de film gezien heb, b) schrijf dat het zijn beste film is c) maar deze jammerlijk door zijn hoeven gaat

de beschuldigingen en beledigingen hier geuit, duiden erop dat het niet uitmaakt wat ik over de film zou schrijven, zolang ik niet zou jubelen, zal er zo gereageerd worden. Bijvooroordeelde lefto’s indeed.

Ik deel het bed met een lefto, doch niet bijvooroordeeld. Zij heeft de film ook gezien, al zijn boeken gelezen en de vorige films ook. Onze meningen verschillen niet zoveel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 ALO

@dreknek
Aangezien u alleen een talentloze zak bent heeft MM het verder geschopt dan u.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Lilith

Mij verbaast het ook enigszins waarom er allerlei ‘onaardigheden’ naar het hoofd schijnen te moeten geslingerd. De opmerking van Dominee over ‘bevooroordeelde lefto’s’ was mijns inziens bedoeld om een beetje te stangen (a la ‘wie voelt zich aangesproken’) … daar kan je dan toch wel doorheen prikken en reaguren waar het hem eigenlijk om gaat: Moore die door zijn fanatisme er van alles bij haalt? Of zie ik het nu verkeerd Dominee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Dominee Schilder

u ziet het goed

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 MMaas

Heeft u al zijn andere films ook gezien Dominee?

En bent u een Belg? Een Pool? Een Noord-Koreaan? Een Molukker?

Wat is toch die fascinerende niet-Nederlandse achtergrond waar u telkens mee schermt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Dominee Schilder

wat is toch die fascinerende drang van iedereen om mij als een soort ariër zonder gevoel af te schilderen

Ja en die films en de tv serie heb ik ook gezien

potverdikke, jullie lijken wel… lijken wel… verdorie, zou ik het durven zeggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Dominee Schilder

GELOVIGEN!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Dominee Schilder

damn I said it

JETZT FUSSBALL!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 kaahaa

ik gok Surinaams. Zo heeft Sargasso z’n eigen Stephan Sanders -en het is ‘m niet echt, want deze schijnt met linksdragende gleufdieren de sponde te delen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 toinerz

Ik vind het stukje een beetje warrig, maar verder heb ik de film niet gezien, geen enkele van Moore, dus lijkt het mij beter om verder niets te zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Nove

Dominee Schilder: Qoute van Nove:

“Blank,bijbels- christelijk,dol op zichzelf en tegen alle anderen ?”

Ik vraag speciale aandacht voor het overduidelijk VRAAGTEKEN wat het citaat besluit.Ergo, ik vraag het mezelf af, ik speculeer erop.Mag dat niet ?

Laat ik dit afsluiten met een !(= uitroepteken)

Ik heb Columbine gezien, plus de beschamende commentaren van de vooral Noord -Amerikaanse gevestigde media op het uitbrengen van zijn boeken en satirische, smakelijke docu’s.Ook vertoond bij de VPRO in Nederland.
Ha,en Schilder voelt zich ‘gedemoniseerd’?
Kan dit modebegrip ,deze gril van bange, enge nationalisten, bij het vuil?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Nove

Overigens vind ik het hoog tijd onszelf bij te scholen over de voor-oorlogse gezinspolitiek, het na-oorlogs feminisme en in het algemeen over plaats en functie van gezinsvorming en machtsverhoudingen in de burgerlijke economie in samenhang met arbeids en consumptieverhoudingen.De maatschappelijk context maar ook de vooral ideologische gedreven rolverhoudingen tussen man -vrouw.Misschien kunt u eens een fijn hoog-kwalitatief college geven?

Ik kijk naar de politiek- ideologische rol en machtsvorming rond dit vitale thema in bijvoorbeeld de christen -demokratische partijen.Kortom, geschiedenis van het gezin in relatie tot de heersende machten.Interessant gegeven voor marketing economisten en reclame- bureaus.Maar dat terzijde.

Het gezin als consumptie eenheid, de nucleus of motor van de consumptie maatschappij.Ooit van gehoord, Schilder?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Dreknek

ALO de man die een MM dvd op zijn koffietafel heeft liggen om mensen zoals mij te stangen. Vertederend beeld, als ik het zo voor me zie. Helaas maakt het me geen fluit uit wat u op uw koffietafel legt, de kans dat ik ooit bij u op de koffie kom is gering. Nihil eigenlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 ALO

Een hele opluchting. Voor u dan, mijn koffie is niet te drinken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 bronja

@dreknek:

” ALO de man die een MM dvd op zijn koffietafel heeft liggen om mensen zoals mij [sic]te stangen.”

Als jij het zo zegt, denk ik dat niemand met een beetje gevoel voor de Nederlandsche taal jou uberhaupt nog wil uitnodigen, timmie.

En WIE zegt toch steeds weer dat Dreknek en Jacobine een en dezelfde persoon zijn?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Dreknek

Bronja leeft nog! Zoals IK laatst nog zei: Hoe zou het met Bronja zijn?

Gaat het nog wel goed met je meid? Kom anders een keer koffie drinken. Dan leg ik wel een MM dvd op de koffietafel, als je dat graag wilt. Dan kun jij mij even uitleggen hoe dat nou precies zit met die lastige Nederlandse taal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Jacobine

Je hebt helemaal gelijk bronja, het is ‘leggen’, niet ‘liggen’!!

Dreknek en ik, het zal altijd wel een raadsel blijven…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Dreknek

Een enigma! Oeh! Spannend hoor. Als je ‘Jacobine’ heel snel achterstevoren uitspreekt hoor je, als je goed luistert: ‘en ik ben drek.’

 • Vorige discussie