Verkeersboetes stijgen volgend jaar 5%

Foto: FaceMePLS (cc)

ANALYSE, DATA - Volgens de minister wordt er een inflatiecorrectie doorgevoerd van 2% op de verkeersboetes. Maar in werkelijkheid stijgt de prijs met gemiddeld meer dan 5%. Rara hoe kan dat?

Minister Opstelten liet vorige maand weten dat de verkeersboetes komend jaar alleen gecorrigeerd worden voor inflatie. En die inflatie is volgens het CBS 2%. De media namen netjes het bericht over.

Maar aangezien we hier nooit iemand zomaar geloven, zijn we maar weer eens in de data gedoken. We hebben de lijst met verkeersboetes van dit jaar vergeleken met de lijst voor 2013. Eerst hebben we een steekproef van 25 boetes gedaan bij de snelheidsovertredingen, omdat die het meest spraakmakend zijn. Die blijken gemiddeld met maar 1,4% te stijgen. Dat valt dus mee.
Echter, een steekproef van 50 boetes bij verkeersovertredingen die niets met snelheid te maken hebben (door rood licht rijden bijvoorbeeld) laat een gemiddelde prijsstijging zien van maar liefst 5,9%. Heeft de minister gelogen?

Dat zal haast wel niet. De oorzaak ligt, zover wij kunnen achterhalen, waarschijnlijk in de toegepaste methode.

De lijst met boetes die gehanteerd wordt, is een lijst met afgeronde bedragen. Dat is wenselijk omdat men in de uitvoering anders gek zou worden van bedragen als 84,75 voor een bon. Dat is niet handig. Dus worden de “norm”-bedragen afgerond voordat de lijst wordt gemaakt. Het afronden gebeurt altijd naar beneden: bij snelheidsovertredingen op €1, bij overige overtredingen op bedragen van €5 als het onder de €100 is, en anders op veelvouden van €10. Een snelheidsbon van €84,75 wordt €84, een roodlichtbon van €84,75 wordt €80 en een zonderlichtrijbon van €126 wordt €120.

Volgt u het nog? Volgende stap. De afgeronde getallen worden gepubliceerd, maar de oorspronkelijke getallen bewaren ze. En het zijn die niet-afgeronde getallen waar de 2% verhoging op van toepassing is. En dan krijg je het vreemde effect dat €126,50 (afgerond €120) na verhoging €129,03 is. Hetgeen opnieuw op €120 wordt afgerond. Geen verhoging dus voor u. Maar…. €127,50 (ook afgerond €120) wordt €130,05 en dat ronden ze af op €130. Een verhoging van 8,3%.

Kennelijk had de lijst met niet-afgeronde getallen heel veel van de laatste variant. Bij de steekproef zien we dat ongeveer een derde van de boetes gelijk blijft, maar tweederde van de boetes gaat ergens tussen de 6 en 12% omhoog. En zo komen we op een gemiddelde van 5,9%.

Technisch gesproken heeft de minister de waarheid gesproken. In de praktijk betekent het echter dat de prijs gemiddeld drie keer zo snel stijgt voor alle boetes, behalve voor snelheidsovertredingen.

Ook jammer is dat het bedrag voor de administratieve afhandeling van €6 naar €7 euro stijgt. Een stijging van 17%.

Overigens gingen de verkeersboetes vorig jaar met 20% omhoog, dus valt het nu allemaal wel mee, toch?

Reacties (5)

#1 Bismarck

Wel typisch, dat een VVD-minister de snelheidsovertredingen minder afrondt, waardoor de stijging daar achterblijft tov. andere overtredingen.

  • Volgende discussie
#2 mbmb

maar hebben we het over hetzelfde product :-)

Afijn, fijn rekenwerk. Maar betekent dit, dat we met het voorzetten van dit beleid, de aankomende jaren niets merken van stijgende verkeersboetes? We moeten dan weer stijgen totdat we in de volgende bracket komen, of niet?

Waarschijnlijk gaan ze omhoog als inflatiecorrectie niets extra’s oplevert, en wordt gestunt met ‘slechts inflatiecorrectie’ als het netto bedrag sterker omhoog gaat dan de inflatie.

of zullen ze niet zo geslepen zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 draaien

“Waarschijnlijk gaan ze omhoog als inflatiecorrectie niets extra’s oplevert, en wordt gestunt met ‘slechts inflatiecorrectie’ als het netto bedrag sterker omhoog gaat dan de inflatie.”

dat klinkt als een mooi data onderzoek

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 NietJeZus

“Rara hoe kan dat?”

Omdat de ambtelijke werkelijkheid en onze werkelijkheid twee verschillende dingen zijn, waarschijnlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Vast Goed

Ik vind de boetebedragen echt belachelijk hoog. Standaardbedrag voor overtredingen die je per vergissing kunt begaan is 90 euro. Andere veelvoorkomende bedragen 220 of 360 euro.
Begrijp me goed: op levensgevaarlijke overtredingen mogen afschrikwekkende sancties staan (boetes die pijn doen: laat het uit je hoofd), maar je hebt ook overtredingen die je per ongeluk kunt maken, daar is een sanctie met waarschuwende werking al voldoende (bedragen tot, zeg, 60 euro: let een volgende keer beter op).
Maar met de hoogte van de huidige sancties breng je het spreekwoordelijke laagverdienende eenouder-gezin direct in de financiële problemen. Ook wordt het voor agenten echt vervelend om ze te moeten uitdelen.

  • Vorige discussie