1. 1

  ” Juist dáárom zouden politici vaker politieke weblogs moeten lezen, omdat ze dan pas écht kunnen vernemen wat er onder het weldenkend deel van het volk leeft.”

  Dat woordje: weldenkend….. tja, nogal besmet lijkt me

 2. 2

  “Hooguit krijgen ze de neiging af en toe een beetje naast hun schoenen te lopen, maar daaraan lijden wel meer grote weblogs tegenwoordig.”

  hehehe

 3. 6

  Er was mij ontgaan dat het woord ‘weldenkend’ als besmet moet worden beschouwd. Voor mij is het nog steeds een term om aan te duiden dat iemand goed nadenkt.
  We moeten natuurlijk oppassen dat er niet tevéél woorden in de archaïsche of besmette hoek worden gezet, want dan schrijven wij binnenkort alleen nog maar in Nijntje-taal (die uitdrukking is inmiddels ook besmet geloof ik).
  Niettemin, excuus wanneer ik u geërgerd heb. ;-)

 4. 8

  @VJ: Het ligt eraan in welke context het woord gebruikt wordt… In jouw geval was het woord me zelfs ontgaan, in het geval van de eerder aangehaalde site viel het me direct in negatieve zin op…

 5. 9

  @VJ

  “denkend” is dan voldoende, toch? Weldenkend wekt de indruk dat het woordje “wel” slaat op de inhoud van de gedachte en niet op het denken zelf als activiteit. Het woord is gekaapt, wat inhoudt dat velen het (vaak onbewust) op een bepaalde wijze interpreteren.
  Net zoals de SP tegenwoordig het begrip “sociaal” of “de socialen” kaapt of tracht te kapen: de SP noemt zichzelf de socialen ipv. de socialisten. Nooit opgevallen? Ze proberen op die manier het woord “”sociaal” voor zichzelf te reserveren, door het als naam te gebruiken ipv. als gewoon woord. Vanuit marketingoogpunt slim trouwens.

  Van Dale staat trouwens aan jouw kant (alhoewel, verstandig….) ;-)
  http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=weldenkend

 6. 10

  Ik denk dat je al iets verkeerd doet als je “…. deel van de bevolking“ zegt. Daarmee deel je dus de bevolking in groepen in, doe je aan polarisatie en leg je de kiem voor haatzaaiers.

 7. 11

  @TRS
  In elk geval goed dat je me er eventjes op attent maakte dat ik bij dit woord op mijn tellen moet passen voortaan.
  En uiteraard staat Van Dale aan mijn kant. Het ‘wel’ slaat op de inhoud van de gedachte. Als het op het denken zelf als activiteit sloeg, dan had ik moeten schrijven: ‘wél denkend’.
  Wanneer er stromingen zijn die woorden willen kapen, moeten wij als tegenwicht juist deze woorden veelvuldig gaan gebruiken binnen een andere context.

 8. 20

  Zolang er in Nederland op alle jury’s nog wat af te dingen is, zijn we hier nog lang niet rijp voor de juryrechtsspraak.
  Maar goed, iedereen staat het vrij zijn eigen wedstrijdjes te organiseren en zelf de regeltjes op te stellen. Wel vreemd dat de Dutchbloggies vervolgens met zijn eigen regeltjes een loopje neemt. Want waar is nou in hun reglement te vinden dat zgn. politieke weblogs beslist een journalistieke aanpak moeten hebben?

 9. 21

  @VJ

  Eerst zeg je:

  Er was mij ontgaan dat het woord ‘weldenkend’ als besmet moet worden beschouwd. Voor mij is het nog steeds een term om aan te duiden dat iemand goed nadenkt.

  en daarna

  Het ‘wel’ slaat op de inhoud van de gedachte.

  Dat lijkt me een tegenspraak. Goed nadenken gaat over het proces, niet over de uitkomst, lijkt me, aangezien het denkproces meer dan logica bevat, zoals bv. waardeoordelen. Op het moment dat weldenkend slaat op de inhoud zeg je dus met “het weldenkende deel van het volk” feitelijk “het deel van het volk dat er de juiste mening op na houdt.”. Is dat wat je wilde zeggen?

 10. 23

  David: zullen we elkaars campagnestrategen worden? Dan weten we zeker dat de jury met een gerust hart geen Bloggie kan uitreiken. Moet ik alleen nog even bedenken waarvoor ik dan campagne wil voeren…

 11. 24

  Dames heren ook, voelt u niet het antagonistische spanningsveld tussen oud en nieuw? Prijsjes/eervolle vermeldingen creëert een spanningsveld tussen oud en nieuw. Elke zin op nieuw hieraan besteedt is oud.

 12. 26

  @TRS:
  Als er een tegenspraak ontstaat kan dat alleen komen doordat ik je eigen woorden citeerde. Voor mij is het gewoon zo simpel als de door jou aangehaalde Van Dale zegt. Wel=goed en weldenkend betekent niets anders dan verstandig, goed nadenkend.

  @Larie
  Ik heb geen enkele pretentie op het gebied van statistiek, dat kun jij vast beter dan ik (dat is overigens niet zo moeilijk). Ik gebruikte het begrip deelverzameling als rekenkundig begrip zoals ik me dat vaag van vroeger herinner. Corrigeer me gerust als ik het fout heb, maar volgens mij is het zo dat wanneer je uit de totale bevolking alle mensen die ‘goed nadenken’ apart neemt, er dan sprake is van een deelverzameling. Maar ik ruil deze redenering net zo makkelijk in voor een betere uitleg van jouw kant.

 13. 27

  Ach @Verbal Jam (fraaie nick) ..neem me niet al te serieus, ik kan me vaak vinden in je dingen/woordenstroom..maar statistiek stinkt, laat m’n opmerkingen rusten, betekend niets op dit moment.
  .
  Ik begrijp alleen die opwinding/moeite niet die men/jij neemt..laat die gasten toch in hun ouwelullesop gaar koken..tog ;)

  Overigens is “goed nadenken” glad ijs, je doet zo iets als topdown en dat heeft zo zijn/haar risico’s.

 14. 31

  Mooi stuk Verbal Jam, ik denk dat er niets anders op zit dan een alternatief voor de Dutch Bloggies te organiseren welke dan niet bestierd wordt door zelfbenoemde paternalistische deskundigen. Nog een Dutch Bloggie ronde, zal hun macht eindeloos groot maken.

 15. 32

  Verdorie vergeten weldenkend te gebruiken, de weldenkende deelverzameling van de webloggers moet een nieuwe ewblogcontest opzetten