Veiligheid en VN in Irak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De VS beweren dat de VN een inadequaat apparaat is, dat niet in staat is om efficient met crises om te gaan. Dus, weigeren ze nog langer om crises op te lossen onder VN auspicien. De bomaanslag in Baghdad kon wel eens de opmerkelijke uitkomst hebben, dat de VS daarin gelijk hebben. Ik weet niet of de Veiligheidsraad over veiligheidszaken gaat, maar in het voorlopige onderzoek naar de bomaanslag zijn de volgende feiten alvast vastgesteld:
1. de VN liet ter bescherming tegen bomaanslagen en geweld een betonnen muur bouwen rondom het complex. Echter op sommige plekken stond deze op nog geen 4 meter van het complex af.
2. terwijl de VS zo’n beetje alles wat Baath was, inclusief leger, de laan uitstuurde, huurde de VN bewakers in, dezelfde bewakers die voor de oorlog erom bekend stonden dat ze tot de geheime dienst van Saddam behoorden. Onderzoek richt zich nu op betrokkenheid van deze ‘bewakers’.
De incompetentie van de VN of opnieuw leugens van de VS???

[user: sargasso1 password: sargasso1]
0

Reacties (8)

#1 Zifnab

Hmmm, goede vraag….

Daarnaast is het natuurlijk de vraag óf het idd aan de VN lag. Niet vergeten, de VS is namelijk nog steeds de bezettingsmacht ter plekke! Door het gedrag van de VS-soldaten (kindsoldaten miss, al was het alleen maar door hun houding en, kuch, being a bit mentally challenged) kon zo’n aanslag, indirect weliswaar, worden veroorzaakt.

Tellen we daar ook nog eens bij op, dat één van de redenen dat de VN inefficiënt werkt, is omdat ze te weinig geld hebben. En dit omdat de VS een betalingsachterstand heeft…..

 • Volgende discussie
#2 Grobbo

Het lijkt me dat de VS als bezettende macht wel verantwoordelijk is voor de veiligheid van de VN en haar medewerkers, maar dat als de VN daar zomaar gaat zitten zonder overleg, als ‘sitting ducks’, ze ook niet veel verantwoordelijkheid toont voor haar medewekers. Beetje erg passief me dunkt.

Overigens: Ik denk dat die nieuwe groepering die de aanslag heeft opgeeist haar naam alleen zo heeft gekozen omdat de leider van de vijand wel eens serieuze problemen met het uitspreken ervan zou kunnen hebben.

Want geef toe: Saddam en al Qaeda bekken een stuk lekkerder in de soundbites dan “De Gewapende Voorhoede van het Tweede Leger van Mohammed”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Ik weet tegenwoordig niet meer wat ik moet geloven, het schoot zelfs door me heen dat de VS wel eens achter de aanslag op de VN zouden kunnen zitten.

Als je ooit de documentaire hebt gezien hoe de VS een eigen verkenningsschip (met bemanning) voor de kust van de Sinai woestijn opofferde aan bombardementen van de israelische luchtmacht. Om later Egypte de schuld te kunnen geven en (ja werkelijk waar!) een atoombom op Cairo te gooien. Dan is de wereld niet meer hetzelfde. Dan kan een bomaanslag gearrangeerd door de CIA op een VN-kantior er ook wel bij. Het is een truc om meer landen het iraakse moeras in te trekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Dit is slechts een hypothese, we zullen hem nog wel moeten toetsen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Gorg

De Syriërs hebben het gedaan volgens de Israëlische UN ambassadeur. Dan weet je het wel.

Dat is net zo iets als dat vlak voor WOII “de Polen op de Duitsers gingen schieten”. Om die parralel toch maar weer eens een keertje te trekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Gorg

parallel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 caprio

Over atoombommen, de VS zijn precisie-mini-atoombommetjes aan het ontwikkelen, een soort atoombunkerbusters. Dat moet vroeg of laat natuurlijk uitgeprobeerd worden. Is er nog ruimte in de pool voor een weddenschap??

Ik weet het ook niet. Ben ik door aan het draaien in een extreem-libertijn of is de wereld van de macht inderdaad zo rot als een appel, is de jaren 70 generatie niet aan de macht? De wereld zou roze en tevree moeten zijn. En waarom heb ik geen vriendin die de grootste crimineel van NL zo sympathiek vindt, een aangetrouwde oom die duizenden mensen mede-vermoordde, een opa die een corrupte SSer is, en een tante die met bomen praat, en een anale moeder die doet alsof de familie normaal is, en een volk die dat gelooft?

Enfin, puntje bij paaltje lach ik me rot natuurlijk en interesseert het me lekker geen reet. Heb zo mijn eigen leugens en bedrog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Mooi puntig afgerond caprio! Mooi!

 • Vorige discussie