RIJSWIJK (ANP) – Veel lijstduwers van de politieke partijen gaan de Tweede Kamer sowieso niet in, ook als ze daarvoor op 12 september genoeg stemmen zouden krijgen. Dat blijkt uit een rondgang langs de kandidaten op de laatste plek van de lijsten.
De Limburgse VVD-gedeputeerde Erik Koppe, wethouder Hugo de Jonge in Rotterdam (CDA) en historicus Maarten van Rossem (PvdA) laten onomwonden weten de Kamer niet in te zullen gaan. Koppe werd recent benoemd als provinciaal bestuurder, De Jonge meldde dat ,,zijn ambities expliciet in Rotterdam liggen”. Van Rossem, die ook al lijstduwer was voor de PvdA bij de raadsverkiezingen van 2009 en toen genoeg stemmen kreeg voor een zetel, laat evenals toen weten zijn zetel niet in te zullen nemen.
Er zijn ook lijstduwers die hun zetel alleen innemen als ze de kiesdeler halen, maar niet naar Den Haag komen als de zetel uitsluitend aan voorkeursstemmen is te danken. ,,In dat geval weet ik wel betere kandidaten”, aldus Jan-Willem Benschop (nummer 30 op de SGP-lijst). Ronald Sørensen (PVV) gaat ook alleen als hij de kiesdeler haalt: ,,Dan zal ik mijn vrouw ervan moeten overtuigen mijn pensioen uit te stellen.
De lijstduwers van de SP, D66, GroenLinks zijn de enigen die zonder voorbehoud zeggen hun zetel in te zullen nemen. Rineke Gieske (D66, plaats 50) staat op de lijst om zoveel mogelijk stemmen te trekken. ,,Maar zoveel stemmen dat het een zetel oplevert, lijkt me stug. Maar als het gebeurt, dan ga ik er in.” Haar collega bij de SP, de Groningse politicus Jos van der Horst, denkt ook niet genoeg stemmen te halen, maar heeft wel de ambitie in de Kamer te komen. ,,Niet per se bij deze verkiezingen, maar ik heb nu al behoorlijk wat ervaring als raadslid en Statenlid, dan zit het wel in de lijn der verwachting.”
De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks, 42) vindt het kiezersbedrog als ze haar zetel niet zou innemen. ,,Als er genoeg mensen zijn die de moeite nemen om op mij te stemmen, vind ik dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen”, zei ze eerder in Het Parool. Ondernemer Jan-Peter Cruiming, plaats 17 bij de Partij voor de Dieren, zou gaan twijfelen. ,,Ik verwacht het niet, maar als ik toch genoeg stemmen zou halen zal ik het natuurlijk serieus overwegen, in overleg met het partijbestuur.” Arie van der Veer (ChristenUnie) denkt er ongeveer hetzelfde over.
Reacties (3)
Een steeds weer terugkerende non-discussie. Als je op iemand stemt en je weet niet eens of die van plan is om in de kamer te gaan zitten, dan heb je je wel heel erg weinig in de zaken verdiept vooraf en moet je ook niet zeuren.
Stemmen werven die een zetel opleveren die je vervolgens niet inneemt zou strafbaar moeten zijn. Stemmendiefstal, alsof je stembussen ontvreemd. Vier jaar brommen en verlies van actief en passief kiesrecht.
Het kamerlidmaatschap is natuurlijk nogal een suffige bezigheid, wel belangrijk, we kunnen niet zonder, maar iemand met dadendrang verveelt zich daar natuurlijk te pletter.