ELDERS - De Duitse partij Demokratie in Europa heeft Yanis Varoufakis, de Griekse oud-minister van Financiën, als lijstaanvoerder gekozen voor de komende Europese Verkiezingen. Op de tweede plaats staat de Oostenrijkse econoom Daniela Platsch, drie is Srećko Horvat, de Kroatische filosoof die met Varoufakis aan de wieg stond van DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025).
Demokratie in Europa is een van de nationale partijen die deel uitmaakt van de ‘verkiezingsvleugel’ van DiEM25. Ook in Frankrijk, Italië, Griekenland, Portugal, Polen en Denemarken doen partijen mee onder de paraplu van European Spring. Het gezamenlijke programma voorziet in een drastische hervorming van de europese economie, een groot investeringsprogramma in duurzame energie en nieuwe technologie, bestrijding van de armoede, aanpak van de klimaatverandering en fundamentele democratisering van de Europese instituties, te beginnen bij een nieuwe grondwetgevende vergadering. European Spring is vanwege het Europese kiessysteem gedwongen te opereren in nationale partijen. De kandidaten kunnen overal vandaan komen, ze worden ook door de hele Europese beweging gezamenlijk gekozen. Eenmaal in het parlement gekozen zullen ze zich moeten vestigen in het land waar ze afgevaardigd zijn.
Toen Varoufakis en Horvat nu bijna drie jaar geleden het startsein gaven voor hun nieuwe beweging was deelname aan de verkiezingen niet onmiddellijk voorzien. De beweging zou eerst van onderaf flink moeten groeien. Vorig jaar begon het in DiEM25 toch te kriebelen, te beginnen in Griekenland waar Mera25 werd opgericht. Ongeduld over het uitblijven van groei in de beweging en de inschatting dat deelname aan de verkiezingen DiEM25 meer bekendheid zou kunnen geven leidden tot de oprichting van een formeel afzonderlijke nieuwe organisatie. European Spring zou met zoveel mogelijk verwante groepen uit alle delen van Europa een poging moeten doen een plek te veroveren in het Europese Parlement om het programma van DiEM25 beter te kunnen uitdragen.
Varoufakis heeft een poging gedaan andere partijen bij zijn beweging te betrekken. Dat resulteerde onder andere in de aansluiting van het Poolse Razem, het Portugese Livre, van het voormalige groene Europarlementslid Rui Tavares, en het Franse Génération-S van de voormalige Franse socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon. Contacten van DiEM25 met Die Linke zijn er niet meer sinds Varoufakis besloten heeft om ook deel te nemen aan de Europese Verkiezingen. Katja Kipping, voorzitter van Die Linke, zegt altijd voorstander te zijn geweest van gezamenlijk optreden bij de verkiezingen. Maar intussen heeft ook deze partij zich op eigen terrein teruggetrokken. Haar programma zal, evenals dat van bijvoorbeeld de Groenen, de Dierenpartij en de Piratenpartij, meer overeenkomsten dan verschillen vertonen met de New Deal for Europe van Varoufakis. Toch zullen zij en vele andere linkse partijen in Europa zich de komende maanden vooral als concurrenten afficheren. De verschillen zullen worden opgeblazen om potentiële kiezers bij elkaar af te troggelen. De verwachte winnaars zitten aan de andere kant van het politieke spectrum.
De Duitse partij waar Varoufakis nu topkandidaat is wordt gesteund door Demokratie in Bewegung, een beweging van vooral jongeren die zich afzet tegen de traditionele partijen en die na de voor CDU en SPD dramatisch verlopen verkiezingen in Beieren en Hessen kansen ziet voor het opschudden van het politieke landschap in Duitsland. Alles van onderop, is de belofte. Je hoeft geen lid te zijn en geen expert om mee te praten. Dat roept wel vragen op bij de verkiezing van een topkandidaat voor de Europese verkiezingen die al een uitvoerig program op zak heeft en die daarin zijn specifieke financiële en economische expertise breed heeft uitgemeten.
Over twee weken presenteert Varoufakis ook het programma van Mera25, de Griekse tak van zijn beweging. Of hij in eigen land ook de lijst gaan aanvoeren is nog onzeker.
Reacties (34)
Goed zo, nog meer versplintering. Politieke partijen zijn uit. Het gaat om bewegingen.
@1
Versplintering op extreem links bedoel je. Van de andere euro-fracties is mij niks bekend over versplintering. Verder is het aangenaam om te zien dat Varoufakis zich uiteindelijk conformeert aan de (euro) democratie. Hij is zelfs bereid om er Duitser voor te worden.
@2.
Nee jou is nooit wat bekend. De aloude twee fracties van de sociaal en christendemocraten hebben straks waarschijnlijk niet meer een meerderheid.
Hier in NL hebben we versplintering dat nog maar een partij boven de twintig procent komt, en nog niet op een derde.
Partijendemocratie optima forma. Het systeem wat jij zo hartstochtelijk verdedigt is op haar eind.
En trouwens wat jij extreem links noemt klopt ook al niet meer. Want je onjuistheden over Groenlinks en Dierenpartij, waarbij je eerst afzeikt, en later zegt dat het je niets kan schelen.
[edit]
@2: Als het paspoort van een EU land niet volstaat en slechts die van een natiestaat (kiesdistrict) waar de stemming gehouden wordt, dan is daar weinig euro-democratisch aan.
@2: “Verder is het aangenaam om te zien dat Varoufakis zich uiteindelijk conformeert aan de (euro) democratie.”
Vertel eens, wat weet jij over Varoufakis’ ondemocratische verleden?
Voor een ander land in het EP zitten is niet bijzonder. De nieuwe lijsttrekker van FvD, zat eerder voor een Belgische partij in het EP.
@1: Qua eindeffect Hongaarse toestanden. Die 50.000 lobbyisten in Brussel hebben straks wederom vrij spel.
@6: Maar je kunt niet op een kandidaat uit een ander land stemmen. Ooit een Europese kieswijzer ingevuld, daar rolden de Luxemburgse communisten uit. ? Goedbedoeld misschien, maar als Nederlander kon ik er niets mee…
@7: Stemmen op wie dan ook binnen de EU is jammergenoeg heel ver weg. Men geeft niet graag de nationale vertegenwoordiging op. Als 90% (gokje) van alle kandidaten al de straat op gaan om te verkondigen dat ze er voor jou zijn om jouw nationale belangen te verdedigen dan is een verenigd Europa wel heel ver weg. Het is dan ook 2018, dus ach ja.
@4
Je zou kunnen zeggen dat euroland een districtenstelsel kent, waarbij de deelstaten de districten zijn. Dat is een minder democratisch systeem dan het Nederlandse. Maar wel historisch verklaarbaar. En ook omdat euroland vele talen kent is het onpraktisch om een partij als eenheid te laten optrekken zoals in NL. Hoewel men wel het begrip spitzenkandidat kent. Maar om Timmermans de lijsttrekker te noemen (van de sociaal-democraten) zoals wij die kennen is mij ook weer een brug te ver.
Ik zie de euro-democratie als zijnde in ontwikkeling.
@5
Dat is al uitgebreid besproken op Sargasso. Een man die denkt Brussel zijn wil op te leggen, als je min. van financiën bent van een kabouter economie, die is niet alleen ondemocratisch, maar die spoort in het geheel niet. Geen wonder dat hij van het Griekse toneel is verdwenen. Zijn ego was zelfs de Grieken te groot.
@10: Grappig is dat, niet alleen ben je ideologisch verdwaasd, je geheugen is ook nog verdwaasd. Aan de Troika was weinig democratisch. Aan wat de Troika Griekenland heeft opgelegd was nog minder democratisch en Varoufakis stond daar gewoon economieles te geven aan mensen die daar weinig van begrepen hebben en een te groot ego hadden om zelfs maar te willen leren. Het gevolg is dat Griekenland de komende halve eeuw aan de bedelstaf blijft en de West-Europese banken met ons belastinggeld gered zijn. Leve de democratie!
@11
Om economieles te geven moet je er wel verstand van hebben;-)
@11:
… en men al die tijd kan blijven herhalen dat Grieken lui en corrupt zijn. Het aloude trucje van (en meest gehanteerd door de VVD) het probleem in stand houden om je falende beleid te kunnen doorzetten.
Gematigd bestaat niet meer als zelfs aanhangers van middenpartijen alles om zich heen tot extremisten verklaart. Lutine bewijst de radicalisering van extreem-midden.
@8.
Als het een Europees parlement is moet er Europees gestemd kunnen worden. Anders is het niets anders dan het achterhaalde systeem van de Eerste Kamer via de getrapte verkiezingen via de provinciale staten.
Verder, als je D66 stemt, stem je ook op VVD bijvoorbeeld, zitten in dezelfde fractie.
Europese fractie EVP bestaat uit conservatieven uit alle windstreken. CDA is daarbij nog enigszins normaal, vergeleken met hun zusterpartijen, zoals de Hongaarse partij van Orban.
Het gezamenlijke programma voorziet in een drastische hervorming van de europese economie, een groot investeringsprogramma in duurzame energie en nieuwe technologie, bestrijding van de armoede, aanpak van de klimaatverandering en fundamentele democratisering van de Europese instituties, te beginnen bij een nieuwe grondwetgevende vergadering.
Klinkt beter dan het pappen en nathouden van de middenpartijen. Die geen raad meer weten van hoe problemen op te lossen. Nee, bij elke oplossing creëren ze weer nieuwe.
Bijvoorbeeld regels opleggen aan de Italiaanse regering, terwijl de Franse en Duitse regeringen er mee wegkwamen in het verleden. Kinderachtig. Maar ja, dat is bijna populistisch. Die Italianen toch, altijd fout bezig met geld. Die gedachte moet blijven.
@16: Het verschil is dat Franse en Duitse regeringen niet een staatsschuld hebben van 131% van het bbp.
Leuk die ideeën van DIEM25 maar ik heb weinig vertrouwen in mister Russisch roulette.
@17
Dat verschil weet ik, maar geen straf. Het zijn uiteindelijk wel de banken die dit alles veroorzaken met hun renteverhogingen op de schulden. Met andere woorden, waarom moeten we zo hard werken en belasting betalen aan de banken.
@12: Op de universiteiten van Essex, East Anglia en Cambridge vonden ze blijkbaar dat ie er verstand van had. Maar jouw credentials zijn vast dusdanig dat je het beter weet dan die drie universiteiten?
@14
Lol..middenpartij.
@13
Het zou natuurlijk al ontzettend fijn zijn als Varoufakis uit ging leggen hoe het kan dat Griekenland al vele malen failliet is gegaan. Waar zit de systeemfout? Misschien wel in de corruptie? Ik doe maar een wilde gok hoor.
@20.
Volgens mij heeft Varoufakis al heel veel uitgelegd over het een en ander, en heb je daarvan niets gelezen, laat staan onthouden. Je hebt alleen maar stokpaardjes en vooroordelen.
@21
Hij is de moeite ook niet waard om te volgen. Een politieke clown in de grootte van Farage of Baudet. Uitgekotst in Griekenland. Nu gaat hij het proberen als Duitser. We wachten af. Misschien maakt hij van euroland wel een socialistische heilstaat!
@20:
Voordat je wilde conclusies gaat trekken kan ik je Varoufakis’ verslag van zijn problemen met de economische inzichten van het Europese establishment aanbevelen:Adults in the room. Je kunt er hier op Sargasso ook alvast wat over lezen.
@22.
Ach, Lutine, alles op een hoop gooien. Zonder nuance etiketten plakken. Ik vind Varoufakis duizendmaal interessanter dan jouw onzin.
Ik hoop dan ook dat het gaat lukken voor hem om in het EP te komen. Beter dan die stropoppen van de grote kleurloze partijen.
@23
Als je de reacties daar bekeken had, dan zou je zien dat ik indertijd al gereageerd heb. En ik ben nog steeds tevreden over het feit dat Brussel hem indertijd vakkundig heeft weggespeeld. Het was en is een schandelijke zaak hoe de Syriza regering om ging met de eurogroep en de voorstellen. Varoufakis heeft hier een kwalijke hoofdrol in gespeeld. Dat deze charlatan wederom een politiek toneel zoekt, verbaast me niet. Het Griekse volk heeft zich laten bedotten en opruien door een onbenul, maar datzelfde Griekse volk wilde toch ook weer niet de drachme terug. Als je in de eurozone zit kan je niet heel de eurozone naar je hand zetten. Dat Varoufakis dat niet begreep zegt ook wat over de domheid van de man.
@25.
Als je in de eurozone zit kan je niet heel de eurozone naar je hand zetten. Dat Varoufakis dat niet begreep zegt ook wat over de domheid van de man.
Drogreden. Je gaat de beste man dingen in de schoenen schuiven zoals hij dat niet deed. Gediskwalificeerd, Lutine. En dan nog het woord ‘onbenul’ gebruiken.
Best wel eng dat ‘Brussel’ iets of iemand zou kunnen wegspelen. Want heel dat ‘Brussel’ bestaat niet. Dat zijn de regeringshoofden, dat zijn de banklobby-isten. En andere leugenaars met boter op hun hoofden.
Ze hebben vakkundig gebruik gemaakt van dat de Grieken fout waren, zoals altijd, domme Griekken, niet dat de vooral de Noordeuropese banken daar investeringen deden, grote leningen afsloten, waarvan ze wisten dat die in eeuwigheid niet afgelost konden worden. Een kwestie van tijd dat er een crisis zou komen. Maakt het uit, zullen ze gedacht hebben, de Grieken zelf de schuld geven is heel gemakkelijk.
@26: Zelfs Dijsselbloem zelf heeft inmiddels toegegeven dat ze ietsiepietsie te hard zijn geweest voor de Grieken. In zijn begintijd vond ik hem een sympathieke man en dacht ik dat hij wel capabel zou zijn. Inmiddels weten we beter, hij werd van alle kanten gewaarschuwd dat de ingrepen te ver gingen, maar hij denderde maar door. Nu vind ik hem een hele nare en incapabele man, die veel leed heeft veroorzaakt onder de Griekse bevolking. En ik heb me aangesloten bij (weer een andere beweging die uit DiEM25 voortkomt) https://www.progressive-international.org
@27: Dijsselbloem voert beleid uit, hij bepaald niet. Verder was de EU bereid veel verder te gaan en een deel van de schuld kwijt te schelden maar heeft ze daarvan afgezien door de vuile spelletjes en onverzettelijke houding van Varoufakis DiEM25 zelf.
@28.
De EU? Voornamelijk duitsland en wat andere landen waar de schuldeisers zaten.
@28: Bronnen? Ik herinner me dat toch anders, maar ik kan het mis hebben natuurlijk…
Toch, om die 6 maanden dat Varoufakis er gezeten heeft verantwoordelijk te maken voor het hele beleid dat in al die jaren is gevoerd, lijkt me niet logisch.
Nee, Dijsselbloem voerde niet alleen uit maar bepaalde ook, al deed hij dat natuurlijk niet alleen. Zelfs toen het IMF zei “nou nou, is dat wel verstandig”, zette de Trojka de hakken in het zand en gooide alle Griekse assets in de uitverkoop.
Dat land is vernaggeld tot op het bot, de kapitaalkrachtigen zijn opgerot en de rest van de arme sloebers mag de troep opruimen. En dan verwachten dat de corruptie en belastingontwijking afneemt. On top of it all zitten ze met 1000en vluchtelingen waar de hele fucking hypocriete EU ze gewoon mee laat zitten.
Zoek het maar uit met je olijfolie (die we wel graag voor een schappelijke prijs extra vierge op tafel hebben, alstublieft dank u wel) en je toeristeneilanden die totaal naar de klote gaan. Want nou ja, je krijgt er toch weer een horde millenial-vrijwilligers voor in de plaats, die een maandje vluchtelingen helpen wel goed op hun cv vinden staan. Dat is de nieuwe economie natuurlijk! Dorpelingen die Airbnb en Über aanbieden, tel uit je winst. Ja, als je geen nagel hebt om aan je reet te krabben is dat inderdaad wel winst ja. En dan kijk je maar weg van de omstandigheden van die vluchtelingen, die nogal overlast veroorzaken, en eigenlijk een veel te groot beroep doen op de algemene middelen, die voor de eigen bevolking al bij lange na niet voldoet en… Ach, flikker toch op, Griekenland is keihard genaaid! En dit vond ik er een tijdje geleden al van (en hou de melodie van Drs P. in gedachten): https://www.hoevrouwendenken.nl/2018/01/15/op-zijn-grieks-genomen/
Dat is wel een leuke tekst, Karin. Nu nog een rockster van een vent die hem uitvoert. Drs. P is helaas dood.
Ja, een rockster was Varoufakis wel. Echt een showbizz mannetje! Nou ja, wij hebben Baudet, geen rockster, maar wel een pianist. Even vertalen in het latijn, snuifje lavendel er bij en hij kan zo de hitlijsten in!
@30: Dat heeft toen in de betere media gestaan en dat blijft oa ook uit de woorden van Varoufakis en Dijsselbloem zelf waar Schäuble en Varoufakis elkaar totaal niet lagen.
Maar toch fijn dat ik met valse loonstroken bij jou geld mag lenen, daarvan lekker feest mag vieren en dat als blijkt dat ik jou niet terug kan betalen dat allemaal jouw schuld is en jij mij geweldig op zijn Grieks hebt genaaid.
Hoeveel kan je missen?
Het socialistische ideaal komt altijd weer neer op gratis geld, al dan niet geleend. En als het fout gaat is het de schuld van de banken, van Brussel, van Duitsland, van Dijsselbloem, maar nooit van het land dat al talloze malen failliet is gegaan.
Varoufakis is een narcist in de orde van Donald Trump. Een kenmerkend trekje van narcisten is dat ze altijd anderen de schuld geven en graag polariseren.
@33.
Het enige wat klopt in je reactie is polariseren. De Grieken zijn al genoeg geboet. Schulden maken is niet zozeer een socialistische trekje, hoor. En schuld geven aan, zolang er reelijke argumentatie bij zit, en dat zit er vaak bij, is het een validere stelling dan alle vooroordelen van jou.