Vara verneukt ‘tv-moment van het jaar’

Je zag Matthijs van Nieuwkerk toch even zoeken naar de juiste woorden en reactie, toen de ‘jury’ onder aanvoering van Anita Witzier zaterdag de winnaar bekend maakte van de verkiezing van het ‘tv-moment van het jaar 2008’. Dat het Vara-team van Paul de Leeuw (maar zonder hem) de prijs geheel onverwachts in ontvangst mocht nemen voor het minst scorende tv-moment (Paul die tijdens de uitzending achterna gezeten wordt door een op drift geraakt jostipony-dame) was tot daaraan toe. Maar dan de toelichting van Witzier: Peter R. de Vries had met zijn Joran toch al voldoende prijzen gewonnen en GeenStijl was met Ella Vogelaar wat haar betreft hors competition omdat ‘dit niet voor de televisie was gemaakt’.
Peter R. was al helemaal niet naar de studio gekomen en het koppel Dominique/Rutger van GS zat er wat beteuterd bij, toen mevrouw Witzier feitelijk toegaf dat de jury met volkomen oneigenlijke maatstaven de winnaar had bepaald. Iedereen wist allang dat op basis van de internetstemmingen de strijd had moeten gaan tussen Ella en Joran. Goed, als je dan afspreekt dat een jury uit de top-drie gaat kiezen, laat het dan ook een fatsoenlijke uitslag zijn. Maar dat was het dus niet.
Erger is nog dat de Vara na afloop bekend maakte dat de keus van de jury overeenkwam met de verkiezingsuitslag op internet. Persoonlijk denk ik dat dit een grove leugen is. Of het document dat GS opvoert ook werkelijk authentiek is, valt niet na te gaan. Maar het zou me niets verbazen als er willens en wetens gerommeld is met de uitslagen…

Vooringenomen

Het gekke is dat de Vara notabene een advertentie plaatste op GS, om toch vooral mee te doen aan de verkiezing van het tv-moment. Om dan vervolgens een jury openlijk vooringenomen te horen verklaren dat de twee grootste kanshebbers bij voorbaat al waren afgevallen, dat mag je gerust verneukeratief noemen. Matthijs moet zich in een hoekje gaan zitten schamen, dat hij zich voor deze genante fake-vertoning heeft geleend.

 1. 3

  Er schijnt er een te staan in Museum Boymans, hoorde ik van een hoestende man met regenjas in de garage.

  De vara kan dat ! teken beter weglaten. Zonde hè, was ooit een parel nu rest slechts de VPRO en de BRT natuurlijk. Voor de TV in het museum uiteraard.

 2. 5

  Pff, beetje weesieloos topic dit. TV-moment van het jaar gaat over iets wat voor TV gemaakt is? Anders was het telefoonboek in Fitna het wel geworden. De Telegraafgroep heeft het slim aangepakt, of wordt Sargasso ook al gesponsord?
  Overigens ben ik van mening dat Llink vernietigd moet worden.

 3. 9

  Beetje vaag Bullie, maar in het land der blinden.

  Stuurde tijdje geleden een stofdoek naar de VPRO..niks van gehoord, dat zegt wel wat.

  “wat zien ik” niet dus.

 4. 10

  [edit: uit het spamfilter gevist]
  Wat een geslijm bij die tendentieuze, ongefundeerde en nodeloos kwetsende, infantiele pubers. Hebben jullie wat van ze nodig? Moet dat dan op de manier zoals JP en Bush met elkaar omgingen? Die kneuzen kunnen niet tegen hun verlies. Verneu*ken elke internetpoll. En hangen boven in de gordijnen als ze daarmee geconfronteerd worden. Hebben hier al een topic of 5 aan besteed. Waaronder een bijzonder zielige “help jezelf met je lijmstiftje” fotoreportage van topper Anita W. Dat volgevreten hockeyhoofd ook van die Ruktor. Wat heeft hij nou eigenlijk gepresteerd in dat filmpje. Alleen maar achter iemand aanlopen die niet met de media kan omgaan. Dan ook nog net doen of dat ontslag door hun kwam. Hahahaha.
  Dan die zogenaamde onderschepte Vertrouwelijke verklaring…..’T is eigenlijk allemaal te zielig voor woorden. Die verwende kereltjes die hun zin niet kunnen krijgen. Bijna net zo zielig en laf als bijnamen als “Fleischboom” en “Prittstift”. Eigenlijk is het gewoon om je te bescheuren; proost jongens op naar de volgende poll. Mooi man, werk van een ander naar de kloten helpen.

 5. 12

  Vreemd, er stond geen onvertogen woord in dat niet in het rijtje straattaal past. Zeker niet als de titel dezes al het woord “verneukt” herbergt.

 6. 16

  Los van wie we het allemaal wel of niet gunnen.
  Het Vogelaar fragment en het Joran fragment zijn velen malen meer besproken in de samenleving dan die willekeurige uitzending van Paul de Leeuw. Want iedere keer als ik die P. de L. zie gaat het er zo aan toe, niks nieuws, ook niet bijzonder.

  Qua tumult was Joran een factor 100 groter dan Vogelaar. Alleen de politiek nieuwsgerichte medemens interesseerde zich voor het non-fragment van Rutger en Ella in de kinderboerderij. Terwijl op de avond van Joran er zeven miljoen mensen voor de buis zaten.

 7. 17

  Volgens mij is dat het hele idee van linkse/rechtse/christelijke/boeddhistische omroepen, de werkelijkheid naar je hand zetten. Als je de werkelijkheid niet naar je hand zet is ie niet te hanteren namelijk. Ben benieuwd hoe Powned dat gaat doen, ik gun ze de kans van harte. LPF-achtige verwikkelingen, schat ik in.

 8. 19

  Na de bewuste uitzending van Paul de Leeuw spraken we thuis en op het werk weken later nog steeds over dat fragment. Ik zei meteen tegen mijn lief, hier wordt TV geschiedenis geschreven, let op mijn woorden! Ik moet zeggen, het heeft mijn leven voorgoed veranderd.

 9. 20

  Fraude is geen onderzoek doen naar hoe we in Irak terecht kwamen, dit zijn zulke grote woorden Bianconero. Zoek dan uit hoe de Polen c.s. zich door ieder songfestival heen frauderen, dat heeft tenminste maatschappelijke relevantie.

 10. 22

  @21: kul-argument. Van mijn consumentencenten wordt net zoveel verspild. Als ik naar de supermarkt wil gaan (de C1000 bij mij op de hoek werd laatst overgenomen door ’n albert heijn; d’r zit ergens een buurtspar, maar die is schreeuwend duur; de eerste de beste aldi zit op 2.5 kilometer. ), dan kan ik daar alleen maar spullen kopen van A-merken en het AH-huismerk die plenty reclamezendtijd kopen op zenders waar ik nooit naar kijk.

  MAAR IK BETAAL ER WEL [email protected][email protected][email protected][email protected]!

  Dat het maar eens gezegd mag worden. Commerciele zenders zijn niet gratis. De kosten van commerciele zenders zitten verwerkt in de producten die je consumeert, en ‘dan kies je een ander product’ is een stromanargument van GORE RECHTSE MARKTHUILIES DIE DE DOM ZIJN OM HUN EIGEN MARKTMODEL TE SNAPPEN.

  Zo. Da’s eruit.

 11. 25

  Neem een glas Gronk, ontspan een beetje…C1000 is vanaf het bestaan onderdeel van Ahold btw. Wat is nu 2.5 km?

  Wie verafgood GS? beter er iets uitkomen dan erin tog? (slecht voor je 2.1.5 gebit)

 12. 26

  @25: prima hoor, maar dat gelul over ‘belastingcenten’ altijd als het over de PO gaat — we betalen net zo hard voor de bagger van de commerciele omroep.

  Overigens, ik heb zelf helemaal geen TV; ik heb geen moeite met de verplichte inhouding van kijk-en-luistergeld als het pleps zich daarmee rustighoudt. En niet een beetje gaat zitten janken (OP MIJN INTERNETS!!) over geenstijl.

 13. 28

  @ Gronk, de Appie is de goedkoopste supermarkt. Juist omdat ze ook huismerk en extra goedkoophuismerk, euroshopper, verkopen. Scheelt vaak niets met de Aldi, die haar werknemers uitbuit om producten goedkoop aan te kunnen bieden.

 14. 30

  I beg to differ: de keren dat ik bij de aldi shopte was ik iedere keer weer verbaasd dat ik voor een volle rugzak met levensmiddelen maar iets van 12 euro zoveel hoefde te betalen, in plaats van ’32 euro en meer’.

  Komt nog eens bij dat de doorloopsnelheid van de aldi veel hoger ligt, want bij de appie grijp ik nog wel eens in spullen die al te lang op de plank hebben gestaan.

 15. 32

  En (#25) niet. C1000 was Schuitema, een bedrijf dat sinds zo’n 100 jaar bestaat (als C1000 sinds 1981) waarin in 1988 Ahold een meerderheidsbelang verwierf maar geen zeggenschap kreeg. Vorig jaar heeft Ahold dat belang verkocht aan een investeringsmaatschappij in ruil voor onder meer 50 winkels — waaronder dus die van gronk.

  En mijn eerste impuls bij dit bericht was ook om een overstap naar GS te suggereren voor Bianconero. De tweede impuls was dat ik zelfs dat niet meer wil horen over GS.

 16. 35

  @34 ok gaan we:
  Koop je bij de Jumbo of Aldi, betaal je niet voor reclame op welke omroep dan ook. ‘Belastingvrij’ dus
  Bij de publieke omroep word je dubbel gepakt: je betaalt belasting én de reclamegelden van de STER zorgen ook nog eens voor opcenten op je boodschappen bij Appie. Nu jij weer

 17. 39

  Damn, laat die gasten toch gewoon links, rechts, of rechtdoorzee liggen.
  Dat je mekaar van een Vondelparkmeeting kent doet nu toch echt niet meer terzake,mag ik hopen.
  Dit soort onderwerpen makes me puke.
  Doe gewoon waar je goed in bent.

 18. 41

  @35:ik heb geen TV. Ik weet dus niet welke bedrijven er op de commerciele televisie adverteren. Van mij hoeft er dus ook helemaal niet te worden geadverteerd. Bedrijven doen dat wel. De kosten
  daarvoor moeten ergens vandaan komen, en die zitten ergens in de prijs van hun producten verwerkt.
  Als ze niet zouden adverteren, dan zouden ze de kosten van reclame in eigen zak kunnen steken, danwel
  terug kunnen geven aan de consument. Denk maar aan het gezegd ‘90% van alle reclame is weggegooid geld,
  alleen welke 90%’.Tot zover duidelijk?

  Ik weet dus ook niet welke producten ik als rationele consument zou moeten ‘boycotten’. Dat is
  sowieso onmogelijk, want een bedrijf als unilever heeft tig-duizend producten. En in sommige productgroepen
  (zorgverzekeringen, bijvoorbeeld) ontkom je niet aan zaken doen met een bedrijf dat reclame inkoopt.
  Daarnaast, de producten die *overblijven* hebben misschien kenmerken (prijs, kwaliteit, maar met name beschikbaarheid)
  die ze veel minder aantrekkelijk maken dan andere producten. En zometeen is d’r wel weer een ander ding wat me tegen de borst stuit. Hoppa, weer een partij werk om uit te zoeken welke producten ik principieel wel of niet zou moeten kopen volgens de marktwerkingideologen.

  Het blijft natuurlijk een bullshitredenatie, ‘dan koop je die dingen toch niet’. Eentje van hetzelfde soort als ‘hitler of stalin’. Beneden peil. Als ik dat soort gejank wil lezen ga ik wel naar fok ofzo.

 19. 43

  Heb je daar problemen dan mee bianco ?

  Wie verneukt het internet, de commercie toch?

  if you can’t beat them , join them tactiek.
  Huilen met de wolven in het bos.
  Klagen over publieke tv terwijl hijzelf commerciëel bezig is te posten.
  Een non calvinistische hoerenloper noem ik dat.
  Tv moment van het jaar niet gewonnen , so what?

  What goes around comes around.

 20. 48

  Al die stompzinnige prijsje die er op tv uitgedeeld worden, zouden ze moeten verbieden.
  En laten we wel wezen, alleen al het nomineren van de 3 programma’s is al iets om misselijk van te worden.
  Verder zou ik graag wat extra belasting willen betalen om de publieke omroep reclame vrij te krijgen

 21. 54

  Eigenlijk zouden jullie iets samen moeten maken straks. En ja, jullie zijn soms wat saai qua imago. Maar ook een prettige tegenhanger van Geenstijl. Linkse medehanger wellicht? Of ja. Links. Wat is links precies. Laten we jullie dan inhoudelijk noemen. Van de degelijke (hm zit net weer wat te lezen. Erg leuk maar idd een beetje alsof je de Volkskrant leest en dat is in dit geval geen kritiek hoor ik hou wel van die dooie boom) achtergrondinfo die Geenstijl nogal eens mist. Heeft toch potentie lijkt me.

 22. 57

  Wat Grobbo zegt. GS vindt het reuze stoer om als rellende pubertjes elke internetpoll naar de knoppen te helpen. Wie uitdeelt moet kunnen incasseren. GS wordt trouwens door de traditionele media al veel te serieus genomen. Je kunt geen actualiteiten- of praatprogramma opzetten of die poedel van een Weesie zit er om onduidelijke redenen serieus genomen te worden met Verdonk-achtig geneuzel:”Dertig procent van de Nederlanders vindt de publieke omroep te links, wij willen een tegenwicht vormen. Ja, we gaan geen rechts geluid laten horen hoor…” Rechtse stemmingmakerij die je hardnekkig neutraal blijft noemen. Zou Kay van der Linde alweer een nieuw baantje gevonden hebben?

 23. 59

  @ 14; daar ben ik het dus niet mee eens: werkelijkheid naar eigen hand zetten. Die volgevreten hockeyhoofd Ruktor twijfelde gister bij Koen en Sander (BNN voor de duidelijkheid) ernstig aan de echtheid van de vertrouwelijke brief. VARA had andere info.

  Vind trouwens elke DWDD-Jakhals veeel beter als die Ruktor. Wat presteert hij nou eigenlijk?

  Dat ze die verkiezing verneukten bij de stijlloze buurman, is geen nieuws. Dat doen de kinderachtige afgunstige buren op het andere lijntje bij elke verkiezing.

  Persoonlijk vind ik VARA en VPRO de enige verschillige omroepen die er toe doen. Een feest voor de geest.

  Ook kwa nieuwswaarde wordt dat filmpje van Ruktor zwaar overdreven. Tuurlijk is Vogelaar niet om dat filmpje weg hahahaha.
  Peter Rudolph ben ik ook wel aardig zat. Maar dat is persoonlijk.

  Dat jullie niet door die verwende, verwaande en arogante knaapjes op dat andere lijntje heenprikken. Ga me niet vertellen dat hun infantiele humor je aanspreek. Oh, wat ernstig!

  Of is de hele toko zich hier aan het indekken voor een plekkie in de spotlights? Aan de strakgetrokken halsband van een ex-Telegraf-ho*rnalist. Die zichzelf, hoe subtiel, Fleischbaum noemt. Jammerlijk!

 24. 60

  @ 16 vele malen meer besproken in de samenleving: RTL Boulevard en Telegraf worden ook veel meer besproken in onze sensatie maatschappij. En Story, Privè en Weekend natuurlijk. In de vorige VARA-gids stond een geweldige reportage van een gids-medewerker die met zo’n kneuzen-bus mee was geweest door Volendam……Té ernstig voor woorden!

  Wel veelbesproken dat Volendam.

  “Bommen op Volendam” stond er boven hahaha

 25. 61

  @ 21: Makkelijk je stijlloze vrienden napraten. Vermaakt me nog uitstekend bij de publieken. Als je je programma’s gewoon uitzoekt.

  Alles van de VARA en VPRO is zo’n beetje op zijn minst onderhoudend. NOS-journaal is veruit beter als die van RTL. NOVA vind ik goed. Buitenhof soms, uitstekende columniste. Studio Sport NATUURLIJK. Geen comedy, geen overdreven selfkickers gewoon Thomas E.
  Vind dat nieuwe EO-programma met Maarten van Rossum (super tv-persoonlijkheid!) prima. In Europa vind ik ook interessant. Je moet gewoon je eigen pad ff uitstippelen. Het is net real-life!

 26. 62

  Op zich snap ik wel dat de Vara geenstijl niet laat winnen. Ik had alleen wel verwacht dat Peter R. de Vries als winnaar naar voren zou komen, die won dan niet omdat “hij al zoveel gewonnen had” kennelijk heeft Paul de Leeuw dat niet?

  De argumenten die ik hier lees dat geenstijl de verkiezingen aan het verneuken zijn geweest vindt ik complete bullsh ehh onzin. Natuurlijk werd er bij geenstijl een oproep geplaatst om te stemmen voor hun, maar kijk eens op de site van paul de leeuw: http://mooiweerdeleeuw.vara.nl/ daar staat toch ook echt een knop die je naar de stempagina stuurt.

 27. 64

  Niemand van de jury was toch van de VARA?

  Vind Anita nog steeds lekker. Niet zo’n moderne hap-lik-klaar-snol die ze verafgoden bij de stijllozen.

  Waar is Kitekat eigenlijk? Vind het wel erg hanig hier.

 28. 67

  Maar stel nu dat VARA geenstijl niet zou willen laten winnen, het is tenslotte geen TV. Hoe kun je dan een jury voor die dikke kale homo laten kiezen, terwijl -hoe vervelend ook- die uitzending van Peter R. verreweg het meest opzienbarend was? Volgens mij heeft de VARA de prijs met genoegen in de eigen zak gestoken en heeft het niets met GS te maken.

  Als we de drie nominaties gewoon sec bekijken dan:
  1. valt p de leeuw direct af,
  2. is Rutger een reljournalist (a la Waskracht) die niet beantwoord wordt; ook niet echt bijzonder
  3. was Peter R. de Vries het programma van de grote beloften en de magere uitkomsten.

  m.i. is de 3e zonder meer het beste TV-moment aangezien het op TV was, het de meeste kijkers trok, er het meest over gepraat is, voor de rest minimaal net zo hoog scoort op andere criteria als de andere inzendingen.

 29. 68

  @klaplong> je kunt best van een verschillende bloedgroep zijn en het toch af en toe helemaal eens. Dit is de arrogantie van de zittende macht tegen de nieuwelingen. Die nieuweling is nu Geen Stijl, maar dat had ook zomaar Sargasso kunnen zijn.

 30. 69

  @ Superjan

  Waarom heb jij het over bloedgroepen en eens zijn?

  Ik becommentarieer het feit dat Sargasso het hiet alwéér over Geenstijl heeft. Er zijn wel interessantere dingen toch? Met meer nieuwswaarde ook nog! Geenstijl geeft haar eigen lot voldoende ruimte op haar eigen stek.

 31. 72

  Ik snap niet waar jullie zo moeilijk over doen.

  De Vara bepaalt voor jouw wat jij moet denken, vinden en als het even kan doen.

  Dat wisten jullie toch al lang? Dat is toch wat jullie willen?

  Hou op met je gezever, je bent nu in je arbeidersparadijs en daar past geen vrijheid van meningsuiting bij.

  Twintig jaar gestemd op de socialisten, al een eewigheid de vara-bode op de salon tafel en nou zit je te klagen? Het is ook nooit goed met jullie.

 32. 78

  zo’n verkiezing kan mij weinig boeien, maar ik vind het wel erg merkwaardig dat iets genomineerd wordt (ruktor vs vogelaar) waarvan later gezegd wordt dat het hors competition is omdat het niet voor tv gemaakt is (?) hoe kan het dan in eerste instantie genomineerd zijn?

  roze paultje kon ik toch al nooit zo lijden omdat het mij allemaal een beetje te druk en te nichterig is, maar toen ik hem hoorde zeggen dat hij als enige publieko wel een mega-salaris waard was ‘gewoon omdat ik paul de leeuw ben’ had hij het voor mij helemaal verbruid, ik gun hem dezelfde glansrijke carrière als die spijkerman die zichzelf ook zo bijzonder vond dat hij dacht dat zijn vertrek meteen het einde van de publieke omroep zou betekenen… leeft dat ventje nog?

 33. 80

  Opnieuw een goed artikel. Doch de VARA is dezelfde omroep als de omroep die Exota om zeep hielp indertijd. Dat ze nu opnieuw laten blijken lak te hebben als wat we in NL als fatsoenlijk beschouwen verbaast me niets.

 34. 82

  “Doch de VARA is dezelfde omroep als de omroep die Exota om zeep hielp indertijd. Dat ze nu opnieuw laten blijken lak te hebben als wat we in NL als fatsoenlijk beschouwen verbaast me niets.”

  hahaha

 35. 83

  @ 82: Haha die stijllozen zijn lekker fatsoenlijk. Een ego-centrischer slag loopt er echt niet rond op deze aardbol. In medialand is niemand fatsoenlijk, zie de Molletjes zie die kleffe SBS-familie. Het is nog erger als de beeldvorming. Wen er maar aan of plug gewoon de hele dag op sargasso in?

 36. 84

  Het fatsoen blijft enigszins behouden als het onfatsoen wordt blootgelegd en dat vice versa uiteraard. Spanningsveld tussen media en denkbeelden, heerlijk vind ik dat. “take it away Sam”

 37. 85

  Maar het gemak waar mee je die doodverklaarders en nekschotgevers serieus neemt.
  Heb je nog niet door dat ze die reagLuurders aan hun reet mogen roesten? Dat het enkel om hun eigen ego, hun geldbuidel, status, macht en roem gaat?

 38. 86

  Nuance @ dick..vrijdag j.l. nog gaf ik tijdens de koffiepauze (kom daar *kuch* langs om te bekijken wat r is) een enter op [i] bij een neqschot..was gejorist nog geen 5 minuten daarna.

  Ik neem GS serieus.

  De situatie is wat gecompliceerder @dick en mijn hart klopt op deze plek, Sargasso. Wat is er mooier dan een eddy te zijn. Weetje hoe fraai “Sargasso” als begrip gekozen is?

 39. 87

  Ben je toevallig gejorist, nou ja klasse.
  Als je de stijllozen serieus neemt, vind je het zelf ook niet erg om meeGENOMEN te worden in het aantal reagLuurders. In de onderhandelingen met sponsors over poen. Poen dat in hun zakken verdwijnt.
  Mooi dat je hart hier ligt en niet bij de commerciëlen.
  Jij: Weetje hoe fraai “Sargasso” als begrip gekozen is? Ik: Nee.
  Vind het vooral tof om mezelf te zijn, oprecht te zijn overal en altijd.

 40. 91

  Oh, dat dacht ik inderdaad. Was het een terechte verbanning?

  Heb je trouwens meegekregen dat Ruktor met Powned inbrak in het programma van Giel? Iets voor 8-en en een minuut of 10. Reclame en een verschrikkelijke skijtplaat. Vroeger werd dat nog bestraft… Zou ook wat zijn als iedereen dat deed.

 41. 94

  Ja, de PVV kan hier enstig druk mee zijn. Dondert niet dat het om een tv-spelletje gaat. Als er maar zoveel mogelijk mensen over praten.
  Kamervragen op onze kosten, straks dreigen ze weer met het leger.

  Doe mij maar een glas bier.