Verwarring alom in de media. Van hoe ver was het schot van Van Bronckhorst gisteravond in het duel tegen Uruguay?
Aangezien het om cijfertjes gaat, doe ik ook een gooi. Neem de beelden (zie ook screenshot na de meer…), neem een officieel veld (dank dank), doe iets met meten en Pythagoras en zie: 36,4 meter!
Deze post werd mede mogelijk gemaakt door Footballfans.eu
Update (17:00 uur): Aangepast omdat ik naast schoot.
Reacties (36)
Over de grond klopt de berekening. Maar jullie rekenen een plat vlak m.b.v. Piet Apegras. Zo’n beetje het enige wat me nog is bijgebleven. 1 punt voor de moeite *wiskundeles gehad van een damkampioen een soort van verstrooide Jannes van der wal*.
Je zal toch ook de hoogte van het doel (2,44m) mee moeten tellen. He? En dan komen we uit op 41,88m. O, en nog iets: die jabulanibal maakt een soort van curves onderweg, hij zwabbert. Ook vergeten?
Het was een streep en toch was het geen streep.
Kan iemand mij overigens het nut uitleggen van de middencirkel (centre circle)? Buiten gem. 2,7 keer per wedstrijd de tegenstander op afstand houden bij een aftrap. Houdt me al jaren bezig: al die tienduizenden terreinknechten (veelal vrijwilligers) over de hele wereld ploeterend met paaltjes touw en kalkwagentje…
Ik zou het smoelwerk van de idioot die dat op zijn geweten heeft wel eens willen zien…
@YP #1: Zat er op te wachten :-) Maar rekenen kan je niet :-P
@2: datzelfde vraag ik me al jaren af over dat gekke halve cirkeltje dat tegen het strafschopgebied aangeplakt is. Met die middencirkel, daar dóen ze tenminste af en toe nog iets mee.
En dan nu bij benadering de snelheid van de bal, Steeph?
Post aangepast. Ik schoot naast doel :-)
@jan: :-)
@4: daar moet men buiten staan als er een strafschop wordt genomen.
@2: valt er per wedstrijd dan slechts 0,7 doelpunt?
Het punt van waar de bal vertrekt tot in de kruising is een rechthoekige driehoek: b= 2,44m (hoogte doel), a= de 36,4 meter van Steeph en c (hypothenusa)=werkelijke baan van de bal. En die’s toch echt langer *kwestie van snel nagemeten met de geo driehoek*
Rekenen kan je niet.
O.
@ Jan “slechts 0,7 doelpunt”
Ja, de jury geeft soms aftrek voor de uitvoering of moeilijkheidsgraad.
@YP: In eerste instantie telde je de hoogte van het doel er bij op. Wat je in 10 zegt geeft natuurlijk een ander getal :-)
@Jan; Clarificatie: daar moet de *strafschopnemer* buiten staan als de strafschop wordt genomen ?
@KJ en Jan
Volgens mij mogen de spelers van de tegenpartij bij een strafschop daar niet in staan. Bij een knal op de keeper of de paal zijn ze dus een stap later bij de bal voor de rebound (of om deze te voorkomen). En het verschaft de nemer van de pingel natuurlijk de nodige ruimte.
@ YP
Misschien berekent Steeph de afstand van de speler tot de goal, niet de lengte van de baan van het schot? Anders moet de hoogte er wel bij idd.
@KJ, Jan en music_animal: spelers moeten 10 yards afstandnemen bij een penalty. Het cirkeltje op de rand van het strafschopgebied geeft die 10 yards aan (penaltytip is het middelpunt van de cirkel).
Diezelfde afstand geldt voor de aftrap (middencirkel) en elke vrije trap
@13 en 12: alle spelers behalve de strafschopnemer moeten zich, tot het moment dat de bal geraakt wordt, op 9,15 meter van de penaltystip bevinden. De doelman bevindt zich op 11 meter van de bal.
Rechte lijn, inclusief hoogte:
SQRT(36,4^2 + 2,44^2) = 36,5 meter.
Nu nog corrigeren voor een kromme baan.
@16: Hehe, je zei squirt, terwijl je ook ^0,5 had kunnen zeggen.
Allemaal leuk geprobeerd, jongens en meisjes.
De echte vraag is natuurlijk: Geldt Pythagoras, i.e. de euclidische ruimte, nog bij hogere snelheden?
Voor leekjes zoals jullie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Euclidische_ruimte
Wat maakt het uit van hoever hij schoot, hij zat er in en das veel belangrijker dan de afstand.
Trouwens als je de afgelegde afstand wilt weten, waarom meet je dan niet hoe lang de bal erover deed van voet tot goal? De snelheid is toch gemeten?
De werkelijke afstand is onmeetbaar lang, gelijk een kustlijn. *joker inzet*
De vraag was duidelijk “Van hoe ver schoot Van Bronckhorst?” .. dat heeft dus niets met de afstand te maken die de bal aflegt.(@10, @13, enz).
Het antwoord dat wordt gegeven (wat eigenlijk betekent: ‘waar stond Van Bronckhorst toen hij de bal een lel gaf’) is dan ook juist.
@Steeph, gewoon de wiskundemeisjes incorporeren, naar wij dachten als zodanig
Giovanni was in zuid-afrika – hij schoot van een paar duizend kilometer afstand.
Telt de afstand na het passeren van de doellijn ook mee?
Je bent vergeten de diameter van de bal mee te nemen in je berekening. De bal moet IN ZIJN GEHEEL over de lijn zijn. Bij een doelpunt is de afstand tót de goal totaal irrelevant :)
Ik denk dat het gaat om de plek waarvandaan geschoten werd, tot de plek waar de bal over de doellijn vloog. De bal was op dat moment (door de snelheid) een ellips.
Je moet dus corrigeren voor de diameter van een ei-vormige bal. Heren mathematici: aan het werk!
Steeph, ik heb nog eens goed naar de beelden gekeken, maar ik vind je schatting van 25 meter tussen Gio en de Uruguayaanse achterlijn erg krap. Ook staat hij dichter bij de zijlijn dan jij denkt volgens mij.
Hij schiet op de grens van de 2e van 5 grasstroken die liggen tussen de 16-meter van Uruguay en de rand van de middencirkel. dat is dus ((105/2) – (16,5+9,15)) * 0,4 = 10,74 meter van een denkbeeldige lijn evenwijdig aan de voorzijde van het 16-meter gebied. Dus zijn afstand A tot de achterlijn is 10,74 + 16,5 volgens mij: 27,24.
Dan de afstand B. Steeph schat die op 26,5. Maar Gio staat op ongeveer 1/3 van de afstand tussen denkbeeldig doorgetrokken rechterzijde van het 16-meter gebied en de zijlijn.
Dat is dus (68-((2*16,5)+7,32)/2)* 0,33 = 4,61 meter.
Tellen we daar het 16-meter gebied en de volle breedte van het doel bij op komen we op 4,61+7,32+16,5 = afstand B van 28,43 meter.
A^2+B^2=C^2
Dus de afstand van het schot van Van Bronckhorst: 39,37 meter.
Als we dan nog de hoogte meerekenen waarop de bal de paal raakt, en de ellipsvorm van de bal hierboven, komen we ongetwijfeld PRECIES op 40 meter uit.
Als al die kennis nu eens ingezet zou worden voor…
Ja waarvoor eigenlijk?
@27: Het zal hoe dan ook in ieder geval van minder ver zijn dan deze.
@28 je leest in de Telegraaf over ‘een schot van dertig meter’. Daarmee wordt Gio gewoon TEKORT GEDAAN. Terwijl het dus een schot van wel 40 meter is!
@26 Niet helemaal correct: je moet corrigeren voor de straal, niet de diameter. Immers: de bal ligt op een punt direct onder het middelpunt. Als hij in zijn geheel over de doellijn is, is het middelpunt de lengte van de straal over de doellijn.
/one-upmanship
@Yevgeny Podorkin: Als je echt pietluttig wilt zijn: hij vraagt “van hoe ver schoot Van Bronckhorst?”, niet “welke afstand heeft de bal afgelegd?”. Als we praten over afstand tot het doel, dan praten we over afstand in het vlak, niet afstand naar het hoogste punt in het doel.
@27 ai, PRECIES 40 bestaat alleen wiskundig, door het je voor te stellen. Maar daarna is er niets PRECIES 40. Hmm tenzij Gio hier met wetten tart. De eindbaas. Zo’n jongen gaat toch op een leuke manier met pensioen.
2: bij het aftrappen tussen twee spelers mag er niemand anders in het cirkeltje, YP. Het zou drummen kunnen worden, na elke beginhelft of elk doelpunt.
wat doet het ertoe, jullie gaan er toch uit in de finale,
2 mooie doelpunten maakt jullie brakke wk toch niet goed…
Scheids kan kan toch eenvoudig die spelers op 9,15m achter de middellijn houden Crachat? Blatter. We leven hier toch niet meer in 1830? HET GING MIJ OM DIE TERREINKNECHTEN!! Is, vooral bij een nieuw ingezaaid veld, een dagtaak. Overigens: iemand wel eens een sliding genomen over die lijn waar al tig maal zo’n kalkwagentje overheen is geweest? Tis nu nog rosbief op het heupgewricht…
En het dan gek vinden dat België naar God gaat.