Van Baalen de vreedzame revolutionair

La Revolucion Si Podra Ser Televisada, kijk (en bewonder) hoe europarlementerriër Hans van Baalen in Nicaragua manmoedig oproept tot verzet, vreedzaam verzet uiteraard…

vanbaalen2Toen van Baalen even later alweer in het vliegtuig naar Costa Rica zat gooide president Daniel Ortega hem met terugwerkende kracht alsnog het land uit. Want ‘Van Baalen, hombre con cojones!’ had niet alleen een oproep tot verzet gedaan maar ook een coalitie gesmeed van de tot nu toe verdeelde liberale oppositie tegen het sandinistische bewind van Ortega: het Pact van Managua. Bovendien sprak hij in Nicaragua met de omstreden liberale leider Arnoldo Alemán. Aléman stal als president (1997-2002) zeker 100 miljoen dollar uit de schatkist en geldt als een van de corruptste leiders die het land ooit kende (NRC). De Nicaraguaanse overheid tekende protest aan bij Nederland maar bood gelijk ook haar excuses aan, niet voor de uitzetting maar voor het feit dat Nicaraguaanse minister van Buitenlandse Zaken van Baalen voor een Duitser had aangezien en toen hij erachter kwam dat het een Nederlander was iets had gefoetert van “nog erger dat is een paisucho: klotelandje (Nicaragua is verrassend genoeg bijna 3x zo groot als Nederland). Ondertussen bewijst van Baalen maar weer eens dat je als roze gamba moet blijven zwemmen om niet naar de kloten te gaan: want hij kondigde direct aan om over vijf maanden (desnoods als persona non grata) terug te keren, hij is zoals hijzelf zegt ‘niet bang voor Ortega’ (Trouw) en ‘laat zich niet intimideren door schorriemorrie’. Wie nog niet genoeg heeft van deze liberale heroïek leest de uitsmijter van Baalen is een badass bij de buren.

 1. 4

  Carlos: “Nicaragua is verrassend genoeg bijna 3x zo groot als Nederland.”

  Ik detecteer de ondertoon van een engszins koloniale mindset.
  Maar goed, Van Baalen mengt zich dus in de binnenlandse aangelegenheden van een souvereine staat, namens een instelling waarvan het gerucht gaat dat het democratisch bedoeld zou zijn. En Van Baalen wordt voor een Duitser aangezien, wat weer misplaatste vooroordelen in Nicaragua tav. Duitsers suggereert.
  Tijdens het herfstrecess wordt nu dus ook al komkommernieuws gefabriceerd.

 2. 5

  @Karl Kraut, nee geen koloniale mindset, ik was meer verbaasd toen ik even checkte en voelde dat ik hier faalde als geograaf (die hebben immers alle landoppervlakten paraat).

 3. 10

  @Carlos: Al jaren vind ik ook elke dag wel een aanleiding om in effe in de atlas te kijken, en ik verbaas me ook iedere keer weer, over mijn verkeerde vermoedens, zélfs wat betreft NLse provincies. Het is bijna een hobby.

 4. 12

  En waar zouden toch al die EU- sceptici gebleven zijn die rondom referendum o.a. brulden: “We raken in die EU Ondergesneeuwd, dan hebben we niks meer te vertellen”. Nou? Onze Hans stuitert toch maar mooi van land tot land met typisch Hollands moreel verantwoord wijsvingertje daar in Latijns Amerika.

  Hail Hans dus…

 5. 13

  Hoe kun je Hans van Baalen nou voor Duitser aanzien??? Hij is de man van wie officieel is vastgesteld dat hij als corpsbal niet het Horst Wessellied gezongen heeft tijdens aangeschoten omzwervingen door de Leidse Breestraat…

 6. 20

  Dat is niet meer als menselijk Maarten. VVD- ers mogen best ook wel eens als uithangbord van de wereldverbeteraar dienen. Is niet alleen aan de Rosenmollers en Halsema’s nietwaar. Andersom, heb als linkse Geitenwollen Sok ook wel eens die neigingen hoor. Met zo’n Liberale jagershoed met vette VOC- klep op zo dwars door die amazones jakkeren…allemaal nog onontgonnen en ruw en corruptie en en

  Haaa, moet Heerlijk zijn dat Zuid Amerika.

 7. 22

  Eerst die corpskroket Willem, nu deze corpsfrikandel Baäalen.
  Gekker moet het niet worden voor de middenamerikanen.
  Stel je voor, straks gaat Cruyff ook nog eens in het Spaans lullen.

 8. 24

  Vijfentwintig jaar geleden hebben door de Amerikanen gesteunde rebellen heel Nicaragua op zijn kop gezet en was er van mensenrechten weinig sprake. Nu denkt het beste vriendje van de VS even binnen te kunnen komen en de regering te kunnen ondermijnen. Vindt Hans het heel gek dat dat niet wordt gepikt?

 9. 25

  En ik heb het filmpje nog eens bekeken…het komt echt gemeend vanonder z’n zolen. Die ogen priemend de zaal in (a la Bos tijdens Fortisroof): “Because what we can learn from eastern europe is that the people there did-not-accept fraud any more.”

  Daar past dus alleen respect.

  WE ARE THE PEOPLE.

  *net als Che vuist in lucht maakt*

 10. 29

  Dat “Hombre con cojones” is dat nou echt als serieus compliment bedoelt? Ik kan me niet voorstellen dat wij in Nederland een politicus die we echt serieus nemen toeschreeuwen dat ie een man met kloten is. Dat zeggen we toch in nettere bewoordingen.

 11. 30

  Indien niet; OPRICHTEN, squire!

  Overigens moet van Baalden drrringend een enkeltje naar Mexico pakken. A la Ratelband mag ie in een peyotedoordrenkte liberale omgeving gaan speechen voor het hoogste goed wat de Vrije Markt allemaal heeft teweeggebracht: La Drugskartel.
  Wèl kogelvrije brilleglazen aan, libero!

 12. 37

  Aha, glad vergeten dat ie daar als voorzitter van een federatie van liberale partijen rondliep, “Pirata hollandes” I’ll huff and i’ll puff met m’n Peacemaker europet op Hans schurk Van Baalen zou in Nicaragua echter achter de schermen hoge militairen hebben gepolst om een coup te plegen (aldus Ortega):

  http://www.el19digital.com/index.php?option=com_content&id=7907

  Je zou de VVD er bijna weer wat sympathieker van gaan vinden…