Vaccinatie-ongelijkheid

Foto: Bron: Our World in Data copyright ok. Gecheckt 06-11-2022
Dossier:

Hoe gaan de volgende coronavarianten heten? De Merkelvariant, de vonderLeyenvariant en de Johnsonvariant? Andrew Stroehlein van Human Rights Watch stelt voor de nieuwe varianten te vernoemen naar de politieke leiders die weigeren het patent op de vaccins vrij te geven. De Europese Commissie steunt de ‘TRIPS waiver’ nog steeds niet, ook al heeft het Europees Parlement vóór gestemd. De TRIPS waiver is nodig zodat er sneller meer vaccins geproduceerd kunnen worden, zodat er wereldwijd sneller gevaccineerd kan worden.

De rijke landen hebben het voor zichzelf goed geregeld en de farmaceutische bedrijven varen er wel bij, terwijl in arme landen nog vrijwel niemand gevaccineerd is. Voor elke vaccinatie in een arm land, worden er momenteel 117 vaccinaties toegediend in een rijk land.

Bron: The People’s Vaccine, tweet op 8 juli 2021

De verwachting is dat de bewoners van de meeste landen in Azië en Afrika pas eind 2022 of zelfs begin 2023 volledig gevaccineerd zijn. Dit zou nog weleens te optimistisch kunnen zijn, omdat in de rijke landen vanwege de Delta-variant nu gesproken wordt over het toedienen van een derde dosis.

Rijke landen doneren momenteel vaccins aan arme landen, maar die donaties zullen teruglopen als ze hun eigen bevolking een derde dosis willen geven. Maar ook zonder de derde doses zet het doneren van vaccins weinig zoden aan de dijk. Sommige landen beloven honderden miljoen vaccins te doneren – klinkt veel, maar er zijn er wereldwijd minstens 11 miljard nodig (en misschien wel 14 of 20 miljard). Andrew Stroehlein visualiseerde dat voor ons:

Bron: https://twitter.com/astroehlein/status/1413368578988990464

Reacties (1)

#1 Fokko

Wat telt hier nu als een arm land? Als je kijkt naar de data van Our World in Data (waar de gelinkte bron naar verwijst), dan zie je maar 12 landen die minder dan 1/117’de deel van de bevolking hebben gevaccineerd. Ik kan alleen maar concluderen dat er erg weinig arme landen zijn. Wat een goed nieuws eigenlijk ;-).

Serieus: Rijke landen vaccineren veel meer dan arme landen, maar evident niet zo veel meer als hier wordt gesuggereerd. En dat is jammer, want de boodschap dat we arme landen meer moeten helpen dan we nu al doen wordt dan verloren in gezeur over welke data nu al dan niet kloppen.