U bent geestesziek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Lees rustig eens de volgende beschrijving van een geestelijke aandoening door:
Een Cyclothyme Stoornis is een milde vorm van depressie die gepaard gaat met chronische stemmingswisselingen die variëren tussen lichte opgetogenheid tot lichte depressie. De stemmingswisselingen kunnen enkele maanden per keer duren en in een stabiele stemming veranderen, maar dan kan de stemming veranderen. Lijders aan Cyclothyme Stoornis kunnen ook veranderingen in eetlust, zelfvertrouwen, activiteiten en sociabiliteit vertonen.

Bij een cyclothyme stoornis is men meer vatbaar voor de invloeden van buitenaf: opgewekt bij successen en down bij tegenslagen. Elke periode duurt maar kort en is niet bijzonder intensief.

Zeg nu zelf, dat is toch van toepassing op de helft van hardwerkend Nederland?
Maar dat is dus best problematisch:
Door de mildheid van de stemmingswisselingsymptomen kan een persoon die aan Cyclothyme Stoornis lijdt de symptomen veronachtzamen, denkend dat ze zijn veroorzaakt door de spanningen en lasten van het leven, in plaats van door een identificeerbare ziekte, en als gevolg daarvan niet op zoek gaan naar medisch advies.

Oei, oei, u moet zo snel mogelijk hulp zoeken en het liefst aan de therapie of medicijnen. Anders gaat het mis!

Of misschien toch niet? Voor u uw huisarts of personal mental coach belt, lees eerst een andere beschrijving van dezelfde stoornis even:
Een cyclothyme stoornis is een psychische aandoening die gekenmerkt wordt door wisselende stemmingen, waarbij hypomane episodes afgewisseld worden met periodes van uitputting met depressieve symptomen. Men spreekt van een hypomane episode, wanneer iemand door een tomeloze energie gedreven wordt en nooit naar bed gaat. In de daaropvolgende periode van uitputting is de persoon een tijdlang uitgeput en zeer mismoedig.

Dat klinkt toch al heel anders nietwaar. Zo erg heeft u het nu toch ook weer niet.
Maar dat roept de vraag op waarom de eerste beschrijving zoveel “milder” is en schijnbaar op veel meer mensen van toepassing dan de meer officiele.
Zou het soms zo zijn dat de maker van de site er belang bij heeft dat er meer mensen zijn hulp inroepen? Of misschien zijn boek kopen?
Neuh… het zal toch niet…

Reacties (18)

#1 Rik

Kunnen jullie ook even ADHD, autisme en dyslexie ontmaskeren?

  • Volgende discussie
#2 S’z
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Micha

De DSM IV is wat duidelijker, het betreft hier geen “tijd van de maand” dingetje.

* A. De aanwezigheid gedurende minimaal twee jaar van verscheidene perioden met hypomane symptomen en verscheidene perioden met depressieve symptomen die niet voldoen aan de criteria voor een depressieve episode. Nota bene: bij kinderen en adolescenten is de duur minimaal een jaar.
* B. Tijdens de bovenstaande periode van twee jaar (een jaar voor kinderen en adolescenten) is er geen periode van twee maanden (of langer) geweest waarin de symptomen niet optraden.
* C. Tijdens de eerste twee jaar van de stoornis treden geen symptomen op van een depressieve episode, manische episode of gemengde episode. Nota bene: Na de eerste twee jaar van de cyclothyme stoornis (een jaar bij kinderen en adolescenten) kunnen er op de voorgrond tredende manische of gemengde episoden voorkomen (waarbij zowel de diagnose bipolaire stoornis I als cyclothyme stoornis gesteld kan worden) of depressieve episoden (waarbij zowel de diagnose bipolaire stoornis II als cyclothyme stoornis gesteld ken worden).
* D. De criteria in criterium A kunnen niet beter worden verklaard door een schizoaffectieve stoornis en er zijn geen op de voorgrond tredende symptomen van schizofrenie, een schizofreniforme stoornis, waanstoornis of psychotische stoornis niet anderszins omschreven.
* E. De symptomen zijn geen direct gevolg van inname van een substantie (bijvoorbeeld drugs of medicijnen) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld een aandoening van de schildklier).
* F. De symptomen veroorzaken klinisch duidelijk lijden of veroorzaken problemen in de sociale omgang, op het werk of op andere belangrijke terreinen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hoite Vellema

Ik heb hier een theorie over, stukje komt nog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Micha

Ik heb hier een theorie over, stukje komt nog.

complot psycho farmaceutische industrie, corrupte psychiaters, en nog wat dingetjes gok ik zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Ultrabas

Als Hoog Sensitief persoon maak ik ernstig bezwaar tegen dit soort stukken. He bah, nu moet ik weer een uur meditatief op mijn rug liggen om tot bedaren te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Micha
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Peter

Zo’n 35 jaar geleden zei een docent op de vakopleiding tegen ons: ik moet jullie waarschuwen. We gaan nu een paar bekende psychiatrische ziektebeelden behandelen en je zult jezelf in allemaal herkennen.
En ja hoor…..

Zelfs de door Micha (zie #3)hierboven genoemde DSM wordt door mensen die er mee werken, voorzichtig gehanteerd. De stelregel is dat alle kenmerken van toepassing moeten zijn, geen een uitgezonderd. En dan nog wordt nader onderzoek gedaan, als een aantal kenmerken overeenkomen met die van andere kwalen.

Daardoor kan het voorkomen dat je lang last van iets hebt, maar de arts nog niet aan een definitieve diagnose wil. Da’s vervelend, want zo duurt het langer voor er iets aan gedaan kan worden. Zolang de diagnostisering niet beter kan dan nu het geval is zullen we daar mee moeten leven, want met een diagnose en behandeling opgescheept raken, die niet juist blijkt te zijn is veel vervelender.

Maar wat ga ik hier toch weer veel te serieus op in. Meneer le Blanc/Cranendonckcoaching blijkt een schrijver van non-fictie te zijn, lezen we op zijn site. Dat verklaart veel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 tartaarsaus

een heel goed boek hierover is de depressie epidemie van trudy dehue – zelfde auteur als hierboven.

ook http://www.rug.nl/staff/g.c.g.dehue/7%20plicht%20het%20lot.pdf

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Martijn

@8: Dat is namelijk een bekend psychologisch verschijnsel, het Forer-effect.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Peter

@10 Kijk eens aan, dank voor de aanvulling.
Wil je er mee zeggen dat de door Steeph genoemde “deskundige” diagnoses formuleert alsof het een horoscoop betreft? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Martijn

@11: Ja.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Hoite Vellema

@Micha
Nee, mis. Je onderschat mijn psychische stoornis schromeljk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

Maar Steeph, begrijp je niet dat de eerste beschrijving vooral drempelverlagend is? Mensen met een cyclothyme stoornis zulle precies dat van zichzelf zeggen, om het bagatelliseren (half Nederland heeft daar wel eens last van, dus ben ik niet ziek). Herken jij de symptomen misschien bij jezelf en schrijf je dit stukje om jezelf ervan te overtuigen dat je gezond bent?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 steeph

@bismarck ook een manier om er naar te kijken :-)
En ja, ik ben ook geestesziek. Maar dat wil ik graag zo houden. Dat maakt mij uniek in zekere zin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Chris Jacobs

Mijn ziektebeeld is gediagnosticeerd als zodanig.
Ik ervaar het als zeer lastig om goed, wat heet goed, te (blijven) functioneren.
Men kijkt er erg gemakkelijk tegenaan, maar het is zeer lastig en bepalend.
Leg het maar eens uit aan je omgeving (thuis, werk, etc).
Wanneer je je bevind in een mindere periode, snappen mensen dat niet, want je kunt toch ook normaal (enthousiast) doen?!
Daar ga je dan……..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 gronk

Ik ervaar het als zeer lastig om goed, wat heet goed, te (blijven) functioneren.

Mijn ziekte is dat ik niet zo goed tegen slapjanussen kan die een extern probleem nodig hebben om hun gebrek aan discipline of karakterzwaktes te legitimeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Rene

En ik voel dan weer een vrij stevige antipathie tegen iemand die het nodig acht een single-posting ander die bij een jaar oud bericht aansluit, schijnbaar gewoon enig contact zoekt, een trap na te geven. Wat immers de eigen psycho-pathetica ook verder laat aannemen over een onbekend persoon, de schijnbare behoefte of noodzaak tot uitdrukking daarvan kan niet anders geduid worden dan kinderachtig schoolplein-gedrag ten opzichte van getoonde zwakte. Heb ik me toch een hekel aan, in volwassenen…

@ 16: … maar verder als je succes wensen kom ik ook niet.

  • Vorige discussie